September 22, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za ponedeljak, 21. jun – Kikinda Online News

Danas je ponedeljak, 21. jun, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

Foto: M. Bobić
 • Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici tri dana praznuju dan Silaska Duha Svetoga na apostole, odnosno u narodu poznatiji još kao Duhovi ili Trojice. Ovaj datum je za većinu vernika izuzetno važan i poštovan budući da predstavlja rođenje Hristove crkve. Ovaj praznik, manastir Svete Trojice u Kikindi obeležava kao svoju krsnu slavu, te su tako danas Svetu liturgiju služili Sveti Vladika Banatski Nikanora i Vladika Mileševski Filaret.
 • Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u svom planu rada reklo je da će dva puta obići sve upravne okruge i Nacionalne savete u njihovim sedištima, odnosno Poljski i Jevrejski Nacionalni savet. Tim povodom naš grad danas je posetila Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije gde je sa predstavnicima grada Kikinde i JLS Severnobanatskog upravnog okruga, predstavnicima policije, centara za socijalni rad, Nacionalne službe za zapošljavanje, Crvenog krsta, civilnih društava i nacionalnih manjina razgovarala o primeni zakona o planskom sistemu:

-” Želimo da govorimo o primeni zakona u Srbiji, odnosno kako zajedno da izbrišemo jedan deo rečenice koja se ponavlja u evropskim izveštajima, a glasi Srbija ima dobre propise i zakone, ali se zakoni ne primenjuju. Primene zakona nema bez dijaloga i zboig toga u svim upravnim okruzima želimo da razgovaramo sa predstavnicima lokalnih samouprava, direktorima i predstavnicima centara za socijalni rad, nacionalnim manjinama, civilnim društvima, republičkih organa i rganizacija na teritoriji pojedinačnog okruga. Osim toga, ovi sastanci služe nam da se i razmene iskustva i razmene informacije koje smo već čuli u prethodnim obilascima i da pomognemo povezivanje ljudi oko tema vezanih za dalji razvoj okruga i Srbije. Ono što u Kikindi možemo da kažemo, jeste da se već iskristalisalo da ćemo na jesen, kad krenemo u drugi krug obilazaka razgovarati i imati dogovor o konceptima o sosptvenom razvoju i da zajedno napravimo sliku Srbije 2030. godine. Znajući Kikindu koja je lider u mnogim stvarima, ne sumnjam da će posle ovog sastanka biti novih ideja i predloga, to su dokazali ranije, pa nema razloga da tako ne bude i u budućnosti” – izjavila je Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije.

 • Polaganjem venaca na spomen obeležje koje se nalazi u holu PU Kikinda policajcima koji su na Kosovu i Metohiji stradali 1998. i 1999. godine obeležen je Dan Ministarstva i Dan policije. Nakon polaganja venaca, usledila je prezentacija projekta ,,Smart city” gde je najavljeno da će već od sutra sutra 30 kamera biti postavljeno na 12 ključnih lokacija u našem gradu. Centralna manifestacija ispred Doma učenika ,,Nikola Vojvodić” bila je sjajna lokacija da naši sugrađani vide pokazne vežbe, ali i ljudstvo, vozila i opremu koje naš grad, grad dobrih ljudih čini bezbednim mestom za život.
 • Grad Kikinda će, u nastupajućem periodu, a na osnovu Javnog poziva Ministarstva rudarstva i energetike za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, subvencionisati određene mere energetske efikasnosti. Javni poziv za privredne subjekte ( firme izvođače ) će biti raspisan krajem juna, a za fizička lica do kraja jula.Sva obaveštenja u vezi ovog Programa će biti istaknuta na sajtu grada, oglasnoj tabli ispred uslužnog centra Gradske uprave grada, kao i u lokalnim medijima.
 • Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon, izjavio je da je zadovoljan što je Srbija nadomak 50 odsto vakcinisane punoletne populacije bar jednom dozom, ali je i zabrinut što je odziv mladih i dalje nizak.

“Raduje me pad korona brojeva, pad broja novozaraženih, kao i to što ćemo danas verovatno premašiti 50 odsto vakcinisane punoletne populacije. Međutim, moramo daleko ozbiljnije da pristupimo vakcinaciji mladih. Još smo u problemu s vakcinacijom i zato posebno moramo da pratimo šta se dešava u Velikoj Britaniji”, rekao je Kon za Kurir.

 • Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas da je vakcinacija protiv korona virusa u našoj zemlji dala pozitivne rezultate i da veruje da će nova školska godina na jesen krenuti na regularan način, kao pre epidemije.

On je rekao da će se pratiti preporuke zdravstvenog dela Kriznog štaba, ističući da je obrazovni sistem pokazao da nije mesto transmisije virusa. “Svi su radili mnogo toga da izađemo na “zelenu granu” i spremni smo za svaku soluciju”, rekao je Ružić odgovarajući na pitanje novinara.

 • Nacionalna služba za zapošljavanje obaveštava javnost da će preko Poštanske štedionice izvršiti isplatu redovne i privremene novčane naknade za maj 2021. godine. Redovna novčana naknada za nezaposlena lica biće isplaćena u utorak 22. juna 2021.godine, dok će privremena novčana naknada za lica koja žive na i izvan teritorije AP Kosova i Metohije biti isplaćena u sredu 23. juna 2021. godine.
 • U Savezu samostalnih sindikata Srbije očekuju da će krajem godine prilikom razgovora o izmenama Zakona o radu biti rešen problem rada na daljinu, jer zaposleni koji rade onlajn sada nisu zaštićeni na odgovorajuć način, kaže sekretar Veća S S S S Zoran Mihajlović.

“Rad od kuće je institut koji je u naše zakonodavstvo unet sa Zapada još 2014. godine, ali je tada zamišljen sasvim drugačije, kao mogućnost da mladi bračni parovi koji stvaraju porodicu budu više sa decom i da se tako utiče na natalitet. Međutim, pojavom pandemije to je dobilo sasvim drugi karakter”, rekao je Mihajlović Tanjugu.

 • Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, podseća poslodavce i zaposlene da obavljanje poslova na otvorenom, u narednim danima, treba prilagoditi uslovima visokih temperatura.

U saopštenju se podseća da štetno dejstvo visokih temperatura na zdravlje zaposlenih ima simptome kao što su dehidracija organizma, brže zamaranje, umanjenje sposobnosti za rad, povećanje grešaka pri obavljanju posla.

Kako navode, to može da dovede do pojave zamora, toplotnih grčeva, iscrpljenosti, nesvestice, toplotnog udara i drugog.

Ministarstvo podseća da je Vlada 2007. godine donela Preporuku u kojoj se navodi da poslodavci organizuju rad na otvorenom na takav način da se izbegne obavljanje teških fizičkih poslova i izlaganje direktnom sunčevom zračenju zaposlenih za vreme visokih spoljnih temperatura.

Precizirano je da se pod visokim temperaturama podrazumeva iznad 36 stepeni Celzijusa, a da je potrebno, ukoliko to dozvoljava proces rada, organizovati izbegavanje fizičkih poslova na otvorenom i direktno sunčevo zračenje naročito u periodu od 11:00 do 16:00.

Kada zaposleni obavljaju poslove na otvorenom pri visokim temperaturama poslodavci su dužni da primenjuju Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu i podzakonske propise, ističu u Ministarstvu.

Obaveza poslodavca jeste da Aktom o proceni rizika na radnom mestu i u radnoj okolini proceni rizike po bezbednost i zdravlje zaposlenih što se odnosi i na rad na otvorenom pri visokim temperaturama.

Pri sprovođenju te obaveze, poslodavcu i zaposlenima mogu pomoći Smernice za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama koje je pripremila Uprava za bezbednost i zdravlje na radu, navodi se u saopštenju ministarstva.

 • Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić potpisao je ugovore sa direktorima 28 osnovnih škola u Srbiji za osnivanje i podršku učeničkim zadrugama u vrednosti od 5.800.000 dinara.

Ružić je obišao sajam učeničkih zadruga u dvorištu O.Š. “Lazar Savatić” u Zemunu i poručio da kroz takav vid kreativnosti učenici razvijaju preduzetnički duh, ističući da će se u septembru raspisati još jedan konkurs u vrednosti od četiri miliona dinara.

 • Raspisan je, do sada najveći konkurs u okviru IPARD projekta, vredan oko 60 miliona evra, kaže ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Proizvođači će ta sredstva moći da iskoriste za nabavku fizičke imovine poljoprivrednih gazdinstava. Ministar Nedimović za Tanjug pominje novinu u okviru tog konkursa, a to je da će se odobravati avansno plaćanje od 50 odsto.

 • Ove godine navršava se 100 godina od rođenja hrabre devojke Klare Feješ. Tim povodom u dvorištu kikindske obrazovne institucije koja nosi naziv hrabre revolucionarke upriličen je dramski igrokaz na temu „Ko je bila Klara Feješ?“. Prijatelji škole iz Muzeja Vojvodine izložili su deo Klarine zaostavštine kao što su njena košulja, pesme i fotografije, a osim toga svi prisutni mogli su da prelistaju Klarin porodični album. Stogodišnjica Klarinog rođenja bila je idealna prilika i za najavu istorijske slikovnicu koja je u štampi, finansirana je od strane Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine ‒ nacionalne zajednice u okviru projekta „Stazama sećanja“. Obeležavanju ovog lepog jubileja ispred gradske uprave prisustvovale su i Milena Živkov većnica za kulturu i obrazovanje i Ramona Tot iz resora za nacionalne manjine, rodnu ravnopravnost i brigu o porodici GU Kikinda.
 • Leto je zvanični počelo jutros u 5 sati i 32 minuta, a na dan početka leta obdanica je najduža, a noć najkraća.

Sunce u Beogradu izašlo je u 04.52, a zaći će u 20.27, pa će obdanica trajati 15 sati i 35 minuta, a noć svega osam sati i 25 minuta, saopštilo je Astronomsko društvo „Ruđer Bošković” iz Beograda. U Srbiji sutra sunčano i veoma toplo, posle podne u brdsko-planinskim predelima jugozapadne, južne i jugoistočne Srbije uz lokalni razvoj oblačnosti sa kratkotrajnim pljuskovima i grmljavinom.

Vetar slab, južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od 16 C do 23 C, a najviša dnevna od 32 C do 38 C, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHZS) upozorio je da se od utorka, 22. juna, očekuje veoma toplo vreme s temperaturama, i jutarnjim i dnevnim, koje će biti iznad i znatno iznad proseka za ovaj period godine.

Najviša dnevna temperatura u većini mesta kretaće se od 36 do 38 stepeni. Manji pad temperature očekuje se u petak, 25.juna. U Kikindi u utorak uglavnom sunčano i veoma toplo. Minimalna dnevna 16, maksimalna dnevna temperatura dostići će 36 podeok.

Izvor: Kikinda News, Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *