September 20, 2021
aktuelno

Nastavak saradnje Grada Kikinde i Ruskog doma na polju obrazovanje i kulture – Kikinda Online News

Pokušaj vraćanja ruskog jezika kao drugi jezik u osnovne i srednje škole, osnivanje “Ruskog kutka” u Kulturnom centru i dalji razvoj zajedničkih projekata u domenu obrazovanja i kulture između dva bratska naroda, Srbije i Rusije, bile su neke od tema sastanka gradonačelnika Kikinde Nikole Lukača i Milene Živkov, većnice za kulturu i obrazovanje GU Kikinda sa direktorom Ruskog doma Jevgenijem Baranovim, i njegovim saradnicima u Gradskoj kući i predstavljaju nastavak već započete saradnje sa ovom ustanovom:

-” Želeli bismo da na ovaj način dodatno unapredimo saradnju naša dva bratska naroda, kroz našu ustanovu, Ruski dom u Beogradu i grad Kikindu. Naša ustanova ima generalno 12 smerova u svojoj delatnosti, a najveću težinu vidim u obrazovnim projektima po pitanju razmene učenika, kulturi, gde smatramo da imamo da ponudimo ono što bi bilo interesantno gradu Kikindi i vašim sugrađanima. Ruski dom ima više od 80 predstavništva širom sveta, ali je ipak ovo u Srbiji vrlo posebno budući da je najstarije i jedino nastalo kao stvarna društvena ustanova. Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca prihvatila je naše sunarodnike koji su bili u izuteno teškoj situaciji kao nikoga drugog u svetu, nakon Oktobarske revolucije. Zahvaljući tome, pojavila se velika ruska zajednica i doprinela daljem razvoju svoje nove ostavštine” – izjavio je direktor Ruskog doma Jevgenij Baranov.

Grad Kikinda u narednom periodu zajedno će sa Ruskim domom i Ambasadom Ruske Federacije pokušati da zajednički iznađu rešenja da školarci u svom obrazovanju mogu da izaberu ruski jezik koji slovi za izuzetno popularan u prethodnim decenijama, ali dalji razvoj i saradnja dva naroda obuhvatiće i druge oblasti:

-“Osim teme koja se tiče izučavanja ruskog jezika u osnovnim i srednjim školama, pokrenuto je i pitanje koje se tiče osnivanje “Ruskog kutka” u Kulturnom centru koji bi reprezentovao tradiciju, kulturu i običaje ruskog naroda uz tradicionalno povezivanje slovenskih naroda i neraskidive veze ruske federacije i države Srbije. Tražimo partnere da neke naše osnovne i srednje škole mogu da nađu svoje partnere i u Rusiji, putem razmene učenika, da uče jedni o drugima o običajima, kulturi, tradiciji i da širimo bratsku toplinu” – dodao je gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *