May 9, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za četvrtak, 29. april – Kikinda Online News

Danas je četvrtak, 29. april a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

Foto: Grad Kikinda

– Za potrebe posebne pripreme hrane porodice naše sugrađanke Neda Tanje čiji sin boluje od dijabetesa, a na inicijativu Udruženja građana “Devleski urma” lokalna samouprava donirala je kućne aparate. Ovu kikindsku porodicu su posetili Mladen Bogdan, predsednik Skupštine grada kao i Miroslav Dučić, član Gradskog veća.

– U Kikindi je trenutno aktivno 496 slučaja virusa COVID-19, pa ukupan broj obolelih iznosi 5.850.

Od početka godine na teritoriji celog okruga na kovid je testirano je oko 7.500 građana, a načelnica Centra za prevenciju i kontrolu bolesti pri kikindskom Zavodu za javno zdravlje dr Tatjana Pecarski istakla je da je do sada vakcinisano oko 30 odsto punoletnih građana:

-” Na teritoriji grada Kikinde trenutno je aktivno oko 500 slučajeva virusa kovid 19. Inače, trenutno se mogu vakcinisati samo punoletni građani, iako je u toku izmena pravilnika. 5.000 sugrađana čeka drugu dozu vakcine, tako da će taj procenat biti negde 40 odsto. Imunizacija ide dobrim tokom, međutim ne i dovoljno da bolest svedemo na pojedinačne slučajeve. Potrebno je dostići 70 odsto vakcinisanih da bismo kovid 19 mogli dovesti pod kontrolom” – ukazala je dr Pecarski.

Vakcinalni punkt u Udruženju penzionera danas je radio do 16 časova, petak, subota i nedelja neradni su dani zbog praznika, a već u ponedeljak od 8 ujutru vakcinalni punkt nastavlja sa imunizacijom sugrađana. Na raspolaganju su sve vakcine: Fajzer, Sinofarm, Sputnjik V i Astrazeneka kojih ima u dovoljnom broju i za nezakazane građane.

– Određeni broj pacijenata nakon preležane korone ima duži oporavak, ne samo pluća, već i ostalih organa, a kod nekih se čak javlja i depresija, zato imamo u planu da reorganizujemo našu zdravstvenu službu kako bi se posvetila pažnja pacijentima koji imaju takve probleme, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

– Građani Srbije koji su vakcinisani, moći će od sutra da uđu u Mađarsku bez PCR testa i obaveznog karantina, a isto će važiti i za vakcinisane građane Mađarske koji dolaze u Srbiju, najavio je danas ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Taj dogovor danas su postigli Selaković i njegov mađarski kolega, ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Peter Sijarto.

– Za 127 porodica koje su prinove dobile u januaru, februaru i martu ove godine, u svečanoj sali Gradske kuće kikindski bebi klub darovao ih je prikladnim  poklonima kako bi im na taj način ulepšali prve dane rođenja.

Vrednost bebi paketa je oko 8.000 dinara i osim multifunkcionalne stolice sadrži i radosnicu, torbu i peškir.

– U  cilju očuvanja ugostiteljskih delatnosti Gradsko veće Grada kikinde donelo je Zaključak kojim  mera smanjenja cene zakupa od 30 odsto  i dalje ostaje na snazi i to najmanje do 30. juna ove godine.  To je jedan od načina kojim Grad Kikinda daje podršku ugostiteljima da u ograničavajućim uslovima privređivanja mogu da opstanu, da nastave da održivo posluju, a koja je na snazi od 15. jula prošle godine. Gradsko veće je takođe donelo odluku kojom će oni koji zauzimaju javne površine radi postavljanja letnjih bašti i u narednih mesec dana biti oslobođeni plaćanja te vrste naknade.
Gradsko veće Grada Kikinda predlaže vlasnicima privatnog poslovnog prostora za iznajmljivanje koji ga iznajmljuju ugostiteljima da primene istu podsticajnu meru i da u cilju očuvanja ugostiteljske delatnosti smanje cenu zakupa.Podsećamo da je mera smanjenja cene zakupa poslovnog prostora u vlasništvu Grada Kikinde za turističke agencije i dalje na snazi do 30. juna, kako bi i ovaj sektor usluga, koji je uz ugostiteljstvo najugroženiji, i uz podršku državnih mera, mogao da opstane do normalizacije prilika.

– U prostorijama koje se nalaze u dvorištu kikindskog Narodnog muzeja, danas je i zvanično sa radom počela Turistička organizacija grada Kikinde. Poslednji korak u formulisanju i početku rada Turističke organizacije ozvaničen je juče na desetoj sednici Skupštine grada gde je ovo pravno lice uvršteno u budžet kao indirektan korisnik:

-” Siguran sam da će Turistička organizacija grada Kikinde znati da promoviše sve potencijale grada, manifestacije i ono što krasi naš predivni grad. U prostorijama kojima se nalaze oplemeniće svoju ponudu i siguran sam da će promocija grada Kikinde kroz Turističku organizaciju, saradnju sa drugim organizacijama iz zemlje i regiona doprineti tome da se gosti koji dolaze u Kikindu još bolje upoznaju sa svim lepotama koje grad nudi. To su i Kika i sova i Suvača, “Terra”, 22. najlepša ulica na svetu Generala Drapšina uz promotivni materijal koji ćemo znati da cenimo, jer grad Kikinda jeste grad dobrih ljudi” izjavio je gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač.

– Mogućnost jedinica lokalnih samouprava da zaposleni pohađaju besplatne obuke u Centru za stručno usavršavanje Kikinda, koje organizuje Nacionalna akademija za javnu upravu bila je glavna tema treće sednice Saveta upravnog okruga koja je danas održana u prostorijama Centra za stručno usavršavanje u Kikindi.

– Radi efikasnijeg vođenja evidencije o novim brojevima slučajeva virusa COVID 19, ali i vakcinacije na terenu, Paskal Marmou, direktor privrednog društva “Le Belier Kikinda” danas je kikindskom Zavodu za javno zdravlje uručio vrednu donaciju u vidu IT opreme, obezbeđene uz posredovanje Grada Kikinde. Vrednost donirane opreme je u iznosu preko 200.000 dinara.

– JP “Kikinda” za vreme uskršnjih i prvomajskih praznika radiće po izmenjenom rasporedu.

Neradni dani su od petka 30. aprila do utorka 04. maja.

Služba javnih parkirališta neće vršiti kontrolu i naplatu parkiranja u zoniranim delovima grada takođe od 30. aprila do 04. maja.

Prvi radni dan je 05. maj.

Službe vodovoda i kanalizacije dežuraće tokom praznika 24 sata, a za sve informacije ili eventualne kvarove na usluzi su sledeći brojevi Pozivnog centra 062/88-44-888 i 062/88-44-891.

– U Srbiji će sutra biti toplo, promenljivo oblačno, u većini mesta sa dužim sunčanim intervalima, u planinskim predelima i na severu ponegde sa kratkotrajnom kišom ili pljuskom.

Vetar slab i umeren, u planinskim predelima povremeno i jak, jugozapadni. Najniža temperatura od 11 do 15 C, najviša od 25 do 29 C, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Izvor: Kikinda News, Tanjug

Izdvojena fotografija: Instagram/@kikindaphoto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *