September 22, 2021
aktuelno

Obeležena stogodišnjica od rođenja Klare Feješ: Učenici joj se odužili izložbom, slikovnicom i dramskim igrokazom – Kikinda Online News

Ove godine navršava se 100 godina od rođenja hrabre devojke Klare Feješ. Tim povodom u dvorištu kikindske obrazovne institucije koja nosi naziv hrabre revolucionarke upriličen je dramski igrokaz na temu „Ko je bila Klara Feješ?“. Prijatelji škole iz Muzeja Vojvodine izložili su deo Klarine zaostavštine kao što su njena košulja, pesme i fotografije, a osim toga svi prisutni mogli su da prelistaju Klarin porodični album. Stogodišnjica Klarinog rođenja bila je idealna prilika i za najavu istorijske slikovnicu koja je u štampi, finansirana je od strane Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine ‒ nacionalne zajednice u okviru projekta „Stazama sećanja“. Obeležavanju ovog lepog jubileja ispred gradske uprave prisustvovale su i Milena Živkov većnica za kulturu i obrazovanje i Ramona Tot iz resora za nacionalne manjine, rodnu ravnopravnost i brigu o porodici GU Kikinda:

-” Ideja za realizaciju ovakvog projekta polazi od činjenice da se danas navršava 100 godina od rođenja Feješ Klare. Konkurisali smo kod Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i upriličilo današnji događaj. Uz pomoć prijatelja iz kikindskog Narodnog muzeja i Muzeja Vojvodina organizovali smo izložbu u dvorištu škole gde mogu da se vide fotografije iz zaostavštine Feješ Klare. Učenici naše škole su zajedon sa svojim nastavnicom Aleksandrom Ćazić Kiurski prikazali su jedan dramski igrokaz koji govori takođe o životu naše heroine. Pohvalila bih se i time da je škola izdala jednu slikovnicu koja takođe govori o Klarinom životu i delu i izdata je od strane naše kole i u saaradnji sa kikindskim Narodnim Muzejom” – izjavila je Hermina Čemere, direktorica OŠ. ,,Feješ Klara”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *