September 20, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za četvrtak, 17. jun – Kikinda Online News

Danas je četvrtak, 17. jun, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

 • Prema informacijama koje su dobijene od Zavoda za javno zdravlje u Kikindi:
  Pregled aktivnih slučajeva obolelih od Covid-a 19 po lokalnim samoupravama 16.06.2021. godine je sledeći:
  Grad Kikinda 20 aktivnih slučajeva;
  Opština Novi Kneževac 6 aktivnih slučajeva;
  Opština Senta 14 aktivnih slučajeva;
  Opština Čoka 5 aktivnih slučajeva;
  Opština Ada 4 aktivanih slučajeva;
  Opština Kanjiža 25 aktivnih slučaja.
 • Isplata po 3.000 dinara svim građanima koji su se vakcinisali protiv korona virusa počinje danas. Juče je novac uplaćen penzionerima koji su se vakcinisali, a danas će, kako je najavio ministar finansija Siniša Mali, taj novac dobiti pola miliona prijavljenih građana.

Mali je juče najavio da će do kraja nedelje biti isplaćeni svi koji su se prijavili. Ministar je naveo da se za tu pomoć prijavilo ukupno 1.395.000 građana, a ako se na to dodaju i svi penzionere koji nisu imali obavezu da se prijavljuju, već su automatski dobili novac, to je ukupno 2.401.000 građana.

 • Na zvaničnom sajtu grada Kikinde kikinda.org.rs objavljen je je Javni poziv za dodelu naknade troškova za vantelesnu oplodnju iz budžeta grada za 2021. godinu. Svrhva javnog poziva je da se sredstva iz budžeta grada Kikinde za 2021. godinu usmere ka snažnijoj podršci punoletnim i poslovno sposobnim ženama i muškarcima, odnosno parovima u rađanju potomstva, ostvarivanjem prava na naknadu troškova za vantelesnu oplodnju, a u svrhu podsticaja rađanja i povećanja nataliteta. Javnim pozivom utvrđen je novčani iznos od 3 miliona dinara za finansiranje naknade troškova vantelesne oplodnje.
 • Nezaposlene žene koje nisu imale zdravstveno osiguranje, to pravo moći će da steknu po osnovu neplaćenog rada u kući, kao što su vođenje domaćinstva, staranje i podizanje dece.

To je jedna od najvažnijih odredbi novog Zakona o rodnoj ravnopravnosti, rekla je za RTS poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković. Prema rečima poverenice za zaštitu ravnopravnosti, konačno će biti prepoznat neplaćeni rad makar kroz zdrastveno osiguranje, jer mnoge žene nisu mogle da koriste zdrastvene usluge, a nisu bile u mogućnosti da ih plate.

 • Od izbijanja pandemije, stres pogađa jednog od troje, a anksioznost i osećaj unutrašnjeg nemira jednog od četvoro Evropljana, pokazalo je godišnje istraživanje “Zdravstveni izveštaj 2021.” farmaceustske kompanije Štada (Stada), koje je među 30.000 ispitanika iz 15 evropskih zemalja uključilo i građane Srbije.

Kada je reč o odgovorima ispitanika iz Srbije, njih 60 odsto je reklo da brine zbog sindroma “izgaranja” (burnout), dok njih 52 odsto složilo sa tvrdnjom da je pandemija uticala na njihovu mentalnu dobrobit.

Sa druge strane, samo 39 odsto ispitanika iz Srbije je reklo da je tokom pandemije najviše brinulo zbog mogućnosti da se zarazi kovidom, što se poklapa i sa rezultatima na evropskom nivou, koji su pokazali da je većini Evropljana daleko veću brigu stvarala izolacija i nemogućnost kontakta sa bližnjima. 

 • Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo je zahvalnice učenicima 27 medicinskih i srodnih srednjih škola u Srbiji, koji su volonterski pomagali proces vakcinacije.

Oni su svojim angažovanjem jačali medicinsku etiku, profesionalno se osposobljavali i pružali pomoć društvenoj zajednici i medicinskim radnicima, navodi se u saopštenju Ministarstva, dok resorni ministar Branko Ružić poručuje da su učenici i profesori pokazali humanost, jedinstvo, plemenitost, požrtvovanost, te kolegijalnost.

 • Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je danas Tanjugu da će nove mere za oslobađanje od poreza, koje je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, doprineti većem zapošljavanju mladih i njihovom ostanku u zemlji.

Vučić je u sredu najavio da se ukida obaveza plaćanja godišnjeg poreza na dohodak za mlađe od 40 godina koji jednom godišnje plaćaju svi koji imaju zaradu veću od proseka, zatim trogodišnje oslobađanje od plaćanja poreza i doprinosa u iznosu od 70 odsto na zarade zaposlenih koji prvi put ulaze na tržište rada, a koji ostvaruju zaradu u visini od najmanje prosečne plate i to kod poslodavca koji tokom te tri godine ne smanjuje broj radnika.

 • Srbija je jedan od globalnih lidera u proizvodnji zamrznute maline, a skoro celokupna proizvodnja se dalje plasira na tržišta razvijenih zemalja, kažu u Privrednoj komori Srbije.

U toku 2020. godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), u Srbiji je ostvaren rod maline od 118.674 tone, sa površine od 24.028 hektara, dok je izvoz zamrznute maline tokom 2020. godine iznosio 259 miliona evra, što čini 40 odsto ukupne vrednosti izvoza voća, navodi sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju u PKS Aleksandar Bogunović.

 • Zemljišta u Srbiji ugrožena su na razne načine, a da bi se sprečila dalja degradacija i njihova osnovna funkcija očuvala potrebne su mere zaštite i održivog korišćenja, navodi se u zaključku Izveštaja o stanju zemljišta u Srbiji ZA 2018. i 2019. godinu koji je danas objavila Agencija za zaštitu životne sredine.

Kao značajni negativni uticaji na zemljišta navode se širenje gradova, zagađenje poreklom iz poljoprivrede i industrije, zauzimanje zemljišta, fragmentacija pejzaža, mala diverzifikacija useva, erozija zemljišta i ekstremni vremenski događaji povezani sa klimatskim promenama.

 • Građani Srbije u dobroj meri prepoznaju šta je to štetno i na koji način bi štetnost mogla da se smanji, a koncept smanjenja štetnosti najviše prepoznaju i sprovode u oblasti prehrambene i duvanske industrije, pokazalo je istraživanje koje je sprovela kompanija Faktor Plus.

Reč je o istraživanju na temu smanjenja štete čiji su rezultati predstavljeni danas u Skupštini Srbije na konferenciji “Koncept smanjenja štetnosti – izazovi modernog društva”.

 • U otvorenom lovištu Vršačkih planina, na potezu između sela Malo Središte i Gudurica, u utorak je pronađen “svež” leš praseta divlje svinje, za koje je analizom utvrđeno da je bilo zaraženo afričkom kugom, sto odsto smrtonosnom bolešću, pišu Novosti.

To je podiglo na noge sve nadležne institucije, koje će sada još više pojačati kontrolu, kako zaraza ne bi došla do stočarskih farmi i domaćinstava u tom regionu, ali i šire.

 • Zbog planiranih radova na elektro mreži, u petak, 18. juna od 8:30 do 9:30 struje neće biti na Trgu srpskih dobrovoljaca u Kikindi, od broja 20 do Ulice Braće Tatića, kao i u ulici Miloša Velikog od Braće Tatića do Svetozara Miletića ( i parna i neparna strana). U slučaju loših vremenskih uslova, radovi se odlažu, a u slučaju ranijeg završetka radova ED zadržava pravo da uključi napajanje korisnika pre planiranog vremena, saopšteno je iz Elektrodistribucije.
 • U Novom Bečeju, od petka 18. do nedelje 20. juna na reci Tisi održaće se manifestacija “Kad Tisa cveta”. Posetioci će biti u prilici da prisustvuju jedinstvenom prirodnom fenomenu cvetanja reke Tise kada Tiski cvet posle tri godine provedene u mulju izleće slobodan iznad površine vode, da proživi još jedan dan u ljubavi i slobodi kako bi produžio svoju vrstu, a već u sumrak pada mrtav na površinu vode kada od njegovih tamnih krila reka izgleda kao da je posuta cvećem. Osim Tise, ovaj prirodni fenomen se može videti jedino još na reci Jang Ceng Jang u Kini. Kažu i da se sve želje zaljubljenih parova ispunjavaju baš na ovaj dan te je tako samim tim Tisa najomiljenija destinacija onih koji proslavljaju svoje jubileje, ali i pojedinaca željnih ljubavi, romantike i ispunjavanja želja. U muzičkom delu programa u petak će nastupiti “Ribica kiseonik”, u subotu “Banda drvena” a u nedelju etno bluz bend iz Kikinde.
 • U Kikindi u petak delimično oblačno. Minimalna 17, maksimalna dnevna 31 stepen.

Izvor: Kikinda News, Tanjug, FoNet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *