September 20, 2021
aktuelno

Obeležen Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi – Kikinda Online News

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležava se danas, u cilju podizanja svesti građana o važnosti dobrovoljnog i redovnog davanja krvi. Ovogodišnji slogan je “Daj krv – Neka svako srce kuca”, a poseban fokus ovogodišnje kampanje i Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi je uloga mladih u obezbeđivanju sigurnih rezervi krvi. Upravo ovim povodom, Crveni krst Kikinda, Zavod za transfuziju krvi Vojvodine i lokalna samouprava organizovali su svečanu dodelu priznanja davaocima krvi koji su u prethodnoj godini krv dali 100, 75, 50 i 35 puta. Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač uručio je priznanja kao i plakete “Široko srce” za najhumanije sredine u kategoriji kompanija-ustanova, srednjih škola, udruženja i naseljenih mesta.

-” Ovo je dan kada odajemo priznanje za naše najhumanije sugrađane koji su krv dali 35, 50, 75 i 100 puta, a takođe uručujemo plakete “Široko srce” za najhumanije sredine a to su svakako u kategoriji srednjih škola Tehnička škola Kikinda, Udruženje građana “Dora”, MZ Mokrin i Metanolosko-sirćetni kompleks. Takođe uručili smo zahvalnice našim najmlađim sugrađanima, dobitnicima nagrada na konkursu “Krv život znači” u cilju dalje motivacije rada sa svojim vršnjacima. Veliki dopinos dali su i mladi članovi kluba “25” koji u radu sa vršnjacima rade na njihovoj animaciji i postaju članovi porodice dobrovoljnih davoca krvi. Za ovu godinu planirano je 26 akcija dobrovoljnog davanja krvi, a naredna će se održati 24. juna u našim prostorijama” – izjavila je Danijela Bijeljac, sekretar Crvenog krsta Kikinda.

Dušan Francuski krv je dao 101 put i samim tim zaslužilo je priznanje Crvenog krsta:

-” Bio sam još u vojsci kada sam prvi put dao krv. Preporučio bih svima ko je u mogućnosti da daruje krv, da to i učini” – izjavio je naš sugrađanin.

Čestitajući svim davaocima Svetski dan krvi, gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač rekao je da je ovakvim datumima važno podizanje svesti kod svih naših sugrađana a pogotovo kod mladih o važnosti davanja krvi:

-” Ogromna zahvalnost na saosećajnosti i herojstvu svih ovih ljud koji su darovali krv i spašavaju živote. Ujedno bih apelovao na sve naše sugrađane koji su u mogućnosti da daruju krv onima kojima je to potrebno” – rekao je Lukač.

(Tanjug, Kikinda News)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *