September 20, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za utorak, 22. jun – Kikinda Online News

Danas je utorak, 22. jun, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

 • Potpisivanjem Sporazuma o saradnji dve partnerske ustanove kulture – kikindskog Kulturnog centra i senćanskog Srpskog kulturnog centra ,,Stevan Sremac” ozvaničen je početak bližeg povezivanja ove dve institucije, prevashodno u oblasti kulture, učestvovanju na različitim manifestacijama, kao i prilikom razmene programa od zajedničkog interesa i projekata koji će doprineti daljoj afirmaciji kulturnih institucija i sredina u Srbiji i drugim zemljama. Saradnja će početi već 28. juna, i to Vidovdanskim koncertom “Srbija je najlepša pesma” u Senti gde će nastupiti hor i orkestar Kulturnog centra “Attendite.
 • U toku je izvođenje prve faze radova na zgradi Lova u Iđošu, objektu koji se već preko desetak godina nalazi u zapuštenom stanju i u koji ništa ulagano duže od jedne decenije. Otežavajuća okolnost je bila i ta što je objekat duže vremena bio u državnom vlasništvu zemljoradničke zadruge ,,Jovan Gligorin” iz Iđoša, da bi potom 2020. godine sa državnog bilo prebačeno na vlasništvo grada Kikinde kada je i urađen projekat za rekonstrukciju zgrade Lova ukupne vrednosti preko 11 miliona dinara, a koji će sasvim izvesno nakon završetka svih radova u ovoj godini, značiti svim meštanima Iđoša pri realizaciji različitih manifestacija, skupova ali i za rad udruženja.
 • Nacionalna služba za zapošljavanje obaveštava korisnike svojih usluga, nezaposlene i
  poslodavce, da će se, u skladu sa Uredbom Vlade o ublažavanju epidemioloških mera,
  redovno javljanje nezaposlenih lica, kao i individualni razgovori sa nezaposlenima,
  obavljati isključivo neposredno, uz lično prisustvo tražioca zaposlenja. Pri tom će na
  snazi ostati obaveza poštovanja svih važećih epidemioloških mera, kao što su nošenje
  zaštitnih maski i održavanje fizičke distance.
  Takođe, i sve druge aktivnosti koje su se u proteklom periodu sprovodile u smanjenom
  obimu, kao i aktivnosti koje se nisu sprovodile, Nacionalna služba za zapošljavanje će u
  narednom periodu nastaviti da realizuje u skladu sa novim epidemiološkim merama
  preporučenim od strane Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19.
  Nacionalna služba za zapošljavanje će i ubuduće svojim korisnicima omogućiti da se
  lično, putem pošte ili elektronskim putem prijave na evidenciju tražilaca zaposlenja i
  podnesu zahtev za novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti, kao i da podnesu zahteve za
  procenu radne sposobnosti, za izdavanje uverenja iz evidencije nezaposlenih, za učešće u
  merama aktivne politike zapošljavanja, za izdavanje dozvola za rad strancu i za izdavanje
  mišljenja na Program rešavanja viškova zaposlenih u firmama.
 • Nacionalna služba za zapošljavanje saopštila je da će danas i sutra, preko Poštanske štedionice, izvršiti isplatu redovne i privremene novčane naknade za maj 2021. godine.

Redovna novčana naknada za nezaposlena lica biće isplaćena danas, 22. juna, dok će privremena novčana naknada za lica koja žive na i izvan teritorije AP Kosova i Metohije biti isplaćena sutra, 23. juna, dodaje se u saopštenju.

 • U naredna tri dana osmaci polažu malu maturu, koja sutra počinje testom iz srpskog jezika i književnosti, to jest maternjeg jezika, a u Ministarstvu prosvete za Tanjug kažu da učenici ne treba da brinu i da je ove godine 11 odsto više mesta u školama u odnosu na broj đaka u ovoj generaciji.

Oko 68.280 budućih srednjoškolaca planira da izađe na ovogodišnji završni ispit, a zbog epidemiološke situacije, u učionici je dozvoljeno prisustvo do 12 učenika, uz dva dežurna nastavnika. Za one škole u čijim odeljenjima je do 50 učenika 8. razreda, biće omogućeno polaganje u velikim prostorijama, poput fiskulturnih sala, rekao je danas za Tanjug pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić.

 • Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je do sada 47,8 odsto građana kompletno imunizovano.

Lončar je istakao i da se problem sa pandemijom korona virusa neće rešiti bez masovne vakcinacije, a da je sada najvažnije da se što više mladih vakciniše kako bi predstojeći period mogao da bude bezbedan.

 • U sredu, 23. juna sa početkom od 20 časova u Narodnom pozorištu održaće se godišnji koncert Baletske škole Novi Sad – izdvojeno odeljenje Kikinda. Ulaz je slobodan.
 • Članovi SD. “Kikinda” su se na Prvenstvu Srbije iz malokalibarskog pištolja u seniorskoj kategoriji i u muškoj i u ženskoj konkurenciji okitili titulom vicešampiona naše zemlje.
 • Još jedna generacija predškolaca PU ,,Dragoljub Udicki” iz Kikinde pozdravila se sa svojim vaspitačima i na gradskom stadionu FK ,,Kikinda 1909″ odigrala svoj završni ples simboličnog naziva “Kad si srećan pleši”.
 • 167 maturanata Tehničke škole večeras obeležava završetak školovanja
 • U Srbiji će sutra biti sunčano i veoma toplo.

Vetar slab do umeren, zapadni i severozapadni. Najniža temperatura od 16 do 25 C, a najviša od 35 do 38 C, saopštio je Republički hidrometerološki zavod.

U Kikindi u sredu sunčano i veoma toplo. Minimalna dnevna 20, maksimalna dnevna 37 stepeni.

Do petka, 25.juna, u Srbiji će biti veoma toplo vreme, sa maksimalnom temperaturom u većini mesta od 35 do 38 C.

U četvrtak će lokalno temperature dostići i 40 stepeni Celzijusa.

Izvor: Kikinda News, Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *