September 20, 2021
aktuelno

U znaku belog štapa: Nastavak saradnje Kikinde i Republike Srpske – Kikinda Online News

Započeta saradnja grada Kikinde, Republike Srpske i najstarije ustanove kulture u našem gradu, Narodne biblioteke ,,Jovan Popović” danas je nastavljena i to u “Znaku bijelog štapa” kako i glasi naziv monodrame izvedene u holu bibliteke, književnice Borke Tadić iz Banjaluke. Osim monodrame koja na specifičan način govori o svim aspektima sa kojima se susreću slepa i slabovida lica, Narodna biblioteka ,,Jovan Popović” od sada je bogatija i za izdanja pisana na brajevom pismu uručena od strane Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Želimir Radinović, direktor Specijalne biblioteke za slepa i slabovida lica Republike Srpske kaže da su paralelne veze sa Srbijom neraskidive i kao takve važne za povezivanje istog naroda i sa jedne i druge strane Drine:

-” Naša današnja poseta bila je ujedno i idealna prilika da na neki način spomenemo i sporazum o jedinstvenom srpskom kulturnom prostoru koji su potpisali Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske i Ministarstvo kulture Srbije pre nekoliko godina. Ovo je bila predivna prilika da skrenemo pažnju da u našim društvima postoji populacija oštećnog vida, koja nije u balastu društva, već naprotiv. Radi se o ljudima sa izuzetnim potencijalima a ovim druženjem dobili smo priliku da i mi budemo domaćini Kikinđanima u Republici Srpskoj” – izjavio je Radinović.

Ono što je očekivano u narednom periodu, jeste da naše sugrađane, slepe i slabovide, privučemo u našu zgradu kulture rekao je Brane Marijanović, direktor Narodne biblioteke ,,Jovan Popović” i dodao:

-” Verujemo da ćemo to uspeti da učinimo tako što ćemo im ponuditi knjige na Brajevom pismu i audio zapisima. Ta literatura je nažalost deficitarna, a do sada takvoj vrsti zapisa nismo pridavali pažnju kakvu zaslužuje” – dodaje Marjanović.

Današnja kao i nedavna poseta Predstavništva Republike Srpske našem gradu svakako je izraz zajedničke želje za ostvarenjem trajne saradnje između ne samo Republike Srbije već i grada Kikinde smatra zamenica gradonačelnika Dijana Jakšić Kiurski:

-” Cilj je da se saradnja ostvari na svim poljima i u svim oblastima gde god je to moguće i gde god postoji interesovanje za tako nešto. Između naše dve zemlje postoji prirodna i logička povezanost, a sa druge strane i težnje ka jedinstvom dva naroda, svakako da je polje kulture oblast gde se takva vrsta saradnja najbolje i ostvaruje” – rekla je Jakšić Kiurski.

-” Ljudi imaju dosta predrasuda o slepom i slabovidim licima, ali mi se trudimo da ih razbijemo. Ono što je ispričano u monodrami, to je samo jedan mali delić ogromne kule od peska, a svaka ispričana je istinita – i kod lekara, i u liftu i drugim mestima. Naša svakodnevnica je takva, a mi se borimo kako umemo i znamo” – izjavila je Borka Tadić, književnica iz Banjaluke koja je izvela monodramu ,,U znaku bijelog štapa”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *