September 22, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za petak, 25. jun – Kikinda Online News

Danas je petak, 25. jun, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

  • Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je da je situacija s virusom korona pod kontrolom, ali da to ne znači da se može dozvoliti potpuno opuštanje.

Lončar je u Skupštini Srbije rekao da posete u bolnicama za sada nisu bezbedne, navodeći da se i dalje svakodnevno registruju korona pozitivni. Lončar je ujedno i upozorio da ukoliko nastavimo sa opuštenim ponašanjem i bez sprovođenja vakcinacije koja će nas dovesti do kolektivnog imuniteta, možemo očekivati pogoršanje situacije u vezi sa virusom korona za nekoliko nedelja.

Lončar je, na panelu koji je u Beogradu organizovala kompanija Hemofarm “Godina promena – zdravlje, pandemija, pouke”, još jednom apelovao na sve, posebno na mlade, da se vakcinišu kako bismo došli do kolektivnog imuniteta.

  • Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je ponosna na to kako se Srbija borila i bori protiv virusa korona ističući da je vakcinacija i dalje najvažnija tema, odnosno da je potrebno da se građani, posebno mladi, u što većem broju vakcinišu kako bi se došlo do kolektivnog imuniteta i vratilo normalnom životu.

Brnabićeva je na panelu koji je organizovala kompanija Hemofarm “Godina promena – zdravlje, pandemija, pouke”, kazala da je imunizacija građana pitanje nacionalne bezbednosti.

  • U Školskom Dispanzeru kikindskog Doma zdravlja moguće je iskazati interesovanje za imunizaciju protiv kovida dece uzrasta od 12 do 15 godina, uz konsultaciju sa pedijatrom, i to isključivo Fajzerovom vakcinom, rekla nam je glavna sestra Doma zdravlja Mira Pećanac. Vakcine se preporučuju gojaznoj i imunokompromitovanoj­ deci, odnosno deci oboleloj od dijabetesa kao i za onkološke, hematloške, kardiološke i neurološke pacijente. Za težu vrstu oboljenja i tamo gde je povećan rizik za teži oblik kovida, neophodna je preporuka subspecijaliste iz odgovarajuće bolesti i pedijatra o procesu imunizacije. Sa poboljšanjem epidemiološke situacije, kovid ambulanta se od ponedeljka 28. juna iz Svetosavske ulice broj 53 prebacuje u Mikronaselje, pored Male pošte i dežuraće za one građane kojima je to potrebno svakog dana od 7 do 20 sati. Imunizacija se od sutra sprovodi u Drugoj zdravstvenoj ustanovi u Svetosavskoj ulici broj 53 od 8 do 18 sati.
  • Rumunski nacionalni komitet za vanredne situacije (CNSU) je, u ažuriranoj listi zemalja ili područja sa visokim epidemiološkim rizikom od kovid-19, svrstao Srbiju u najpovoljniju, takozvanu “zelenu zonu”.

To znači da sva lica koja dolaze u Rumuniju iz Srbije neće biti podvrgnuta 14-dnevnom karantinu.

– Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana
Mihajlović, izjavila je u Kraljevu da je potpisivanje i uručenje ugovora o dodeli
sredstava lokalnim samoupravama za povećanje energetske efikasnosti početak
realizacije nacionalnog cilja smanjenja potrošnje električne i toplotne energije.
Ona je rekla da je ovo prvi korak ka racionalnoj upotrebi energije, s obzirom na
činjenicu da prosečno domaćinstvo u Srbiji troši 40 odsto više energije u odnosu
na druge zemlje.
„Poziv je trajao mesec dana, a interesovanje je bilo veliko. Sve kriterijume je
ispunilo 67 lokalnih samouprava, a do sada je opredeljeno milijardu dinara. Ovo je
važan dan za sve. Za državu, gradove i opštine, ali i za svakoga od nas, za svako
domaćinstvo, koje će moći da zameni stolariju, izolaciju, kotlove za grejanje“, rekla je
Mihajlovićeva.
Ona je izjavila da sada slede pozivi za kompanije i građane.
„Prvi javni poziv ide prema kompanijama koje će morati da ispune uslove, odnosno da
garantuju cenu, rokove i kvalitet. Rok za poziv kompanijama koje raspisuju lokalne
samouprave je 10. jul. Sledeći korak je poziv građankama i građanima koji su
zainteresovani za ovaj projekat. Sve mora biti javno, dostupno i svi rokovi moraju
biti poštovani“, istakla je ona.
Mihajlovićeva je izjavila da očekuje prve ugovore sa građanima u avgustu, a radove u
septembru, kao da i će se vršiti kontrola procedura i radova, te najavila do kraja
godine još jedan javni poziv.
Čelnici Kraljeva, Užica, Medveđe, Boljevca, Sremske Mitrovice, Valjeva su se u ime
svih lokalnih samouprava zahvalili na pomoći i podršci Ministarstvu u pripremi
dokumentacije i početku realizacije projekta. Ambasador Švajcarske Urs Šmid
istakao je važnost saradnje koja postoji i koja će se nastaviti u oblasti ekonomskog
razvoja.

  • Vlada Srbije usvojila je juče Predlog zakona o zaštiti potrošača, kojim će se ispraviti svi uočeni nedostaci važećeg zakona i omogućiti dalje usklađivanje sa evropskom regulativom.

Novim zakonskim rešenjem korigovaće se suštinski nedostaci kao što su: nepostojanje funkcionalnog institucionalnog okvira za vansudsko rešavanje potrošačkih sporova, nepostojanje preciznog broja potrošačkih sporova koji se vode pred sudovima, nedovoljna zaštita putnika (potrošača) u oblasti turizma, nepostojanje adekvatne kazne koja ima odvraćajuće dejstvo i potreba za višim nivoom odgovornosti i javnosti u radu udruženja, saveza i Saveta za zaštitu potrošača. Primenom novog zakona uskladiće se potrošačka prava građana Srbije sa novim propisima Evropske unije o putovanjima u paket aranžmanima i povezanim putnim aranžmanima, koji će potrošačima obezbediti veću zaštitu, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

  • Tretman odrasliih formi komaraca sa zemlje na teritoriji grada Kikinde zakazan za danas, otkazuje se za ponedeljak, 28. jun zbog nepovoljnih vremenskih prilika. Tretman će se izvršiti od 20 do 23 sata. Preparat koji će se koristiti je Aqua K Othrine EW 20 ( aktivna materija Deltametrin). U utorak, 29. juna, u ranim jutarnjim satima od 5 sati ujutru u centru grada biće izvršen tretman odraslih formi komaraca. Upozoravaju se pčelari da je preparat Aqua K-Othrine EW 20 toksičan za pčele, a da dejstvo istog traje tri dana. U slučaju loših vremenskih prilika kao što su jak vetar i kiša, biće određen nov termin tretmana, o čemu će javnost blagovremeno biti obaveštena, poručuju iz Sekretarijata.
  • U Srbiji se u subotu očekuje promenljivo oblačno i malo svežije vreme, mestimično sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, dok će samo na severu zemlje biti suvo sa dužim sunčanim intervalima, saopštio je danas Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHZS).

Vetar slab i umeren severozapadni, na jugu pre podne jugozapadni.

Temperature će se kretati ujutru od 17 do 22 stepeni, najviša dnevna od 28 do 33. U Kikindi u subotu uglavnom sunčano i toplo. Minimalna dnevna 16, maksimalna dnevna 31 stepen.

Izvor: Kikinda News, Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *