May 8, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za četvrtak, 22. april – Kikinda Online News

Danas je četvrtak, 22. april, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

Foto, izvor: Instagram/@gradonacelnikkikinde

– Kikindska lokalna samouprava je pre devet godine ustupila zgradu nekadašnjeg magacina Zemljoradničke zadruge Kikinda Istorijskom arhivu i to na neodređeno vreme. Sredstvima, koje je na konkursu odobrilo Ministarstvo kulture, kao i sredstvima, koje je obezbedio grad Kikinda, u toku su radovi na rekonstrukciji zgrade, kako bi prostor, površine od oko 700 metara kvadratnih, postao depo za odlaganje arhivske građe. Danas je, u okviru radne posete taj prostor obišao gradonačelnik sa svojim saradnicima i u razgovoru sa predstavnicima Istorijskog arhiva ustanovio stanje objekta, kao i buduće planove ove ustanove kulture.

– Kako je i bilo najavljivano, na poslovnom prostoru nekadašnjeg bioskopa “Zvezda” danas je i zvanično otvorena prodavnica trgovinskog lanca “PEPCO”. Reč je o trgovinskom brendu koji je potekao 2004. godine u Poljskoj, a koji u svom bogatom asortimanu osim opreme za kuću, nudi i asortiman konfekcije za decu i odrasle.

Foto: Čedomir Vujanić

-” Pepco je jedan evropski brend i multinacionalna kompanija, a Srbija je jedina zemlja van Evropske unije gde je Pepco otvorio svoje prodavnice. Danas se otvaraju tri prodajna objekta, što će činiti ukupno 26 prodavnica “Pepka” na teritoriji Srbije. Početkom novembra kada su predstavnici kompanije posetili naš grad, odmah su se odlučili da dođu u Kikindu, jer su im se svideli uslovi i naš predivan grad uz potrebe svih onih proizvoda kao što su odevni predmeti za decu i celu porodicu i potrepštine za domaćinstvo po povoljnim cenama i dobrom kvalitetu. Naših osam sugrađana dobilo je zaposlenje u Pepku i veoma smo zadovoljni što možemo da budemo jedan od gradova koji će proizvode pepka moći da kupe i naravno, ovo je samo dokaz da se Kikinda vraća na stazama na kojima je nekada bila, pravo sedište okruga i mesto gde će se skocentrisati dešavanja u gradu Kikindi, dolaskom velikih brendova” – izjavio je na otvaranju prodajnog objekta gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač.

– Na prvoj održanoj konstitutivnoj sednici Saveta za bezbednost grada Kikinde izdvojeni su prioriteti za naredni period na kojima treba raditi, a ovim strateškim planom koji će do kraja godine biti izrađen obuhvaćeni su svi relevantni činioci i institucije sa teritorije našeg grada počev od zdravstva, policije, sudova, verskih zajednica, grada, obrazovnih instuticija i medija. Prema rečima gradonačelnika Kikinde Nikole Lukača i predsednika Saveta za bezbednost grada, bezbedonosni izazovi ne leže samo u zdravstvu, već i u saobraćaju, kriminalitetu i ostalim segmentima koji podjednako utiču na bezbednost sredine u kojoj živimo:

” Zacrtali smo određenu strategiju gde će u narednom periodu svaka institucija pokušati da da svoje mišljenje i analizu bezbednosti u svojoj instuticiji, što će nam ujedno biti i početna tačka za kreiranje strategije bezbednosti grada Kikinde i naravno, na osnovu toga delovaćemo pre svega preventivno, kako bi pravovremeno i energično istupali kada određeni bezbedonosni izazovi budu bili pred nama. Kao gradonačelnik, predložen sam da budem predsednik Saveta za bezbednost grada. Kikinda, grad dobrih ljudi, jeste bezbedan grad, zahvaljujući brzim akcijama policije i svih drugih činilaca i nadležnih službi koje ulažu sve svoje napore da naš grad bude još bezbedniji, i tako će ostati u narednom periodu” – poručio je gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač.

– Vlada Srbije usvojila je danas Strategiju za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici 2021-2025.

Usvajanjem ovog strateškog dokumenta država je učinila još jedan značaj korak u borbi protiv nasilja i pokazala da je ta borba jedan od prioriteta u radu Vlade Srbije, ministarstava, svih nadležnih državnih organa i institucija.

– U Kikindi je trenutno aktivno 543 slučaja virusa COVID-19 pa ukupan broj obolelih, zaključno sa jučerašnjim danom iznosi 3.672. Sa manjim brojem aktivnih slučajeva korona virusa osetno je manji i broj pregleda u Febrilnoj ambulanti kikinske Opšte bolnice gde je u ovom momentu na hospitalnom lečenju 49 kovid pozitivnih pacijenata, među kojima se nalazi i dvomesečna beba koja nije vitalno ugrožena i nalazi se na Dečijem odeljenju. Pacijentkinja stara 67 godina vitalno je ugrožena i nalazi se na respiratoru.

– Svim sugrađanima će biti omogućeno da se vakcinišu bez zakazivanja od petka 23. do nedelje 25. aprila od 8 do 20 časova na vakcinalnom punktu u kikindskom Udruženju penzionera koje se nalazi na adresi Vojvode Putnika 37. Na raspolaganju će biti vakcine Astrazeneka, Sputnjik Ve i Fajzer.

– Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je izjavio danas da je stav svetske struke da i trudnice i dojilje mogu da se vakcinišu.

“To je stav svetske struke, jer je virus počeo da mutira. Procena je da taj mutirani soj može da utiče na potomstvo i decu i da je bezbednije da se trudnice vakcinišu”, izjavio je ministar za RTS

 – Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka Zorana Mihajlović izjavila je danas da se nikada ne smeju zaboraviti zli duhovi prošlosti i istakla da je važno da se na današnji dan sa velikim poštovanjem setimo svih nevinih srpskih, jevrejskih, romskih i drugih žrtava u Drugom svetskom ratu.

Mihajlović je, povodom Dana sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu, istakla da je naša obaveza i prema budućim generacijama da negujemo sećanje na najteže periode u istoriji našeg naroda i da žrtve fašizma i Holokausta nikad ne smeju biti zaboravljene.

– Kroz likovni i foto konkurs na temu ” Eko snaga grada“ koji je realizovan od strane gradskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine poljoprivredu i ruralni razvoj, kikindski mališani iz Predškolske ustanove ,,Dragoljub Udicki“ i stariji sugrađani poželeli su srećan rođendan, 22. april, planeti na kojoj žive. Na likovni konkurs pristiglo je 90 radova 74 učesnika, mališana iz pet kikindskih vrtića i tri iz seoske sredine, dok su na foto konkurs pristigle 64 fotografije. Radovi se mogu pogledati na zvaničnoj fejsbuk stranici grada Kikinde.

Svi učesnici likovnog konkursa biće nagrađeni, dok je odluku o pet najlepših radova pristiglih na foto konkursu kojima će takođe biti uručene simbolične nagrade donelo deset slučajnih prolaznika:

Foto: Kikinda News

” Naši drugari iz Predškolske ustanove na crtežima su predstavili kakvim očima oni vide ekološku snagu grada, odnosno šta je to što ih podseća na ekologiju i šta im najviše znači. Među likovnim radovima prednjači Staro jezero i labudovi, i to im se očigledno najviše svidelo. Što se tiče foto konkursa, na 64 pristigle fotografije imamo različite prikaze delova prirode, od njenog samog buđenja, plodnih oranica pa sve do delova grada. O planeti Zemlji ne treba da mislimo samo na ovaj dan, već to trebamo da činimo tokom cele godine i o vazduhu koji dišemo, vodi koju pijemo i naravno zemlji po kojoj hodamo” – izjavila je Miroslava Krnić, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj GU Kikinda.

– Predsednik Skupštine grada Kikinde Mladen Bogdan, za sredu 28. april sa početkom od 10 sati sazvao je desetu sednicu Skupštine grada koja će zbog epidemiološke situacije biti održana u Narodnom pozorištu. Donošenje odluka o pristupanju grada Kikinde u članstvo udruženja “Pokret za decu tri plus” iz Čačka, izmene i dopune odluka o budžetu grada Kikinde za 2022. sa projekcijama na 2022. i 2023. godinu, kao i pokretanje postupaka izrade i donošenja plana razvoja grada Kikinde za period od 2021. do 2027. godine i akcionog plana za njegovo sprovođenje, neke su samo od 17 predviđenih tačaka dnevnog reda o kojima će odbornici diskutovati.

– Karavan radosti i prijateljstva Dunav osiguranje Sprtskih igara mladih i ove godine posetiće Kikindu. Sutra, 23.4.2021. godine, dečaci i devojčice iz Kikinde, pokazaće svoje sportsko umeće na terenima SC „Jezero“. Posle svečanog otvaranja koje je planirano za 10 časova, na terenima će se igrati ulični basket, odbojka, COCA COLA kup u malom fudbalu i za dečake i za devojčice, biće održano takmičenje u trci na 60 metara, ali i u igri Lino između dve vatre. Najbolji na takmičenju u Kikindi, izboriće plasman na regionalno takmičenje, odakle najbolji odlaze na Državno takmičenje koje će se ove godine tokom jula održati na Zlatiboru.

 – U Srbiji će sutra jutru biti pretežno oblačno, mestimično slaba kiša, u višim planinskim predelima sneg.

U toku dana na severu pretežno sunčano, u centralnim delovima pre podne umereno oblačno, posle podne razvedravanje, a na jugu oblačno, ponegde još sa kratkotrajnom kišom.

Izvor: Kikinda News, Grad Kikinda, Tanjug

Izdvojena fotografija: Milica Njari Lazić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *