September 22, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za ponedeljak, 14. jun – Kikinda Online News

Danas je ponedeljak, 14. jun a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

 – Krizni štab odlučio je da relaksira mere protiv virusa korona usled stabilne epidemiološke situacije, izjavio je danas pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Kako je naveo Gojković, nakon današnje sednice, odlučeno je da maloprodajni objekti nemaju ograničeno radno vreme, odnosno mogu da rade od 00 do 24, kao i ugostiteljski objekti na otvorenom uz muziku do 01.00 posle ponoći.

– U Kikindi je trenutno aktivno 42 slučaja virusa COVID 19.

– Situacija sa kovidom je bolja nego što je bila, imaćemo još problema, a videćemo hoćemo li posle leta imati talas, možda blaži nego što je bio, rekao je danas epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović.

Govoreći za Uranak TV K1, Tiodorović je poručio da se treba vakcinisati i čuvati od zaražavanja. “Treba nam još dosta toga da bi postigli kolektivni imunitet. Dobro je što je kod mladih krenula vakcinacija”, rekao je on.

– Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je, uoči današnje sednice Kriznog štaba, da će nadležni maksimalno izaći u susret koliko mogu u popuštanju mera, ali da je sigurno da se neće ići u korist sopstvene štete.

“Jedna od tema biće i stanje u zdravstvenom sistemu, epidemiolozi će reći svoje viđenje, na osnovu brojki, i budite sigurni da ćemo maksimalno što možemo da izađemo u susret – izaći, ali nećemo ići u korist svoje štete, da nam se prerano opuštanje, ne bi vratilo kao bumerang u vidu većeg broja zaraženih”, rekao je Lončar novinarima na primopredaju ambulantih vozila za zdravstvene ustaove u Srbiju, kao donacije SAD.

Lončar: Situacija pod kontrolom, ali korona još nije prošla

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je danas da je situacija u zdravstvenom sistemu pod kontrolom kad je reč o korona virusu, i da je sada cilj pomoći što više ljudima s drugim oboljenjima, čije je lečenje trpelo zbog kovida, ali i upozorio da pandemija još nije prošla i zamolio sve građane da se ne opuštaju.

Na pitanje kakva je situacija u zdrastvenom sistemu, Lončar je rekao da je trenutno pod kontrolom, što znači da nema većih problema u vezi s korona virusom i da je cilj da svi pacijenti oboleli od kovida koji zahtevaju hospitalizaciju, a kojih je sada nešto više od 400, dobiju mesta u bolnicama koja su određne za to.

Moguće je da ćemo vakcinu primati jednom godišnje

Trenutno dostupna istraživanja koja se rade u zemljama gde je vakcinisan najveći broj ljudi ukazuju na to da postoje dva moguća modela za primanje treće doze vakcine protiv virusa korona, rekao je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Na pitanje Tanjuga kako će se i kada primiti treća doza, Lončar objašnjava da će se, u odnosu na to šta ispitivanja pokažu, treća doza primiti od devet do 12 meseci posle druge doze, ili će se posle godinu dana ponovo primiti dve doze.

 – Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obeležava se danas, u cilju podizanja svesti građana o važnosti dobrovoljnog i redovnog davanja krvi. Ovogodišnji slogan je “Neka svako srce kuca”, a poseban fokus ovogodišnje kampanje i Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi je uloga mladih u obezbeđivanju sigurnih rezervi krvi.

Povodom obeležavanja 14.juna-Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, Crveni krst Kikinda i lokalna samouprava organizovali su svečanu dodelu priznanja davaocima krvi koji su u 2020.godini krv dali 100, 75, 50 i 35 puta. Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač uručio je priznanja kao i plakete “Široko srce” za najhumanije sredine u kategoriji kompanija-ustanova, srednjih škola, udruženja i naseljenih mesta.

Institut za transfuziju krvi Srbije je pozvao građane da ovaj dan obeleže davanjem krvi i naglasio da su dobrovoljni davaoci koji redovno daju krv od neizmerne važnosti da bi se obezbedila krv za sve kojima je ona jedini lek.

 – Država će danas isplatiti pomoć od po 60 evra za sve nezaposlene, koji su zaključno sa 15. aprilom bili prijavljeni na Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Ta pomoć se realizuje u okviru trećeg paketa mera pomoći za građane i privredu.

 – Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić najavio je danas da će testovi za osmake na prijemnom ispitu krajem juna biti lakši i da će biti više pitanja na zaokruživanje, ali i poručio je da će svaka zloupotreba biti procesurana i najstrože kažnjena.Ružić je rekao da će testovi biti refleksija onih obrazovnih sadržaja koji su prenošeni u procesu sticanja znanja u vanrednim okolnostima, kao i da će biti lakši nego u nekim regularnim uslovima. “Sama struktura testova je takva da ce biti mnogo više nego ranije onih pitanja na zaokruživanje i u tom smislu je lakše. Uvek je intencija da završni testovi budu lakši od probnih završnih testova koji su održani 9. i 10. aprila”, kazao je ministar za RTS.

Ružić: Nadam se odobrenju za održavanje maturskih proslava

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić nada se da će na današnjoj sednici Kriznog štaba dobiti preporuku i odobrenje za održavanje maturskih proslava i da će to obradovati i roditelje i decu koja se već spremaju za maturske večeri.

Ružić je naveo da bi bilo dobro da, u skladu sa poštovanjem mera, važan dan u životima i malih i velikih maturanata protekne u nekim institucionalizovanim okvirima. “Nadam se da ćemo danas na sednici Kriznog štaba dobiti tu preporuku i to odobrenje i da će to obradovati i roditelje i decu koja se vec spremaju za te maturske veceri”, rekao je Ružić za RTS.

U Kikindi u utorak uglavnom sunčano i toplo. Minimalna dnevna 13, maksimalna dnevna 26 stepen.

Izvor: Kikinda News, Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *