September 20, 2021
aktuelno

Nastavljena saradnja Privredne komore SBUO sa Mađarskom: U najavi nove investicije i dolazak novih privrednih društava – Kikinda Online News

Privredna komora Severnobanatskog upravnog okruga već gotovo dve decenije ima uspešnu saradnju sa komorama iz Mađarske, sa područja Čongrada, odnosno mađarsko-srpskom industrijskom komorom. Poseta i sastanak visoke delegacije Trgovinske komore iz Budimpešte sa predstavnicima grada Kikinde i predstavnicima Komore u njihovim prostorijama bio je povod promocije i daljeg unapređenja sporazuma sa budimpeštanskom Trgovinskom komorom koji je potpisan prethodne godine, a koji pruža mogućnost konkurisanja na zajedničkim projektima, ali i na daljem radu, promociji i unapređenju privrede kroz bilateralnu saradnju dve zemlje, uz turističke i druge mogućnosti:

-” Kovid kriza za Mađarsku i Srbiju bila je izuzetno teška, ali sad počinjemo da radimo. Nadam se da će u narednom periodu biti bolje za sve nas, da ćemo zajedno nastaviti da sarađujemo jer to već i činimo unazad 20 godina i ona je sa godinama sve bolja i bolja i sa jedne i druge strane . Važno je da radimo za srpska preduzeća, da oni koji to žele, mogu da dođu kod nas u Mađarsku da rade, a i naša preduzeća mogu da rade u Srbiji, i na taj način bi i jedna i druga strana bile zadovoljene. Mađarska je članica Evropske unije, a najam prostorija i rad je mnogo jeftiniji nego u Austriji i Nemačkoj” – izjavio je Đerđ Terek, predsednik mađarsko-srpske Trgovinsko industrijske Komore koja pored članova iz Mađarske ima članove i iz Srbije.

Tibor Horvat direktor Priverdne komore Severnobanatskog upravnog okruga dodaje da je naš najveći spoljnotrgovinski partner upravo Mađarska te da ima prostora za dalje jačanje saradnje dve zemlje na raznim poljima:

-” Sa Mađarskom smo i prethodnih godina imali najveći izvoz kada je reč o polugotovim proizvodima, dok je uvoz bio solidan ali ujedno i višestruko manji. Možemo očekivati nova privredna društva iz Mađarske, nove investicije i bolji ulazak na njihovo tržište. Danas smo sa kolegama bili i u “Mekaforu” gde smo sa rukovodstvom razgovarali o potencijanom iznalaženju partnera za pružanje usluga i na teritoriji Mađarske” – rekao je Horvat.

Nastavak saradnje Privredne komore Severnobanatskog upravnog okruga i budimpeštanske Trgovinske komore produbljena je ovim sastanakom, odnosno svemu što je prethodilo u godinama iza nas rekao je gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač i dodao:

-” Kovid je usporio uvoz i celokupna situacija, međutim, raduje nas nastavak saradnje gde ćemo konkretizovati planirane projekte i želje sa strane lokalnih samouprava iz okruga. Kikinda naravno, ima svojih želja, delegirala je određene ideje za koje se nadamo da ćemo zajedno sa budimpeštanskom Trgovinskom komorom uspeti da pretočimo u dobre projekte koji bi delom bili investirani od strane Mađarske i naše države. Uglavnom se radi o komunalnoj infrastrukturi, delom je za neke lokalne samouprave su to prečistači otpadnih voda, kanalizacija i vodovoda” – istakao je Lukač.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *