September 20, 2021
aktuelno

Ministarka Čomić u Kikindi: Održan sastanak o primeni Zakona o planskom sistemu – kikidna Online News

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u svom planu rada reklo je da će dva puta obići sve upravne okruge i Nacionalne savete u njihovim sedištima, odnosno Poljski i Jevrejski Nacionalni savet. Tim povodom naš grad danas je posetila Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije gde je sa predstavnicima grada Kikinde i JLS Severnobanatskog upravnog okruga, predstavnicima policije, centara za socijalni rad, Nacionalne službe za zapošljavanje, Crvenog krsta, civilnih društava i nacionalnih manjina razgovarala o primeni Zakona o planskom sistemu:

-” Želimo da govorimo o primeni zakona u Srbiji, odnosno kako zajedno da izbrišemo jedan deo rečenice koja se ponavlja u evropskim izveštajima, a glasi Srbija ima dobre propise i zakone, ali se zakoni ne primenjuju. Primene zakona nema bez dijaloga i zbog toga u svim upravnim okruzima želimo da razgovaramo sa predstavnicima lokalnih samouprava, direktorima i predstavnicima centara za socijalni rad, nacionalnim manjinama, civilnim društvima, republičkih organa i rganizacija na teritoriji pojedinačnog okruga. Osim toga, ovi sastanci služe nam da se i razmene iskustva i razmene informacije koje smo već čuli u prethodnim obilascima i da pomognemo dalje povezivanje ljudi oko tema vezanih za dalji razvoj okruga i Srbije. Ono što u Kikindi možemo da kažemo, jeste da se već iskristalisalo da ćemo na jesen, kad krenemo u drugi krug obilazaka razgovarati i imati dogovor o konceptima o sopstvenom razvoju i da zajedno napravimo sliku Srbije 2030. godine. Znajući Kikindu koja je lider u mnogim stvarima, ne sumnjam da će posle ovog sastanka biti novih ideja i predloga, to su dokazali ranije, pa nema razloga da tako ne bude i u budućnosti” – izjavila je Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije.

Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač dodaje da je današnja tema sastanka striktna primena Zakona o planskom sistemu,a sve u cilju poboljšanja kako rodne ravnopravnosti, tako i u multinacionalnim i u multikulturalnim sredinama kakva je Kikinda i kako bi se na još bolji i kvalitetniji način primenili svi raniji doneti zakoni:

-” Ovakav okrugli sto i ovakve posete uvek će nam dobro doći zbog razmene iskustava između svih lokalnih samouprava u cilju daljeg unapređenja dijaloga i uslova života u ovakvim sredinama. Grad Kikinda jedan je od pravih primera multinacionalne i multikulturalne sredine, a Evropski parlament je to prepoznao nakon što smo dobili Plaketu časti 2020. godine, pa je baš dobro da na primeru Kikinde, manjinskih, ljudskih prava na druge možemo da prenesemo svoja iskustva” – rekao je Lukač dok Milivoj Linjački, načelnik Severnobanatskog upravnog okruga dodaje:

-” Probaćemo u narednom periodu da kroz društveni dijalog bolje primenjujemo zakone i oblike koje imamo, za to je specifičan Severnobanatski okrug gde imamo skoro 50 odsto pripadnika mađarske nacionalne manjine, i probaćemo da kroz društveni dijalog u godinama koje slede da poboljšavamo sinergijui da se okupljamo oko zajedničkih projekata” – poručio je Linjački.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *