September 20, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za ponedeljak, 28. jun – Kikinda Online News

Danas je ponedeljak, 28. jun, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

 • Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Vidovdan, nepokretni verski praznik koga praznuju Srpska pravoslavna crkva (15. juna po julijanskom kalendaru, 28. jun po gregorijanskom) i Bugarska pravoslavna crkva i jedan je od najvećih srpskih praznika. Kod Srba je poznat pod nazivom Vidovdan, a kod Bugara Vidovden ili Vidov den.

Značaj Vidovdana za srpski narod proističe iz istorijskih događaja koji su vezani za taj datum. Od svih je najznačajniji Kosovski boj, stradanje kneza Lazara (1371—1389) i tzv. propast Srpskog carstva, pa se tog dana, pored svetog Amosa, od početka 20. veka slavi i crkveni praznik Svetog velikomučenika kneza Lazara i svetih srpskih mučenika. Vidovdan predstavlja Dan žalosti, pa je srpski narod zadržao običaj da se na taj dan ne igra i ne peva, te da se zaustave svi veliki poslovi. Za Vidovdan se u crkvama obavljaju pomeni za sve postradale u ratovima. Vidovdan je državni praznik u Republici Srbiji. Obeležava se radno, a u spomen na Kosovsku bitku, koja se odigrala 28. juna 1389. godine, odnosno 15. juna po starom kalendaru na Gazimestanu i predstavlja sećanje na poginule u svim ratovima.

 • Polaganjem venaca na spomen obeležje “Tuga” koje se nalazi u centru grada, Udruženje Srpski ratni veterani obeležili su svoju slavu Vidovdan. Dan ratnih veterana ujedno je i Dan sećanja na sve stradale vojnike za slobodu Srbije i srpskog naroda, među kojima se nalazi i 37 imena naših sugrađana, vojnika i policajaca koji su u ratovima devedesetih izgubili svoje živote braneći našu zemlju. Vence su osim predstavnika Grada Kikinde, položili i predstavnici Srpskih ratnih vetarana iz Kikinde zajedno sa svojim saborcima i braćom iz Vranja i Kuršumlije. Tu su bili i oficiri iz garnizona Vranje i Kuršumlija, predstavnici kopnene brigade, članovi SUBNOR-a, Udruženje potomaka ratnika Srbije 1912-1920 i drugih boračkih udruženja iz našeg grada, pripadnici vojske i policije i članovi porodica nastradalih.
Foto: Fejsbuk/Никола Лукач – градоначелник Кикинде
 • Pripadnici Žandarmerije, specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova danas su dodelom plaketa i zahvalnica najistaknutijim pojedincima i ustanovama, obeležili svoj dan i slavu jedinice – Vidovdan. U ime Grada Kikinde Povelja je danas uručena Nikoli Lukaču, gradonačelniku Kikinde.
 • Predsednik Skupštine grada Kikinde Mladen Bogdan, za sredu, 30. jun sazvao je 11. sednicu Skupštine grada, koja će nakon poduže pauze biti održana u svečanoj sali Gradske kuće sa početkom od 10 sati i uz direktan prenos putem zvanične fejsbuk stranice grada Kikinde. Na sednici će biti razmatrani izveštaji o radu javnih ustanova i mesnih zajednica za 2020. godinu, biće doneta odluka o konsolidovanom završnom računu budžeta grada za 2020. godinu ali i odluka koja se tiče regresiranog i besplatnog prevoza.
 • Epidemiološka situacija je stabilna. Broj obolelih na dnevnom nivou osetno je manji, ali stručnjaci ipak upozoravaju na pridržavanje svih mera budući da je pitanje vremena kada će se pojaviti delta soj koronavirusa.
 • Delta soj korona virusa pokazuje veću prenosivost, ali su vakcine delotvorne, rekao je danas epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon.

On je na pitanje Tanjuga koliko se razlikuje klinička slika kod novog soja, rekao da nema podataka da je invazivniji i da je moguće da je klinička slika čak i lakša. Istakao je i podatak da je vakcina delotvorna, što se pokazuje u Velikoj Britaniji.

Kon je takođe dodao da nema informaciju da se u Srbiji pojavio delta soj korona virusa, ali je da je jasno da je pitanje trenutka kada će tako dominantan virus pokriti čitav svet.

Kon je za RTS rekao da oni koji nisu vakcinisani ne treba da odlaze na velika okupljanja i pozvao sve građane, naročito mlade, da se vakcinišu, ističući da postojeće vakcine štite i od novih sojeva korona virusa. Ukazao je da je važno da li će delta soj u većim klasterima, grupama ući u zemlju ili će ući pojedinačno.

 • Ministar finansija Siniiša Mali izjavio je danas da je očekivana stopa rasta u Srbiji šest odsto, ali da će biti i veća, do 6,5 odsto, pa će biti novca za investicije, kao i za povećanje plata i penzija.

On je, gostujući u emisiji Hit tvit na TV Pink, rekao da će se ići na plate od 600 evra i najavio da će u septembru ili oktobru “imati lepe vesti za penzionere”.

 • Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija saopštilo je danas da je donelo izmene i dopune tri pravilnika kojima se bliže uređuju novi uslovi i način obavljanja delatnosti turističkih agencija, organizatora turističkih putovanja, a koji su stupili na snagu 25. juna 2021. godine.

Izmenom Pravilnika o uslovima i načinu rangiranja licence organizatora putovanja u različite kategorije, načinu promene kategorije licence, sadržini zahteva za izdavanje i obnavljanje licence, kao i o uslovima i načinu izdavanja svečane forme licence, licenca se rangira u zavisnosti od mesta realizovanja turističkih putovanja.

 • Tretman odrasliih formi komaraca sa zemlje na teritoriji grada Kikinde biće izvršen danas od 20 do 23 sata. Preparat koji će se koristiti je Aqua K Othrine EW 20 ( aktivna materija Deltametrin). U utorak, 29. juna, u ranim jutarnjim satima od 5 sati ujutru u centru grada biće izvršen tretman odraslih formi komaraca. Upozoravaju se pčelari da je preparat Aqua K-Othrine EW 20 toksičan za pčele, a da dejstvo istog traje tri dana.

– Ministarstvo za brigu o selu raspisalo je konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom.

Za ovu namenu u republičkom budžetu je izdvojeno 500 miliona dinara.

 • Od danas, počinje letni režim sakupljanja otpada saopštavaju iz kompanije FCC Environment, odnosno od 5 sati ujutru kada dežura prva, a od 17 časova i druga smena. Mole se korisnici da posude za sakupljanje otpada blagovremeno iznesu.
Foto: Tanjug
 • U subotu, nešto posle 18 časova na Tisi pored Kanjiže, okupljeni su svedočili cvetanju Tise, prirodnom fenomenu koji se dešava na svega tri lokacije u čitavom svetu – Tisi kod Kanjiže, kod Novog Bečeja i reci Hoanho u Kini.
 • Gradski ženski odbojkaški klub “Kikinda 0230” osvajač je Vidovdanskog turnira koji je održan u Kruševcu nakon što je savladao domaću “Antenu” sa 2:0. Osim titule, naše odbojkašice ali i trener kikindskog kluba osvojili su čak 4 pojedinačne nagrade u istom broju kategorija. Najbolji dizač je Nađa Brkić, najbolji korektor Katarina Čarapić, najbolji trener Igor Golijanin, dok je najbolji igrač turnira MVP Stanislava Saravolac.
Izvor: Košarkaški savez Srbije
 • Košarkašice Srbije postale su šampionke Evrope, pošto su u finalu u Valensiji pobedile Francusku 63:54. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primiće večeras žensku košarkašku reprezentaciju Srbije u 19.00 časova u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike. Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević pozvao je sve Beograđane i ljude koji se tamo danas nalaze da večeras u 20 sati, ispred Starog dvora, proslave zlatnu medalju koju su osvojile košarkašice Srbije na Evropskom prvenstvu.
 • U Srbiji će sutra biti sunčano i veoma toplo.

Vetar slab i umeren, južnih smerova. Najniža temperatura od 14 do 23 C, a najvisa od 35 do 38 C, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod. U Kikindi u utorak uglavnom sunčano i toplo. Minimalna dnevna 20, maksimalna dnevna 38 stepeni.

Izvor: Kikinda News, Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *