September 22, 2021
aktuelno

Mokrinčani se po 36. put setili Mikine ravnice u srcu i beskraja u duši – Kikinda Online News

Ponovo je ime Miroslava Antića na jednom mestu, na njegovom Varoškom trgu u Mokrinu uspelo da okupi sve one ljude kojima je ravnica u srcu, a beskraj u duši, onako kako je bila i njemu. Neke od najpoznatijih stihova večitog dečaka, na 36. Memorijalu u čast velikog stvaraoca, slikara I pisca, uz zvuke tamburaškog orkestra “Mokas” govorili su bard srpskog i jugoslovenskog glumišta Miodrag Krstović, Branislav Zeremski,Tamara Krcunović, Branislav Jevtić, Bojan Žirović, Miodrag Petrović, Mina Nenadović i Staša Nikolić. Tu su bili još i Madam Piano i Žarko Novakov i reditelj Nenad Gvozdenović. Podsetili su nas i ujedno vratili u vreme jednog plavog čuperka, setili nas na prve ljubavi koje često banu u oči kao zvezdane kiše, ali i da tek ako sebe damo, tek tada i možemo da budemo celi:

-“ Ime Miroslava Antića mnogo mi znači, i moram da priznam da nisam prvi put u Mokrinu, zahvaljujući večeri kao ovoj pre nekoliko godina kada je scenarista bio Mića Vujičić, drag, darovit i mlad pisac. To veče je ostavilo ogroman utisak na mene, i kada me je ovogodišnji reditelj Neša Gvozdenović pozvao, verujte da nisam uopšte razmišljao i da sam prihvatio odmah da dođem. Inače vreme provodim van Beograda, i pre tri dana došao sam da odigram predstavu 22. juna, a zbog Mike sam ostao i došao kod vas u Mokrin. Ko iole voli poeziju, on mora ne da voli Miku, nego da mu to bude jedna od svetih knjiga” – izjavio je legendarni glumac Miodrag Krstović.

Madam Piano poslednji put nastupila je u Narodnom pozorištu u Kikindi pre više od petnaest godina. U Mokrin ju je ovog puta doveo čuveni Mika:

-” Velika mi je radost što sam u Mokrinu po prvi put na jako važnom i velikom jubileju u čast velikog Mike Antića, iako je ova vremenska nepogoda od 40 stepeni, ali svi smo veoma uzbuđeni što smo u čast Mike Antića izveli jedan izuzetno zanimljiv program. Za umetnike koji su potpuno iskreni, uvek je pravo mesto i vreme, ali ako to rade iz centra svoje duše i svog srca. Što se tiče mene i mog rada, dugo me nije bilo, moj album je spakovan u kutije još u leto 2019. trebao je da izađe još 2020. godine, međutim u tome nas je prekinula epidemiološka situacija. Album je rađen sa kvalitetnim muzičarima iz Subotice, “Đas bendom”. Opipavamo situaciju, a meni bi bilo žao da ga izbacim a da ne možemo da ga sviramo i promovišemo na adekvatan način. Nadam se da publika na to neće još dugo čekati, pa da se uskoro vidimo ponovo” – izjavila je za naš portal čuvena muzičarka.

36. Memorijal u čast Miroslava Antića organizovala je MZ Mokrin u saradnji sa Gradom Kikindom i pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno iformisanje i odnose sa verskim zajednicama:

-” 36. po redu veče poezije u čast Miroslava Antića gde su bili govoreni njegovi stihovi u našoj su obavezi da to činimo i u narednom periodu. Na Mokrinu, našoj mesnoj zajednici i na Mokrinčanima je da nastavimo svi zajedno da čuvamo tu tradiciju i sećanje na velikog umetnika Miroslava Antića” – rekao je Živko Ugrenović, predsednik MZ Mokrin dok Milena Živkov, većnica za kulturu i obrazovanje GU Kikinda dodaje:

-” Mokrin i Kikinda svake godine se sećaju Mike Antića ali i drugih susreta sa ovih prostora. Osim što je bio pesnik, Mika Antić bio je prava svestrana ličnost, bavio se novinarstvom, slikarstvom, radio je na filmu,a naravno, najpoznatiji je po svom književnom radu. Grad Kikinda uvek podržava sve kulturne događaje, ovih dana Mokrin je centar kulture i veoma mi je drago što so se pristeli Mike Antića na ovakav način” – završava Živkov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *