September 20, 2021
aktuelno

Kikinda pamti svoje heroje: Srpski ratni veterani obeležili Vidovdan i odali poštu stradalim vojnicima i policajcima – Kikinda Online News

Polaganjem venaca na spomen obeležje “Tuga” koje se nalazi u centru grada, Udruženje Srpski ratni veterani obeležili su svoju slavu Vidovdan. Dan ratnih veterana ujedno je i Dan sećanja na sve stradale vojnike za slobodu Srbije i srpskog naroda, među kojima se nalazi i 37 imena naših sugrađana, vojnika i policajaca koji su u ratovima devedesetih izgubili svoje živote braneći našu zemlju. Vence su osim predstavnika Grada Kikinde, položili i predstavnici Srpskih ratnih vetarana iz Kikinde zajedno sa svojim saborcima i braćom iz Vranja i Kuršumlije. Tu su bili i oficiri iz garnizona Vranje i Kuršumlija, predstavnici kopnene brigade, članovi SUBNOR-a, Udruženje potomaka ratnika Srbije 1912-1920 i drugih boračkih udruženja iz našeg grada, pripadnici vojske i policije i članovi porodica nastradalih:

-” Vidovdan je sveti srpski praznik i jedan od onih praznika koji se obeležava svuda gde ima Srba. Mi ga obeleževamo kao udruženje, Dan veterana, ali ga zajedno i sa Srpskom pravoslavnom crkvom obeležavamo kao Dan sećanja na poginule ratnike. Pre ovog programa kod spomen obeležja upriličeno je rezanje kolača u Crkvi Svetog oca Nikolaja. Oficiri iz garnizona Vranje i Kuršumlija došli su kako bi odali počast našim sugrađanima Željku Kolarovu i Miodragu Padiševu koji su stradali u njihovim jedinicama. Ovakvi susreti i okupljanja u našoj su obavezi da ih obeležavamo u sećanje svih naših junaka i vojnika, od Kosovskog boja, pa sve do danas” – kaže Vladimir Radojčić, predsednik Udruženja Srspki ratni veterani Kikinda.

Devedesete godine prošlog veka obeležili su ratovi i stradanja srpskog naroda, počevši od raspada bivše Jugoslavije pa sve do bombardovanja 1999. od strane NATO alijanse. U svim tragičnim dešavanjima koji su bili u znaku patnje i stradanja našeg naroda u borbi za opstanak i za slobodu učestvovali su brojni pripadnici vojske i policije i Kikinđana dobrovoljaca od kojih su mnogi, nažalost pali na bojištu. Kikinda ih nije zaboravila:

-” U to ime, i na ovom mestu smo se okupili baš na Vidovdan što ima svoju posebnu simboliku, da položimo vence na spomen obeležje ,,Tuga” gde su ispisana imena 37 pripadnika poginulih nestalih vojnika i policajaca Kikinđana koji su svoje živote izgubili u ratnim vihorima devedesetih. Ovde smo da odamo počast žrtvama i herojima, da se setimo njihove hrabrosti i borbe za očuvanje i spas svog naroda, svog grada i zemlje i to ćemo činiti i u narednom periodu i uvek kada nam se ukaže prilika za to” – dodala je Dijana Jakšić Kiurski, zamenica gradonačelnika grada Kikinde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *