May 9, 2021
aktuelno

Nastavljena saradnja VŠSSOV i ADZNM “Gusle” – Kikinda Online News

Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Kikindi i ADZNM ,,Gusle“ danas su potpisali nastavak sporazuma o saradnji započete još 2006. godine, a kojim će, ovim dvema institucijama omogućiti da organizuju zajednička predavanja i tribine, okrugle stolove i učešće u Etno kampovima, ali i apliciranje za međunarodne i domaće projekte. Jedan od prvih koraka je aktivno učešće škole u tradicionalnom Etno kampu koje najstarije kikindsko Akademsko društvo za negovanje muzike realizuje godinama unazad:

  • “Naši studenti tradicionalnog smera su već uključeni u ovakvu vrstu rada, međutim mi sa ovim sporazumom uključujemo studente iz predškolskog smera i master studija i na taj način otvaramo njima mogućnost da i oni sprovode svoja istraživanja koja će predstaviti u završnim radovima ili nekim naučnim časopisima. Potrudićemo se da održimo jedan deo stručnih predavanja za studente tradicionalnog smera. Ovo je za nas zaista veliki korak, mi imamo dugogodišnju saradnju i lepa iskustva u prethodnim godinama, pa smo želeli da stavimo još lepši pečat na dalju saradnju” – izjavila je direktorica VŠSSOV Angela Mesaroš Živkov.

Direktor ADZNM ,,Gusle“ Zoran Petrović kaže da bez zajedničkog umrežavanja i saradnje, s obzirom na projektno finansiranje, nema ni stabilnog budžetskog finansiranja:

  • “Umrežavanje je izuzetno bitno, jer tada i mogu da se realizuju ozbiljniji projekti koji se tada i lakše mogu videti i prepoznati, ne samo u lokalnoj sredini, nego i na nacionalnom nivou. Čim se epidemiološka situacija popravi, očekuje nas svečano potpisivanje ugovora sa Zapadnim univerzitetom iz Temišvara. Gotovo identična forma je u pitanju, taj ugovor je pripremljen još prethodne godine, pozvali su nas, oni to žele da se tamo upriliči, žele da naprave svečanost od toga jer Zapadni univerzitet i Muzička akademija su, gledajući kako Gusle funkcionišu u prethodnom, prekograničnom projektu u kojem su učestvovali napravili asocijaciju po ugledu na Gusle. Dobar primer može da se prenese dalje, a nadam se da će i povratna sprega biti pozitivna i za Gusle i za grad. U svim našim budućim projektima, mislim da će VŠSSOV biti mnogo prisutnija nego do sad” – dodao je Petrović.

Saradnja i zajedničko umrežavanje dve značajne institucije za grad Grad Kikindu doneće dosta toga dobrog za buduće, za one koji su u toku studija ali i za svršene studente, uveren je gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač:

  • Umrežavanje i mogućnost realizacije nekih novih projekata i saradnje siguran sam, kako na dobrobit “Gusala”, tako i VŠSSOV ide u dugo očekivanom pravcu, da naš grad postane sedište Akademije. Sve dosadašnje realizovane saradnje i one koje su planirane, doprineće tome da se oplemeni i ova obrazovna institucija, ali i da “Gusle” krenu drugim pravcem, na još višem nivou. Grad Kikinda kako prepoznaje “Gusle”, tako prepoznaje i ovu obrazovnu instituciju i u svakom smislu nastaviće da stvara što bolje uslove kako za studente, tako i za mlade talente” – konstatovao je Lukač.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *