September 22, 2021
aktuelno

Ozvaničena saradnja kikindskog i senćanskog Kulturnog centra – Kikinda Online News

Potpisivanjem Sporazuma o saradnji dve partnerske ustanove kulture – kikindskog Kulturnog centra i senćanskog Srpskog kulturnog centra ,,Stevan Sremac” ozvaničen je početak bližeg povezivanja ove dve institucije, prevashodno u oblasti kulture, učestvovanju na različitim manifestacijama, kao i prilikom razmene programa od zajedničkog interesa i projekata koji će doprineti daljoj afirmaciji kulturnih institucija i sredina u Srbiji i drugim zemljama. Saradnja će početi već 28. juna, i to Vidovdanskim koncertom “Srbija je najlepša pesma” hora i orkestra Kulturnog centra “Attendite”:

-“ Velika mi je čast i zadovoljstvo što smo danas potpisali Sporazum o saradnji između Kulturnog centra Kikinda i Srpskog kulturnog centra ,,Stevan Sremac” iz Sente. Kulturni centar prvi put potpisuje ugovor ovakve vrste, što znači da ćemo sarađivati i da ćemo naše programe deliti sa Sentom i uzimati njihove programe, kroz međusobnu saradnju. Prva velika mainfestacija i prvi koraci pri realizacije ovakve saradnje jeste Vidovdanski koncert” – izjavila je direktorica Kulturnog centra Kikinda Tanja Nožica.

Miroslav Basarić, direktor Srpskog kulturnog centra ,,Stevan Sremac” iz Sente dodaje da će potpisivanjem ovakvog Sporazuma o saradnji dalja afirmacija kulture biti u zajedničkom interesu podignuta na još veći nivo:

-” Potpisivanjem ovog Sporazuma, to samo znači da ćemo dalje produbiti našu saradnju, da će Kulturni centar učestvovati sa svojim programima u Senti, dok će se naši srpski kulturni ansambli sa zadovoljstvom predstaviti u Kikindi. S obzirom na to da imamo folklorne sadržaje, crkveni hor i pozorišnu sekciju, prvo predstavljenje Sente u Kikindi očekujemo od septembra meseca” – rekao je Basarić.

Igor Stojkov, sekretar Skupštine Opštine Senta i poslanik Skupštine APV Vojvodine kaže da će saradnja sa gradom Kikindom i Kulturnim centrom u narednom periodu biti produbljena kroz razmenu kultuno-umetničkih sadržaja:

-” Opšte je poznato da po pitanju kulture, opština Senta ima duboku tradiciju, istoriju, uzme li se u obzir da je Stevan Sremac rođen u Senti, i čija se bista nalazi u istoimenom parku, kao i Jovan Đorđević, autora himne ,,Bože pravde”, Stevan Raičković i tako dalje. Lokalna samouprava trudi se godinama da što više finansijski pomogne Srpskog kulturnog centra. Ove godine imamo projekat o izradi knjige koja obuhvata istorijat same Sente gde sarađujemo sa ljudima iz Kikinde, gospodin Srđan Sivčev je jedan od koautora tog izdanja i potpisivanje ovog Memoranduma predstavlja samo nastavak dobre saradnje koju smo imali već ranijih godina” – poručio je Stojkov.

Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač smatra da dobra saradnja grada sa drugim opštinama rezultira dobrim sporazumima u cilju daje afirmacije kulture, tradicije i običaja:

-” Razmenom programa učimo jedni od drugih. Kulturni centar svojim programima i entuzijazmom ima odlične ideje i siguran sam da će u narednom periodu, Kulturni centar Kikinda i Srpski kulturni centar iz Sente zajedničkim projektima nastupati i poboljšati svoju poziciju, programe kako u svojim mestima, tako i u celom regionu” – poručio je Lukač.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *