September 22, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za petak, 18. jun – Kikinda Online News

Danas je petak, 18. jun, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

Foto: Instagram/@gradonacelnikkikinde
 • Predstavnici ambasade Ukrajine danas su bili gosti gradonačelnika Nikole Lukača. Cilj ove posete je bila potreba da se izrazi zahvalnost i poštovanje građanima Kikinde, zbog iskazane humanosti. U okviru posete gosti su obišli i Centar za socijalni rad.
 • Potpisivanjem ugovora između gradonačelnika Kikinde Nikole Lukača i Vladice Gavrilović iz Pokreta za decu “Tri plus” iz Čačka u Gradskoj kući ozvaničena je najavljena saradnja kao svojevrstan vid socijalne podrške i pogodnosti za porodice sa troje i više dece. Već od sledeće nedelje, biće definisana dinamika i kriterijumi za dobijanje kartica “Cena minus za tri plus” koja pružaju pogodnosti za umanjenje obaveza za komunalne usluge, besplatne popuste i usluge pravnim i privrednim subjektima, ali i u trgovinskim objektima i drugim mestima uz brojne druge pogodnosti.
 • Na zvaničnom sajtu grada Kikinde kikinda.org.rs objavljen je je Javni poziv za dodelu naknade troškova za vantelesnu oplodnju iz budžeta grada za 2021. godinu. Poslednjim rebalanskom gradskog budžeta utvrđen je novčani iznos od 3 miliona dinara za finansiranje naknade troškova vantelesne oplodnje, što znači da bi oko tridesetak parova koji su do sada izrazili želju za ovakav vid podrške dobilo sredstva za nabavku suplemenata, vitamina i lekova u visini do 60.000 dinara. Konkurs je otvoren do utroška sredstava, a prednost imaju parovi koji nemaju dece.
 • Svečanim polaganjem zakletve 1.337 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, koji su primljeni u radni odnos u poslednjih godinu dana, u nedelu 20. juna 2021. na platou ispred palate „Srbija“ biće obeležen Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije.

U sklopu obeležavanja Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije u subotu, 19. juna konjanici Policijske brigade, Orkestar policije i pripadnici Ministarstva različitih organizacionih jedinica tradicionalno će svečano prodefilovati Knez Mihailovom ulicom, saopšteno je iz MUP-a. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kikindi obeležiće slavu i Dan Ministarstva i Dan policije, svečanom akademijom, 21. juna, sa početkom u 14:00 časova, ispred Doma učenika „Nikola Vojvodić“ u Kikindi. Takođe, pre proslave, biće položeni venci i odata počast poginulim policajcima u prostorijama Policijske uprave, ispred spomen-ploče, u 13:00 časova. Iz PU Kikinda pozivaju sugrađane da prisustvuju ovom događaju ispred Doma učenika ,,Nikola Vojvodić”, gde će biti u prilici da vide ljude, vozila i opremu koji naš grad čine bezbednim za život.

 • VŠSSOV u četvrtak je potpisala sporazum o nastavnoj, naučnoj i stručnoj saradnji sa Pedagoškim fakultetom iz Bijeljine. Predstavnici škole bile su prof Danijela Radlović Čubrilo i dr Srbislava Pavlov, predsednica Studentskog parlamenta Svetlana Krneta, i direktorica Angela Mesaroš Živkov. Činu potpisivanja prisustvovao je gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač te je tako na ovaj način ostvarena saradnja između dva grada. Naše Kikinđane na Pedagoškom fakultetu dočekali su dekan, prodekani na nastavu i nauku, predsednica Studentskog parlamenta, nastavnici i gradonačelnik Bijeljine.
Foto: Pixabay (ilustracija)
 • Gradski štab za žetvu podseća da je spaljivanje strnih useva, smeća i biljnih ostataka zabranjeno Zakonom o žatiti od požara i gradskom odlukom o zaštiti poljoprivrednih imanja na teritoriji grada Kikinde. Novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako spaljuje ostatke strnih useva, smeće i biljne ostatke na otvorenom prosotoru i za vreme žetve ne preduzima posebne mere zaštite od strnih useva od požara. Za pravna lica kazne iznose od 300.000 do milion dinara. Lice koje je izazvalo požar, biće dužno da vatrogasno-spasilačkoj jedinici nadoknadi trooškove intervencije u skladu sa posebnim propisom. Ukoliko se utvrdi da je na poljoprivrednom gazdinstvu vršeno spaljivanje žetvenih ostataka, gazdinstvo gubi prava na podsticajna sredstva u poljoprivredi na period od dve godine. Inspektori Odeljenja za vanredne situacije i poljočuvari će u skladu sa Zakonom o zaštiti od požara i gradskom odlukom o zaštiti poljoprivrednih imanja na teritoriji grada pojačano će kontrolisati sprovođenje mera zaštite od požara na otvorenom i protiv lica koja ne poštuju zabranu spaljivanja otpada i biljnih ostataka podnosiće zahteve za pokretanje prekršajnog postupka. U slučaju požara, potrebno je odmah pozvati broj 193, vatrogasno spasilačke jedinice – navodi se u Saopštenju predsednika Gradskog štaba za žetvu Miroslava Dučića.
 • Ponovo radi “Terrin foto klub” i tom prilikom večeras će se sa početkom od 20 časova održati prezentacija fotografija i metodologija rada foto reportaže, korak po korak, od ideje do realizacije našeg sugrađanina, fotografa Nevena Grujića.
 • Predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Razvojnog fonda Vojvodine predstavili su danas zajedničke konkurse namanjene podizanju kapaciteta i kvaliteta turističke ponude u Vojvodini, s akcentom na kreditiranje ženskog preduzetništva, saopštila je danas Pokrajinska vlada.

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam subvencioniše troškove naknade za obradu kreditnog zahteva i kamate po konkursima Razvojnog fonda Vojvodine za dugoročne kredite za razvoj turizma i seoskog turizma.

 • U Novom Bečeju, od petka 18. do nedelje 20. juna na reci Tisi održaće se manifestacija “Kad Tisa cveta”. Posetioci će biti u prilici da prisustvuju jedinstvenom prirodnom fenomenu cvetanja reke Tise kada Tiski cvet posle tri godine provedene u mulju izleće slobodan iznad površine vode, da proživi još jedan dan u ljubavi i slobodi kako bi produžio svoju vrstu, a već u sumrak pada mrtav na površinu vode kada od njegovih tamnih krila reka izgleda kao da je posuta cvećem. Osim Tise, ovaj prirodni fenomen se može videti jedino još na reci Jang Ceng Jang u Kini. Kažu i da se sve želje zaljubljenih parova ispunjavaju baš na ovaj dan te je tako samim tim Tisa najomiljenija destinacija onih koji proslavljaju svoje jubileje, ali i pojedinaca željnih ljubavi, romantike i ispunjavanja želja. U muzičkom delu programa u petak će nastupiti “Ribica kiseonik”, u subotu “Banda drvena” a u nedelju etno bluz bend iz Kikinde.
 • Pregled aktivnih slučajeva obolelih od Covid-a 19 po lokalnim samoupravama 17.06.2021. godine je sledeći:
  Grad Kikinda 19 aktivnih slučajeva;
  Opština Novi Kneževac 5 aktivnih slučajeva;
  Opština Senta 13 aktivnih slučajeva;
  Opština Čoka 5 aktivnih slučajeva;
  Opština Ada 4 aktivanih slučajeva;
  Opština Kanjiža 26 aktivnih slučaja.
 • Sutra će u većem delu zemlje biti toplo s temperaturom od 27 do 32 stepena, jedino u istočnim i jugoistočnim krajevima očekuju se kratkotrajne vremenske nepogode sa gradom, obilnijim pljuskovima i jakim vetrom u zoni padavina, upozorava RHMZ0. U Kikindi u subotu uglavnom sunčano i toplo. Minimalan dnevna 16, maksimalna dnevna 31 stepen.

Izvor: Kikinda News, Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *