September 20, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za sredu, 16. jun – Kikinda Online News

Danas je sreda, 16. jun, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

 • Gosti Grada Kikinde danas su bili visoki predstavnici kompanije „Metito“ iz Dubaia
  UAE. Tema posete bila je moguća buduća saradnja, koja bi se bazirala na zajedničkim
  interesima. Ova kompanija je globalni lider i dobavljač izbora za totalna inteligentna
  rešenja za upravljanje vodama. Sa preko 60 godina iskustva, „Metito“ nudi prilagođena,
  sveobuhvatna i napredna rešenja u čitavom spektru svoje industrije; od čiste do prljave
  vode; desalinizacije i ponovne upotreba; industrijska rešenja (do hiper čiste vode); kao
  i ulaganje u sredstva za vodu i otpadne vode. Metito nastoji da iskoristi svoje globalno
  znanje svetske klase kako bi milionima ljudi širom sveta obezbedio pristup čistoj i
  bezbednoj vodi. Grupa je na čelu industrije vode i otpadnih voda sa impresivnim
  portfoliom projekata koji uključuje više od 3000 projekata u više od 46 zemalja kojima
  upravlja preko 3000 iskusnih i talentovanih zaposlenih širom sveta u strateški
  lociranim operativnim kancelarijama.
 • Privredna komora Severnobanatskog upravnog okruga već gotovo dve decenije ima uspešnu saradnju sa komorama iz Mađarske, sa područja Čongrada, odnosno mađarsko-srpskom industrijskom komorom. Poseta i sastanak visoke delegacije Trgovinske komore iz Budimpešte sa predstavnicima grada Kikinde i predstavnicima Komore u njihovim prostorijama bio je povod promocije i daljeg unapređenja sporazuma sa budimpeštanskom Trgovinskom komorom koji je potpisan prethodne godine, a koji pruža mogućnost konkurisanja na zajedničkim projektima, ali i na daljem radu, promociji i unapređenju privrede kroz bilateralnu saradnju dve zemlje, uz turističke i druge mogućnosti.
 • U Kikindi je i dalje aktivno 19 slučajeva virusa kovid 19.
 • Imunizacija u Severnobanatskom upravnom okrugu na dan 14.06.2021:
  Grad Kikinda
  -ukupno vakcinisano 22.810
  -od toga revakcinisano 20.534
  Opština Ada
  -ukupno vakcinisano 4.268
  -od toga revakcinisano 3.854
  Opština Kanjiža
  -ukupno vakcinisano 6.711
  -od toga revakcinisano 6.024
  Opština Senta
  -ukupno vakcinisano 6.581
  -od toga revakcinisano 6.083
  Opština Čoka
  -ukupno vakcinisano 2.382
  -od toga revakcinisano 2.126
  Opština Novi Kneževac
  -ukupno vakcinisano 2.890
  -od toga revakcinisano 2.558
  SEVERNOBANATSKI UPRAVNI OKRUG
  -ukupno vakcinisano 45.642
  -od toga revakcinisano 41.179
 • Nezaposleni kojima je država u sklopu trećeg paketa pomoći za građane i privredu, uplatila po 60 evra u dinarskoj protivrednosti, novac mogu podići u nekoj od ekspozitura Banke Poštanska štedionica kao i na šalterima Pošte Srbije.

Kako je Tanjugu rečeno u Banci Poštanska štedionica, nezaposlenima je od dokumentacije potrebna samo lična karta, a račun koji im je otvoren u ovoj banci biće aktivan sve dok na njemu ima novca za isplatu.

 • Podrška od po 3.000 dinara danas će biti isplaćena na račune nešto više od milion vakcinisanih penzionera, sutra će taj novac dobiti pola miliona prijavljenih građana, a do kraja nedelje biće isplaćeni svi koji su se prijavili, izjavio je Tanjugu ministar finansija Siniša Mali.

Ministar je podsetio da je u ponoć završena prijava za 3.000 dinara, kao vid podrške i zahvalnosti za sve one koji su se do 31. maja vakcinisali makar jednom dozom vakcine. “Ukupno se prijavilo 1.395.000 građana, ukoliko na to dodamo i sve penzionere koji nisu imali obavezu da se prijavljuju već će automatski dobiti novac, to je ukupno 2.401.000 građana”, rekao je Mali.

 • Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija objavilo je rešenja o dodeli subvencija za očuvanje i razvoj tradicionalnih zanata u 2021. godini.

Na konkurs za dodelu subvencija, koji je trajao od 30. marta do 21. aprila, pristiglo je 59 predloga projekata, a komisija za sprovođenje konkursa je utvrdila da su 53 predloga ispunila uslove i uzeta u razmatranje.

 • Pokrajina Vojvodina ponudila je ukupno 20 miliona dinara bespovratnih sredstava za podizanje novih i rekonstrukciju postojećih ribnjaka privrednim društvima i zemljoradničkim zadrugama preko javnog konkursa.

Cilj konkursa je unapređivanje načina korišćenja neobradivog poljoprivrednog zemljišta kroz razvoj ribarstva.

 • Jedna od najvažnijih odredbi novog Zakona o rodnoj ravnopravnosti jeste da će nezaposlene žene koje nisu imale zdravstveno osiguranje, sada to pravo moći da steknu po osnovu neplaćenog rada u kući, kao što su vođenje domaćinstva ili staranje i podizanje dece, izjavila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Na debati “Novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti u kontekstu ekonomskog osnaživanja žena i unapređenje radnih prava” koji je organizovala Fondacija Centar za demokratiju (FCD), a u okviru projekta “Radna prava su naša prava”, Janković je kazala da postoji veliki broj žena koje rade kućne poslove, za koje nisu plaćene, i nemaju zdavstveno osiguranje.

Foto: Čedomir Vujanić
 • Žetva ječma počinje za sedam, a pšenice za desetak dana, saopšteno je na današnjoj manifestaciji “ Dani polja strnih žita i herbicidnih ogleda” koja se tradicionalno održava na oglednom polju “Topola”kod Govedarske farme u organizaciji Poljoprivredne stručne službe Kikinda . Osim brojnih poljoprivrednika, manifestaciji su prisustvovali i pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Petar Samolovac, kao i gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač sa svojim timom saradnika.
 • Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kikindi uhapsili T. V. (1967) iz okoline Kanjiže, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo ubistvo. On se sumnjiči da je, 8. juna ove godine, u porodičnoj kući u okolini Kanjiže, posle svađe, metalnom šipkom udario u potiljak pedesetosmogodišnju vanbračnu suprugu i naneo joj povrede od kojih je preminula. Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Višem javnom tužilaštvu u Subotici.
 • U Srbiji će sutra biti pretežno sunčano i toplo, sa temperaturom do 30 stepeni Celzijusa.

Sredinom dana i posle podne na jugozapadu, jugu, jugoistoku i istoku Srbije i u Banatu, uz promenljivu oblačnost, ponegde kratkotrajna kiša ili pljuskovi sa grmljavinom. Vetar slab, promenljiv. U Kikindi u četvrtak uglavnom sunčano i toplo. Minimalna dnevna 16, maksimalna dnevna 30 stepeni.

Izvor: Kikinda News, Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *