September 20, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za utorak, 15. jun – Kikinda Online News

Danas je utorak, 15. jun, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

 • Pregled aktivnih slučajeva obolelih od Covid-a 19 po lokalnim samoupravama 14.06.2021. godine je sledeći:
  Grad Kikinda 19 aktivnih slučajeva;
  Opština Novi Kneževac 7 aktivnih slučajeva;
  Opština Senta 15 aktivnih slučajeva;
  Opština Čoka 5 aktivnih slučajeva;
  Opština Ada 4 aktivanih slučajeva;
  Opština Kanjiža 25 aktivnih slučaja.

 • Iako je odziv slabiji nego što je to bio slučaj do 31. maja zbog državne pomoći u visini od 3.000 dinara, imunizacija se i dalje sprovodi u Udruženja penzionera. Dostupne su vakcine Sinofarm, Astrazeneka i Fajzer, dok za prvu dozu Sputnjika građani trebaju da se prijave putem portala E- uprave i da strpljivo sačekaju poziv rekla nam je glavna sestra Doma zdravlja Mira Pećanac. Zaključno sa jučerašnjim danom vakcinisano je 21.762 građana, dok je sa obe doze vakcine kompletan proces imunizacije završilo 19.524 osoba.
 • Prijava za 3.000 dinara za građane starije od 16 godina, koji su do 31. maja primili makar jednu dozu vakcine, ističe danas.

To je građane podsetio ministar finansija Siniša Mali na svom Instagram nalogu i istakao da isplate počinju sutra. “Još danas imate vremena da se prijavite za jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 3.000 dinara, ukoliko ste vakcinisani makar jednom dozom vakcine do 31. maja”, naveo je Mali.

Foto: Севернобанатски управни округ/ fejsbuk
 • U Severnobanatskom upravnom okrugu održan je redovan sastanak načelnika okruga, Milivoja Linjački, sa predstavnicima republičkih ispekcijskih službi sa teritorije okruga. Na sastanku se razgovaralo o redovnim aktivnostima inspekcija u prethodnom periodu kao i o problemima sa kojima se susreću u svom radu.
 • U Nemanjinoj i Ulici Đoke Radaka u Kikindi, u toku su radovi na rekonstrukciji dela vrelovoda na trasi dugačkoj 130 metara. Zamena vrelovoda čija je vrednost investicije oko 5 miliona dinara realizuje se zbog velikog broja nastalih havarija u ovom delu grada prethodnih godina od sutra ulazi u svoju drugu fazu radova, kada će od broja 9 do broja 5 u Nemanjinoj Ulici biti nastavljeno kopanje i zamena cevi. Radove su danas obišli gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač kao i direktor JP ,,Toplana Kikinda” Dušan Marjanović.
 • Grad Kikinda i ove godine izdvaja značajna sredstva za poboljšanje uslova života i rada stanovnika svih sela sa teritorije grada Kikinde. U ove namene, iz gradskog budžeta izdvojeno je preko 80 miliona za putnu infrastrukturu, a preko 15 miliona dinara za nove staze i trotoare. S tim u vezi, Ljuban Sredić, član Gradskog veća za poljoprivredu i mesne zajednice obišao je završne radove na potpunoj rekonstrukciji Ulice Braće Opsenice u Ruskom Selu dužine dva kilometra i širine tri metra čija je vrednost investicije oko osam miliona dinara, kao i radove u Beogradskoj Ulici u Banatskoj Topoli, dužine oko 600 metara u vrednosti od oko 1,8 miliona dinara. Osim asfaltiranja ulica koje investira JP “Kikinda” a čiji je izvođač “Graditelj”, započeta je i rekonstrukcija puta Kikinda – Banatska Topola.
 • Depresija se leči, a deo izlečenja je i razgovor o bolesti, poručuje Hemofarm fondacija pozivajući zainteresovane da se priključe pokretu za borbu protiv depresije “Nesalomivi”.

Na veb-sajtu kampanje za borbu protiv depresije i stigme koja prati obolele “Nesalomivi” (www.nesalomivi.rs), koji je pokrenula Hemofarm fondacija u saradnji sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Beogradu i uz podršku Ministarstva zdravlja Srbije, dostupni su tekstovi i saveti stručnjaka za unapređenje psiho-socijalnog zdravlja, ispovesti osoba koje se bore protiv depresije, najčešća pitanja i odgovori o depresiji, kao i saveti za prevazilaženje ove bolesti.

 • Agencija za bezbednost saobraćaja krajem ove godine omogućiće besplatnu psihološku pomoć porodicama žrtava saobraćajnih nesreća, licima koja su ih preživela kao i onima koji su izazvali saobraćajne nezgode, rekao je danas u izjavi za Tanjug direktor te agencije Duško Pešić.

Na poziv Agencije danas je održan prvi sastanak novoosnovane Radne grupe za praćenje primene programa rehabilitacije porodica žrtava saobraćajnih nezgoda i rehabilitaciju počinilaca saobraćajnih nezgoda Pešić je istakao da je prepoznat značaj problema i podrške koju treba pružiti.

 • Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, u saradnji sa OEBS-om, objavio je danas konkurs za dodelu godišnjih medijskih nagradu za najbolje tekstove i priloge na temu borbe protiv diskriminacije i promovisanja ravnopravnosti i tolerancije.

Konkurs traje do 1. septembra, a nagrade se dodeljuju u tri kategorije – radijski ili TV prilog (do tri minuta) ili reportaža (do 30 minuta), tekst iz dnevne ili nedeljne štampe/novina i onlajn mediji/portali.

 • Ministarstvo turizma objavilo je obaveštenje o načinu na koji turističke agencije mogu da iskoriste državne podsticaje za organizovani turistički promet u Srbiji, vredne od sedam do 50 evra po gostu.

Za državnu podršku prijavljuje se na osnovu Uredbe o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapređenja organizovanog turističkog prometa na teritoriji Srbije, koju je donela vlada.

 • Poslednje izvlačenje u okviru prolećnog ciklusa nagradne igre “Uzmi račun i pobedi 2021”, biće održano u subotu u 18 časova.

Tada će biti izvučeno pet dobitnika automobila “fijat 500L” kao i rekordna tri stana u Beogradu – dva u naselju Zemunske kapije i jedan u “Beogradu na vodi”.

 • Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 16. do 22. juna ove godine na teritoriji Republike Srbije sprovodiće akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na otkrivanje prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci.U okviru akcije, u subotu, 19. juna, po prvi put će biti realizovana i akcija pod nazivom „Alcohol and Drugs Marathon”, kada će tokom 24 časa neprekidno biti angažovani svi raspoloživi uređaji za otkrivanje prisustva alkohola i psihoaktivnih supstanci.Upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola jedan je od najvećih problema bezbednosti saobraćaja u većini evropskih zemalja, uključujući i Srbiju. Reč je o prekršaju koji, uz prekoračenje brzine, najviše doprinosi izazivanju saobraćajnih nezgoda i težini posledica.S druge strane, prekršaj upravljanja vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci u ogromnom je porastu u svim evropskim zemljama, a u Srbiji je broj sankcionisanih vozača od početka ove godine gotovo tri puta veći u odnosu na isti period prošle godine.Policijski službenici saobraćajne policije su od početka ove godine iz saobraćaja isključili oko 18.000 vozača zbog vožnje u alkoholisanom stanju i 700 vozača zbog vožnje pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.Akcija saobraćajne policije koja će trajati od 16. do 22. juna istovremeno će biti sprovedena u 30 evropskih zemalja koje su članice organizacije ROADPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope).
 • U Srbiji se sutra očekuje pretežno sunčano i toplo vreme, a posle podne, uz više promenljive oblačnosti, ponegde na istoku i jugoistoku retka pojava kratkotrajnih slabih pljuskova i grmljavine, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod Srbije RHZS.

Vetar slab i umeren, severozapadni. Najniža temperatura od 9.00 do 15 stepeni, najviša od 24 do 29 stepeni. U kikindi u sredu delimično oblačno. Minimalna dnevna 14, maksimalna dnevna 29 stepeni.

Izvor: Kikinda News, Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *