September 22, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za četvrtak, 1. jul – Kikinda Online News

Danas je četvrtak, 1 . jul, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

 • U Srbiji je kod dvoje građana potvrđen delta soj virusa korona, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja.

Kako piše na sajtu Ministarstva, novi soj otkriven je kod dvoje državljana Srbije koji su se nedavno vratili iz inostranstva.

 • Konačni rezultati male mature za buduće srednjoškolce znaće se sutra, a u narednim danima učenici popunjavaju listu želja. Liste želje se mogu popuniti preko portala www.mojasrednjaškola.gov.rs, ali to važi samo za one škole koje imaju Elektronski dnevnik, dok će se popunjavanje liste želja u papirnoj formi vršiti 3. i 4. jula u školama.

Pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje Miloš Blagojević poziva učenike da iskoriste sve mogućnosti i popune svih 20 želja, kako se ne bi slučajno desilo da neko ostane neraspoređen. “Prvih pet mesta neka iskoriste za ono što bi najviše želeli, bez obzira na broj bodova”, kaže Blagojević za Tanjug, koji navodi da bodovi pokazuju da je ove godine završni ispit bolje urađen.

 • Vlada Srbije odobrila je na današnjoj sednici sredstva u vrednosti od 150 miliona dinara za dodatnih 30.000 turističkih vaučera za odmor u Srbiji, a ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić kaže da će ta odluka značajno doprineti povećanju turističkog prometa, a time i ekonomskog rasta.

Matić navodi da je veliko interesovanje građana za turističke vaučere i podseća da je ove godine nakon prvobitno planiranih 100.000 vaučera u ukupnoj vrednosti od 500 miliona dinara, rebalansom budžeta odobreno još 100 miliona za 20.000 vaučera, stoji u saopštenju.

 • Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Čedomir Božić najavio je danas da je namera Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo da za pčelarstvo u narednoj godini obezbedi više novca, saopštila je Pokrajinska vlada.

On je prilikom dodele ugovora vojvođanskim pčelarima u Privrednoj komori rekao da će uvećanje sredstava za ovu poljoprivrednu granu moći da iznosi do 10 miliona dinara, što će, kaže, pčelari osetiti već sa prvim konkursom u februaru naredne godine.

– Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas da su na sednici Vlade Srbije usvojene izmene i dopune Uredbe o graničnim vrednostima emisija zagađujućih materija u vazduh, kojom su, u cilju unapređenja kvaliteta vazduha, prvi put obuhvaćeni objekti čija delatnost ima uticaj na zagađenje vazduha.

Vujović je istakla da je bolji kvalitet vazduha i za Vladu Srbije i za ministarstvo koje vodi apsolutni prioritet i da su zbog toga pojedine odredbe tog dokumenta unapređene kako bi se efikasnije rešavao problem aerozagađenja.

 • U Narodnoj biblioteci ,,Jovan Popović” Muharem Bazdulj će večeras sa početkom od 19 sati predstaviti svoju knjigu “Poslijednji muškarac”. Ulaz je slobodan.
 • Danas je počeo jubilarni 40. po redu “Terrin” Simpozijum. Šest umetnika iz Srbije, Hrvatske, Novog Zelanda i Japana će do kraja jula u velelepnom prostoru “Terriinog” Muzeja stvarati skulpture u terakoti.
 • JP “Kikinda” obaveštava građane da će se 01, 02, 03. i 5. jula, na Topolskom putu, od raskrsnice za Tobu do ulaska u Banatasku Topolu, izvoditi radovi na rehabilitaciji kolovoza, uz naizmenično propuštanje vozila u oba smera.Iz javnog preduzeća apeluju na sve učesnike u saobraćaju da poštuju uslove na putu, maksimalan oprez, kao i da, ukoliko je to moguće, koriste alternativne pravce dok se radovi izvode na ovoj deonici.
 • Uporedo sa dostavom rešenja obveznicima naknade za odvodnjavanje za ovu godinu, JVP „Vode Vojvodine“ organizuje i rad sa strankama u lokalnim samoupravama širom Vojvodine. Posle Sremske Mitrovice, Stare Pazove i Subotice, od sledeće nedelje prijem obveznika naknade biće organizovan u Kikindi, Zrenjaninu i Somboru. U ponedeljak 5. jula, prijem stranaka biće organizovan u Kikindi, zgrada VDP „Gornji Banat“, Ulica Kralja Petra I 54. U neposrednom kontaktu sa obveznicima naknade, u periodu od 8 -14 časova, zaposleni JVP „Vode Vojvodine“ odgovaraće na pitanja u vezi sa rešenjima, spornim zaduženjima, dugovanjima, parcelama za koje su zaduženi, upisu u katastar i slično, a dobiće i konkretna uputstva i informacije o žalbama i reprogramima. Na istom mestu moći će preuzeti i kopije rešenja.
 • Nakon više od godinu dana prekida, od danas, 1. jula, ponovo radi granični prelaz Nakovo – Lunga.
 • Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je danas još dva konkursa za subvencije u poljoprivredi, u julu za stočare, a za ratare u septembru.

Nedimović je, gostujući na RTS-u, podsetio da je konkurs za novac iz IPARD programa otvoren 21. juna i da će trajati do 10. septembra, nakon čega će biti formirane rang liste.

 • Vlada Republike Srbije donela je uredbu odnosno program za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicama na teritoriji naše zemlje u 2021. godini. Na osnovu tog programa i uredbe, Ministarstvo za brigu o selu raspisalo je konkurs za dodelu bespovratnih sredstava u visini od 500 miliona dinara, a maksimalan iznos po pojedinačnom zahtevu je 1,2 miliona dinara odnosno negde oko 10.000 evra i traje do utroška sredstava u budžetu najkasnije do 1. novembra ove godine:

-” Na ovom konkursu praktično konkurišu podnosioci zahteva i Grad popunjavanjem liste koja se sastoji iz dva dela. Funkcija i uloga grada je da potvrdi uslove da garantuje za lica i podatke navedene u prijavi i uz utvrđenu tržišnu cenu objekta. Lica koja su zainteresovaan za kupovinu objekta praktično trebaju da nađu objekat, i da se potom obrate u četvrtu Mesnu zajednicu ili putem broja telefona 321-374 za dodatne informacije. Pravo učešća na konkursu imaju lica do 45 godina, mladi poljoprivrednici koji nisu u bračnim odnosima, koji žive na selu i bave se poljoprivredom, samohrani roditelji, mladi parovi koji trajnije žive u vanbračnoj zajednici. Uslov za konkurisanje je da su državljani Republike Srbije i sa prebivalištem na teritoriji naše zemlje, da nemaju u svojini stan ili zgradu, odnosno da takav objekat nisu otuđili u prethodnih pet godina. Jedan od alternativnih uslova je da ti parovi bez obzira da li žive u porodičnoj zajednici ili zakupljenom prostoru imaju nameru da žive na selu i da tamo obavljaju poslove kojima se bave. Uz to, potrebno je znanje iz oblasti medicine, veterine, poljoprivrede, da su zanatlije ili prosvetni radnici. Objekti koji mogu biti predmet kupovine su zgrade u neko od devet sela sa teritorije Kikinde, koji nisu pod teretima ili sudskim sporovima i da ispunjavaju uslove da se u tim objektima može stanovati odnosno da imaju kanalizaciju, vodu i struju” – rekao je Ljuban Sredić, član Gradskog veća za poljoprivredu i mesne zajednice.

 • U Kikindi u petak uglavnom sunčano i toplo. Minimalna dnevna 16, maksimalan dnevna 26 stepeni.

Izvor: Kikinda News, Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *