September 20, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za sredu, 23. jun – Kikinda Online News

Danas je sreda, 23. jun, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

  • Iz Gradskog sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj obaveštavaju građane, da će u petak, 25. juna biti izvršen tretman odraslih formi komaraca na teritoriji grada Kikinde i svim naseljenim mestima od 18 do 22 časa. Preparat koji će se koristiti je Aqua K Othrine EW 20 ( aktivna materija Deltametrin). Dan kasnije, odnosno u subotu, 26. juna biće izvršen tretman odraslih formi komaraca u centru grada u ranim jutarnjim satima, od 6 sati ujutru. Upozoravaju se pčelari da je preparat Aqua K-Othrine EW 20 toksičan za pčele, a da dejstvo istog traje tri dana. U slučaju loših vremenskih prilika kao što su jak vetar i kiša, biće određen nov termin tretmana, o čemu će javnost blagovremeno biti obaveštena, poručuju iz Sekretarijata.
  • Mađarska policija najavila je danas da će od danas ponovo biti otvorena tri granična prelaza sa Srbijom – Kubekhaza-Rabe, Reske-Horgoš i Bačsentđerđ-Rastina za redovan saobraćaj.

Tri prelaza radiće od sedam sati ujutru do sedam uveče svakog dana, objavljeno je na sajtu policije, prenosi MTI.

  • Ministar prosvete Srbije Branko Ružić izjavio je danas da je sve spremno za polaganje male mature i da se sprovode sve mere zaštite, a deci poručio da nemaju tremu i da pokažu znanje.

Danas i u naredna dva dana osmaci polažu malu maturu, koja počinje testom iz srpskog jezika i književnosti, tj. maternjeg jezika, a Ružić je za RTS rekao da se test polaže u 1.247 škola.

– Kompanija Dunav osiguranje objavila je danas da će 7. jula isplatiti dividende akcionarima za 2020. godinu.

Dan obračuna dividende je 6. jul, pa je ovo osiguranje pozvalo sve akcionare koji nemaju aktivan račun finansijskih instrumenata da dostave instrukcije za prijem novca od dividendi najkasnije do tog dana.

  • Zbog povećanih potreba za krvlju i krvim produktima, pored redovne akcije dobrovoljnog davanja krvi koja će se održati sutra u prostorijama Crvenog krsta Kikinda od 8:30 do 13:00 sati, biće održana i vanredna akcija u ponedeljak, 28. juna. Zavod za transfuziju krvi i Crveni krst Kikinda apeluju na dobrovoljne davaoce da se odazovu pozivu, kako bi se obezbedile potrebne jedinice krvi za transfuzijsko zbrinjavanje pacijenata.
  • Uključivanje romske zajednice u društvo je strateški, politički, ideološki, vrednosni i evropski cilj Srbije, izjavila je danas ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić i najavila da bi do septembra pred vladom trebalo da se nađe Strategija za uključivanje romske zajednice

Na sastanku o socijalnom uključivanju Roma i Romkinja koji je održan u Palati Srbije, kome je prisustvovao i šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, Čomić je istakla da su Romi jednaki u društvu i pred zakonom kao i drugi građani Srbije i da moraju da se osećaju ravnopravno.

  • Zbog planiranih radova na elektro mreži, u petak, 25. juna od 11 do 13 sati struje neće biti u Šabačkoj Ulici u Kikindi ka Malom Bedemu, Mali Bedem na putu ka Ruskom Selu, Šabačkoj ulici ka Malom Bedemu, kao i u Ulici Dušana Vasiljeva od Stevana Sremca do Pere Segedinca i zgrade na uglu, saopštavaju iz Elektrodistribucije.
  • Predstavljanje knjige „Izabrane pesme” Raše Popova (izbor i predgovor Bojana Popović) održače se u petak 25. juna 2021. od 19 časova u Galeriji Doma kulture u Mokrinu.

O knjizi će govoriti: Bojana Popović, priređivač, prof. dr Milivoj Nenin, urednik edicije „Banat”, Radovan Vlahović, urednik i direktor Banatskog kulturnog centra, i Jovan Veljin Mokrinski, predsednik Udruženja „Raša Popov” Mokrin. Stihove Raše Popova govoriće najmlađi članovi recitatorske sekcije iz Mokrina.

Izdavači su Banatski kulturni centar Novo Miloševo i Udruženje „Raša Popov” Mokrin.

Knjiga je objavljena u ediciji „Banat” koju uređuju Milorad Grjuić, prof. dr Milivoj Nenin i Radovan Vlahović. U ovoj ediciji do sada su objavljene knjige: „Az Jesam” Milete Jakšića (priredila dr Zorica Hadžić), „Pitanja srpske književnosti XVIII i XIX veka” Tihomira Ostojića (priredila dr Milica Ćuković), „O Banatu i o Banaćanima” Miloša Crnjanskog (priredio Stojan Trećakov), dva romana Milorada Grujića „Poslednje godine u Arača-selu…” i „Bog Vadraca i Madžara”, „Svi moji banatski pisci” Milivoja Nenina i „Todor Manojlović i pozorište” (priredila Bojana Popović).

Promocija se održava u okviru bogate Nedelje kulture u Mokrinu, a uoči manifestacije Dan Raše Popova koja će se održati 26. juna.

  • U Srbiji se sutra očekuje sunčano i veoma toplo vreme, a posle podne u brdsko-planinskim predelima zapadne i jugozapadne Srbije i u Vojvodini, kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHZS).

Vetar slab, promenljiv. Najniža temperatura od 17 do 25 stepeni, a najviša od 37 do 40. U Kikindi i sutra veoma toplo. Minimalna dnevna 21, maksimalna dnevna 39 stepen. Popodne se očekuje jaka kiša sa grmljavinom.

Izvor: Kikinda News, Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *