September 20, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za četvrtak, 24. jun – Kikinda Online News

Danas je četvrtak, 24. jun, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

– Na osnovu povoljnije epidemiološke situacije, a na predlog Štaba za vanredne situacije Grada Kikinde, Nikola Lukač, gradonačelnik je doneo odluku o ukidanju vanredne situacije, naglasivši da ostaje na snazi pridržavanje svih mera, koje propisuje republički Krizni štab. Gradonačelnik je iskoristio priliku da još jednom pozove sve sugrađane da se vakcinišu.

– Od juče u Školskom Dispanzeru kikindskog Doma zdravlja moguće je iskazati interesovanje za imunizaciju protiv kovida dece uzrasta od 12 do 15 godina, uz konsultaciju sa pedijatrom, i to isključivo Fajzerovom vakcinom, rekla nam je glavna sestra Doma zdravlja Mira Pećanac. Vakcine se preporučuju gojaznoj i imunokompromitovanoj­ deci, odnosno deci oboleloj od dijabetesa kao i za onkološke, hematloške, kardiološke i neurološke pacijente. Za težu vrstu oboljenja i tamo gde je povećan rizik za teži oblik kovida, neophodna je preporuka subspecijaliste iz odgovarajuće bolesti i pedijatra o procesu imunizacije. Zaključno sa jučerašnjim danom ukupan broj datih prvih doza vakcina protiv kovida je 42.867. Od tog broja prve doze su 21.900, dok je 20.967 lice sa obe primljene doze završilo proces imunizacije. Sa poboljšanjem epidemiološke situacije, kovid ambulanta se od ponedeljka 28. juna iz Svetosavske ulice broj 53 prebacuje u Mikronaselje, pored Male pošte i dežuraće za one građane kojima je to potrebno svakog dana od 7 do 20 sati. Imunizacija se od sutra sprovodi u Drugoj zdravstvenoj ustanovi u Svetosavskoj ulici broj 53 od 8 do 18 sati.

– Dr Vesna Tomin, vršilac dužnosti direktora Opšte bolnice Kikinda, dr Sandra Radlović, direktor kikindskog ZZJZ, dr Biljana Marković, direktor Doma zdravlja i Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde su u okviru radnog sastanka razmatrali tekuće probleme i aktuelnu epidemiološku situaciju u zdravstvu. Oni su usaglasili svoje stavove kada su strateški projekti, koji će u narednom periodu biti realizovani, u pitanju, a sve u cilju poboljšanja uslova, kako za zdravstvene radnike, tako i za građane Kikinde.

– Od ponoći stupila je na snagu uredba Ministarstva zravlja Austrije kojom je Srbija stavljena na listu “korona bezbednih zemalja”, što omogućava građanima Srbije da ponovo putuju u Austriju.

– Crveni krst Kikinda i Zavod za transfuziju krvi Vojvodine zahvaljuju se humanim sugrađanima koji su se i danas odazvali na akciju dobrovoljnog davanja krvi. Na akciju je došlo 97 naših sugrađana, od tog broja 83 njih darovalo je dragocenu tečnost, dok je njih 14 odbijeno iz medicinskih razloga. Među davaocima našlo se i 17 dama i 10 novih sugrađana koji su krv darovali prvi put. Zbog smanjenih zaliha krvi, naredna, vanredna akcija dobrovoljnog davanja krvi održaće se već u ponedeljak, 28. juna na istom mestu, u Crvenom krstu Kikinda, od 8:30 do 13:00 sati.

– Zbog planiranih radova na elektro mreži, u petak, 25. juna od 11 do 13 sati struje neće biti u Šabačkoj Ulici u Kikindi ka Malom Bedemu, Mali Bedem na putu ka Ruskom Selu, Šabačkoj ulici ka Malom Bedemu, kao i u Ulici Dušana Vasiljeva od Stevana Sremca do Pere Segedinca i zgrade na uglu, saopštavaju iz Elektrodistribucije.

– Na današnji dan 24. juna 1986. godine napustio nas je jedan od najpoznatijih, najvoljenijih, a istorija je pokazala i najcitiranijih pisaca sa ovih prostora – Miroslav Mika Antić. U rodnom Mokrinu pohađao je osnovnu školu, gimnaziju je završio u Kikindi i Pančevu, a studije je upisao u Beogradu. Živeo je i radio u Novom Sadu. Pre nego što je postao poznat bavio se raznim poslovima – bio je mornar, zidar, fizički radnik u pivari, bavio se vodovodom i kanalizacijom, popravljao krovove,  radio u lutkarskom pozorištu. Sem pisanja bavio se i slikarstvom, novinarstvom i filmom. Bio je i urednik lista „Ritam“, Zmajevog „Nevena“, „Dnevnika“ u Beogradu i „Mladog pokolenja“ u Novom Sadu. Za svoj rad u polju umetnosti i novinarstva dobio je brojne nagrade i priznanja – dve „Nevenove nagrade“, Nagradu za životno delo u poeziji za decu; „Goranova nagrada“; „Nagrada Sterijinog pozorišta“; „Zlatna arena“-za filmski scenario; „Nagrada oslobođenja Vojvodine“; „Sedmojulska nagrada Srbije“; „Orden zasluga za narod“; „Nagrada mlado pokoljenje“; „Novinarska nagrada za životno delo“ i druge. Napisao je i objavio razne knjige za decu i odrasle: „Plavi čuperak“, „Garavi sokak“, „Nasmejani svet“, „Šašava knjiga“, „Olovka ne piše srcem“, „Ptice iz šume“, „Tako zamišljam nebo“. Pesme Mike Antića prevođene su na ruski, makedonski, albanski, engleski, turski, mađarski, slovački, češki, francuski, rumunski, poljski, slovenački jezik.

Na Novom novosadskom groblju ispratilo ga je više od deset hiljada ljudi, 26. juna 1986. godine.

Njegova poslednja želja je bila da mu pročitaju „Besmrtnu pesmu” i odsviraju „Pira mande korkoro” kada ga budu sahranjivali. U čast Mike Antića, danas će se na Varoškom trgu u Mokrinu održati 36. Memorijal u slavu velikog pisca i našeg Mokrinčanina.

– U Srbiji se sutra očekuje veoma toplo i sunčano vreme u toku poslepodneva, a posle podne promenljivo i nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, ponegde sa većom količinom padavina i pojavom grada, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHZS).

Vetar slab promenljiv, na severu i zapadu slab do umeren severozapadni. U Kikindi u petak veoma toplo. Minimalna dnevna 18, maksimalna dnevna 36 stepeni.

Izvor: Kikinda News, Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *