September 20, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za utorak, 29. jun – Kikinda Online News

Danas je utorak, 29. jun, a ovo je kratak pregled najvažniji vesti koje su obeležile današnji dan.

 • Pokušaj vraćanja ruskog jezika kao drugi jezik u osnovne i srednje škole, osnivanje “Ruskog kutka” u Kulturnom centru i dalji razvoj zajedničkih projekata u domenu obrazovanja i kulture između dva bratska naroda, Srbije i Rusije, bile su neke od tema sastanka gradonačelnika Kikinde Nikole Lukača i Milene Živkov, većnice za kulturu i obrazovanje GU Kikinda sa direktorom Ruskog doma Jevgenijem Baranovim, i njegovim saradnicima u Gradskoj kući i predstavljaju nastavak već započete saradnje sa ovom ustanovom.
 • Prijemni ispiti za upis na fakultete su u toku i trajaće do 2. jula, a ove godine veći broj kandidata prijavilo se za ETF, Mašinski, kao i Matematički fakultet.

Prvi su juče test iz matematike polagali budući brucoši Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, a danas su imali prijemni ispit iz fizike.

 • Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Darija Kisić Tepavčević, izjavila je danas da mali broj novozaraženih od korona virusa u našoj zemlji ohrabruje, i da samo ako se u što većem broju vakcinišemo, možemo spremno dočekati jesen i porast respiratornih infekcija.

Činjenica što više nema zaraženih među korisnicima i zaposlenim u socijalnim ustanovama, prvi put od početka epidemije korona virusa, rezultat je, prema njenim rečima, stručnog i požrtvovanog rada zaposlenih, ali i vakcinacije koja je u ovim ustanovama najobuhvatnija.

 • Efikasnost ruske vakcine “Sputnjik V” protiv indijskog soja iznosi oko 90 odsto, izjavio je danas Denis Logunov, zamenik direktora Ruskog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja.

Logunov je rekao da je efikasnost vakcine protiv “delta” soja virusa izračunata na osnovu digitalnih medicinskih podataka, prenosi ruska agencija TAS S.

 • Letnji muzički festival “Exit” dobio je saglasnost Kriznog štaba za ovogodišnje održavanje, koje će se, u skladu sa bezbednosnim protokolima, realizovati od 8. do 11. jula, saopštili su danas organizatori manifestacije.

Kako organizatori navode, kontrolisan i ograničen ulaz na festival biće dozvoljen samo vakcinisanima, onima koji imaju antitela nakon preležanog virusa ili su negativni na PCR ili brzi antigenski test.

Hladno pivo, Darko Rundek i Ekipa, Van Gog, Marko Luis, Ateist rep i Lav hanters predvode spisak od 45 novih izvođača koji će nastupiti na Egzitu od 8. do 11. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi, saopštio je danas festival.

“Čvrsta regionalna struja daće dodatnu širinu programu festivala koji predvode David Geta, didžej Snejk, Tiga, Nina Kravic, Paul Kalkbrener, Solomun, Ameli Lens, Maseo Pleks, DŽonas Blu, Robin Šulc, Asaf Avidan, Satori, Boris Brejča, Hani Dižon, Hot since ejtitu, Meduza, Šek ves i mnogi drugi”, saopštio je Egzit.

 • Crveni krst Kikinda i Zavod za transfuziju krvi Vojvodine zahvaljuju se humanim sugrađanima koji su se i po veoma toplom vremenu odazvali vanrednog akciji dobrovoljnog davanja krvi. Na jučerašnju akciju je došlo 30 sugrađana od kojih je 26 darovalo dragocenu tečnost, dok 4 Kikinđana krv nije moglo dati iz medicinskih razloga. U julu mesecu planirane su tri redovne akcije dobrovoljnog davanja krvi. Prva će se održati 5. jula, druga 15. i poslednja 26. jula na istom mestu i u istom vremenu – u Crvenom krstu od 8:30 do 13:00 sati.
 • Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je danas ugovore o dodeli bespovratnih sredstava mikro i malim privrednim društvima i preduzetnicima za subvencionisanje troškova nabavke mašina i druge opreme i za nabavku repromaterijala, ukupne vrednosti 198 miliona dinara.
Foto: Pokrajinska vlada

„Na ovaj način želimo da uvećamo ukupan privredni rast i razvoj preduzetništva započinjanjem novih proizvodnih ciklusa“, kazao je Mirović.

On je ocenio da su, uprkos teškoj godini koja je iza nas, mnoge privredne grane poput industrije, poljoprivrede, malih i srednjih preduzeća, uspele da održe privredne aktivnosti u najvećoj mogućoj meri, te da je to učinjeno pre svega velikom odgovornošću i zalaganjem naših preduzetnika.

„Zbog svega toga dugujemo im zahvalnost jer su pored zdravstvenih radnika, upravo privreda i preduzetništvo izneli veliki teret opstanka naše države i društva i zato je Pokrajinska vlada izdvojila ova značajna sredstva kako bi se očuvalo poslovanje i sva radna mesta“, rekao je Mirović.

Predsednik je naglasio da je u proteklih pet godina otvoreno više od 65.000 novih radnih mesta u Vojvodini.

„Taj rezultat postigli smo zajedničkim radom Vlade Republike Srbije, Pokrajinske vlade i lokalnih samouprava, što doprinosi znatnom rastu prihoda u budžetu“, kazao je predsednik Mirović.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević kazao je da je zahvaljujući radu Pokrajinske vlade budžet resornog sekretarijata 66 odsto veći nego prethodni i da zato danas može mnogo bolje da odgovori na zahteve privrede.

 • Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će danas biti isplaćena treća rata sektorske pomoći za autoprevoznike, koji dobijaju 600 evra po autobusu, u periodu od pola godine.

Prema rečima Malog, uplaćeno je danas oko 451 milion dinara za autoprevoznike, odnosno oko 3,8 miliona evra.

“Novac će dobiti 654 privredna društva sa 6.393 licencirana, registrovana autobusa, koji su stekli uslove za dobijanje ove vrste pomoći od države, u okviru trećeg paketa podrške privredi i građanima u cilju suzbijanja posledica pandemije korona virusa. Sredstva se nalaze na računima autobuskih prevoznika otvorenih kod Uprave za trezor i mogu se koristiti od jutros u osam časova, kada su otvorene blagajne”, rekao je Mali.

Podsećajući da će autoprevoznici kroz navedenu vrstu pomoći imati kontinuiranu podršku države u periodu od šest meseci, ministar je naveo da je za tu meru rebalansom budžeta opredeljeno ukupno 2,6 milijardi dinara.

Mali je rekao da se država trudi da pomogne svima kojima je pomoć potrebna, pa su tako, tokom juna meseca isplaćene dve pune minimalne zarade za samostalne umetnike.

Pomoć od po 62.000 dinara je dobilo 3.139 lica, u koja spadaju samostalni umetnici, samostalni stručnjaci u kulturi, samostalni izvođači kulturnih programa i samostalni saradnici u kulturi.

“Takođe, sredinom jula nas očekuje isplata pune minimalne zarade za ugostitelje, turističke agencije, licencirane turističke vodiče i pratioce, kao i hotele, odmarališta i rent-a-kar agencije”, najavio je Mali dodajući da će oni dobiti još jednu minimalnu zaradu sredinom avgusta.

Ministar je najavio da je u avgustu planirana isplata jednokratne novčane pomoći u iznosu od po 90.000 dinara neto, za ukupno 777 članova razvrstanih u osam udruženja kojima prošle godine nije isplaćena ova pomoć.

Ta mera se, objasnio je, odnosi na one koja imaju status lica koja samostalno obavljaju drugu delatnost u kulturi, a tu spadaju samostalni stručnjaci u kulturi, samostalni saradnici i samostalni izvođači kulturnih programa.

Sve navedene mere pomoći su, zaključio je ministar finansija, deo trećeg paketa podrške privredi i građanima Srbije, a koji je predviđen u iznosu od 266,1 milijardu dinara, odnosno oko dve milijarde evra, što je 4,5 odsto BDP.

 • Letnji kamp na Suvači i o Suvači je počeo danas. U okviru prve aktivnosti deca su imala priliku da se informišu o mlinu, da reše radni list i da se poigraju u hladu starog oraha. Sutra su na programu kreativne radionice, zatim sledi piknik, a potom i dramsko oživljavanje mlina. Mesta još ima, pa se pozivaju svi oni koji to žele da se priključe.
 • Književnica Marija Luković Rogatko dobitnica je prestižne nagrade “Stevan Sremac – Bal u Elemiru” prema jednoglasnoj odluci žirija za svoju priču “The future is now, old man”, saopštila je direkcija nagrade u Elemiru.

Druga nagrada pripala je autoru Ljubomiru Iliću iz Male Krsne za satiričnu priču “Uskliknimo s ljubavlju”, dok je treću nagradu osvojila Nataša Gudelj (Podgorica, Crna Gora) za najbolji ciklus pesama.

Stručni žiri u sastavu – Uglješa Šajtinac (predsednik), Jelena Blanuša i Srđan V. Tešin, odlučio je da pohvali priče “Kakvo leto” Milana Todorova, “Crno jaje” Mirka Čavića i “Idemo lepim” Slavka Surle, kao i ciklus pesama “Drhtavica” Aleša Jelenka (Slovenske Konjice, Slovenija).

Nagrade će laureatima biti uručene krajem jula u Elemiru, okolini Zrenjanina, u okviru programa manifestacije “Sremčevi dani – Bal u Elemiru 2021”, a sam termin dodele će biti naknadno objavljen.

Kako stoji u saopštenju žirija, nagrađena priča Marije Luković Rogatko iz Varšave (Poljska), ispunjava sve propozicije konkursa – njen prozni rad predstavlja estetski domašaj koji primetno odskače od svih ostalih priča u konkurenciji za nagradu “Stevan Sremac – Bal u Elemiru”.

Prema žiriju, priča laureatkinje “The future is now, old man” stilsko-jezički je besprekorno napisana, tematski vrlo intrigantna, jer na duhovit način reflektuje stvarnost i svakodnevicu u duhu “nove normalnosti”.

“Nagrađeni rad je prava mala majstorija od priče, koja na alegorijski način prikazuje gubitak empatije i otuđenost ljudi u digitalnom okruženju”, zaključili su članovi žirija u obrazloženju.

Autorka Marija Luković Rogatko rođena je 1991. u Beogradu, diplomirala je na Katedri za kulturologiju Vroclavskog univerziteta u Poljskoj, i duže vreme živi u Varšavi.

Druga nagrada pripala je priči “Uskliknimo s ljubavlju” Ljubomira Ilića koja predstavlja uspelu kombinaciju aforizma i satirične priče, sa političkom pozadinom.

Spisateljica Nataša Gudelj iz Podgorice uz ironični otklon opisuje subjektivno iskustvo individue u socijalnom okruženju i priča veliku priču o usamljenosti, vešto kombinujući scene iz realnosti i nadrealne elemente koji ih prate u svojoj zbirci pesama, naveo je žiri.

Konkurs za nagradu je realizovan u saradnji Mesne zajednice Elemir i Banatskog kulturnog centra iz mesta Novo Miloševo.

 • Pojačan intezitet saobraćaja i građevinska sezona koja je u punom jeku zahtevaju veću opreznost za vreme vožnje i više stpljenja ukoliko na nekoj deonici dođe do usporene vožnje ili se stvori kolona zbog radova.

Vreme je sunčano i vrlo toplo, uslovi putovanja pravi letnji, pa ukoliko možete da planirate vreme putovanja, Auto-moto savez Srbije savetuje da se odlučite za ranije jutarnje ili kasnije popodnevne sate.

 • Proteklog vikenda na terenima TK “Vojvodina” održano je Otvoreno prvenstvo Novog Sada , turnir treće kategorije za devojčice i dečake do 14 godina. Švajcarac ili turnir švajcarskog sistema je neeliminišući format turnira koji sadrži fiksni broj kola , slično round-robin sistemu , što je u našem slučaju četiri kola. Filip Balint iz TK “Kikinda” je u odlučujućem kolu dobio Adama Vargu sa Palića rezultatom 4:6 , 7:6 , 10:2 i osvojio treće mesto i bronzanu medalju.Rad i uspehe Tenis kluba “Kikinda” pomaže Grad Kikinda .
 • U nedelju 4. jula na stadionu FK “ŽAK” sa početkom od 10 časova održaće se drugi po redu Vidovdanski kup u streličarstvu – Vojvodina open. Tip takmičenja je olimpijsko streličarstvo tj. tip takmičenja koji se gađa na Olimpijskim igrama. Takmičenje organizuje SU “Apolo” i očekuju se takmičari iz cele Srbije. Finansijsku podršku za organizaciju i održavanje takmičenja dali su Grad Kikinda i Streličarski savez Vojvodine dok logističku podršku pružaju FK “ŽAK” i Streličarski savez Srbije. Shodno novim merama u sprečavanju širenja zarazne bolesti COVID-19 prisustvo publike je moguće do 50% ispunjenosti kapaciteta tribina uz obavezno korišćenje zaštitne maske. Da bi posetioci mogli što bolje da prate takmičenje poželjno je da ponesu dvoglede ili monokulare.
 • 3. jula održaće se prvi turnir u basketu 3×3 “Mamut Open Kikinda”, na otvorenim terenima SC „Jezero” koji je i organizator zvaničnog turnira B kategorije dobijenu dobili putem javnog konkursa KSS i ovaj događaj je deo “ Roda 3×3 Serbia Tour 2021”. Prijave za učesnike su omogućene na sajtu FIBA-e.Na turniru će učestvovati ekipe u tri kategorije: seniori ( minimalno 18 godina), kotizacija je 4.000 dinara, juniori ( maksimalno 18 godina), kotizacija je 2.000 dinara, dok za uzrast do 12 godina nema kotizacije. Nagradni fond za seniore:1. Mesto – 100.000,00 rsd2. Mesto – 30.000,00 rsd + KSS oprema3. Mesto – KSS oprema.
 • U Srbiji će sutra biti pretežno sunčano i veoma toplo, sa temperaturama do 38 stepeni Celzijusa.

Vetar će biti slab i umeren, na planinama povremeno i jak južni i jugozapadni, posle podne i uveče u severnim i centralnim predelima u skretanju na zapadni i severozapadni. U Kikindi u sredu uglavnom sunčano i toplo. Minimalna dnevna 18, maksimalna dnevna 37 stepeni.

Izvor: Kikinda News, Tanjug

Izdvojena fotografija: Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *