May 8, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za petak, 16. april – Kikinda Online News

Danas je petak, 16. april, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

– Krizni štab doneo je danas odluku da se od ponedeljka, 19. aprila đaci vraćaju u školske klupe, i to stariji razredi osnovnih škola i srednjoškolci, izjavio je epidemiolog Predrag Kon nakon sednice.
Oni će nastavu pohađati po modelu od 1. septembra – po smenama, sa manje učenika u odeljenjima, uz obavezu nošenja maski. Kon je kazao i da je doneta odluka da se kao podrška turizmu izjednači cena PCR testova u Srbiji za naše državljane i strance, koji su do sada plaćali 18.000 dinara, a koja će od sada za sve biti 9.000 dinara, koliko je do sada bila za državljane Srbije. Takođe, na današnjoj sednici razgovaralo se i o Beogradskom maratonu koji treba da se održi u junu, i odlučeno je da za takmičarski deo može da se krene u pripreme. Sve ostalo po pitanju maratona, zavisi od suituacije, dodao je Kon.

“Što se tiče drugih mera nema promena, ostaje kao što je i do sada bilo. Epidemiološka situacija je izašla iz vanredne, ocenjujemo je kao nepovoljnu”, kazao je dr Kon.

Dodao je da je i dalje veliki broj pacijenata na intenzivnim negama, kao i u bolnicama, ali da je zabeležen veći broj otpusta od prijema.

U Kikindi je trenutno aktivno 573 slučaja virusa COVID-19, pa je ukupan broj obolelih 5.486.

– Stariji osnovci i srednjoškolci vraćaju se od ponedeljka 19. aprila u škole, odlučio je Krizni štab, a ministar prosvete Branko Ružić kaže da nema nikakvih problema pred početak nastave po modelu od 1. septembra.

On je za Tanjug rekao da je važno da dva meseca pred kraj školske godine učenici u kontinuitetu, uz poštovanje svih epidemioloških mera, privedu na kvalitetan način školsku godinu.

– Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač na svojim zvaničnim profilima na instagramu i fejsbuku apelovao je na sugrađane da se pridrižavaju svih mera. Saopštenje gradonačelnika prenosimo u celosti:

-” Dragi moji sugrađani, dragi moji prijatelji,
U svetlu skorašnjih događaja, osećam veliku potrebu da vam se obratim, ne kao gradonačelnik, već prvenstveno kao vaš sugrađanin, kao vaš komšija, kao vaš prijatelj, kao jedan od vas.
Kao što ste već obavešteni, korona virus je u Mokrinu u jednoj porodici odneo tri života za dve nedelje. Za 14 dana, život ove porodice razbijen je na hiljadu delova koji se nikada više neće moći spojiti. Gubitak jednog ljudskog života događaj je koji nepovratno menja živote onih koji ostaju iza. Kakve posledice ostavlja tragedija koju su doživeli članovi porodice iz Mokrina pitanje je na koje siguran sam, niko od nas ne može dati odgovor. Kao sin, brat, otac, prijatelj i ljudsko biće, duboko sam potrešen tragedijom koja ih je zadesila. Moji saradnici i ja posetili smo ih u nadi da ćemo moći makar minimalno da im ublažimo tragediju, iako nema te pomoći koja može da zameni pogled pun ljubavi, topao dodir, zagrljaj ili lepu reč člana porodice kojeg više nema.
Zbog toga apelujem na vas, čuvajte sebe, čuvajte svoje najmilije, čuvajte ljude oko sebe. Nosite masku, poštujte distancu, budite odgovorni. Iznad svega, apelujem na vas da se vakcinišete. To je najsigurniji način da se izborimo sa ovom pošasti. Samo zajedničkim snagama možemo da je pobedimo! Hvala vam” – navodi se u zvaničnom saopštenju gradonačelnika Kikinde.

– Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo obezbedio je novih 760 raketa vrednih 30 miliona dinara za protivgradnu zaštitu poljoprivrednih useva na teritoriji Vojvodine, saopštila je danas Pokrajinska vlada.

Primopredaja raketa obavljena je danas u prostorijama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u magacinu protivgradnih raketa Radarskog centra “Fruška gora”, na lokalitetu Kraljeva stolica.

– Zbog temperatura koje su ispod proseka za ovo doba godina, na jutrošnjem sastanku sa gradonačelnikom Kikinde Nikolom Lukačem i direktorom JP “Toplana“ Dušanom Marjanovićem, dogovoren je produžetak isporuke toplotne energije i to do 10. maja:

-” Dogovor je takav da ćemo poštovati Gradsku odluku, sve dok vreme bude potraživalo i dok bude diktiralo da grejemo, mi ćemo isporučivati toplotnu energiju krajnjim korisnicima. Do kraja meseca izaći ćemo sa zvaničnim saopštenjem vezano za samu naplatu. U ovom momentu ne mogu precizno da kažem kako ćemo naplatiti april mesec, koji zavisi od potrošnje, jedino što mogu da kažem jeste da smo do 15. aprila zbog niskih temperatura imali veću potrošnju gasa u odnosu na ono što je planirano za april mesec. Obećavamo da će naši korisnici biti ugrejani, budući da sezona traje do 10. maja“ izjavio je Marjanović ocenivši još uvek aktuelnu grejnu sezonu vrlo dobrom i sa manjim brojem havarija:

-” U odnosu na prethodnu grejnu sezonu imali smo 12 evidentiranih havarija na mreži, a ove godine zabeleženo je osam havarija. Uz to, smanjen je i broj reklamacija i poziva upućenih u “Toplanu” kao žalbu na isporuku toplotne energije i to je sve rezultat ulaganja u prethodnih godina u zameni cevovoda i dotrajale opreme i automatizacije” – navodi Marjanović.

Prema poslednjem izvodu, od 7. aprila, dugovanja poslovnih prostora za mart mesec prema JP “Toplana Kikinda” su 25 miliona, dok za privatni sektor, odnosno za fizička lica iznosi 35 miliona. A koliko su Kikinđani savesne platiše uprkos epidemiološkoj krizi najbolje govori procenat same naplate od 94 odsto što je za svaku pohvalu istakao je Marijanović i usput pozvao korisnike koji imaju problema sa plaćanjem da se obrate u službene prostorije JP „Toplana“:

-” Ima onih nažalost koji nisu u mogućnosti da plate svoje račune, opomene su poslate za 160 dužnika sa dugovanjima preko 25.000 dinara. Korisnici koji imaju problema sa plaćanjem, mogu da se jave u službene prostorije JP ,,Toplana“ Kikinda i da potražuju reprogram, odnosno plaćanje u više mesečnih rata” – naveo je Marjanović.

– Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač danas je u svom kabinetu ugostio dr internistu i kardiologa Nenada Veljkovića, i tom prilikom uručio mu zahvalnicu za zasluge u borbi protiv korona virusa. Nakon što je završio srednju školu a potom i Medicinski fakultet u rodnom Nišu, dr Veljković u kikindskoj Bolnici je počeo da radi od 2008. godine. Podsećanja radi, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na svečanosti povodom Dana državnosti pre dva meseca zlatnom medaljom odlikovao dr Veljkovića i još 169 medicinskih radnika iz cele zemlje koji su se našli u prvim redovima borbe protiv kovida.

– Od ponedeljka 19. aprila u osam časova grčke granice biće zvanično otvorene za Srbe, međutim, za sada neće moći da se kreću po Grčkoj, već će biti obavezni da idu samo u mesto u kojem su rezervisali smeštaj.

To je za Novosti izjavila ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i podsetila da su uslovi za putovanje u Grčku potvrda o vakcinaciji ili negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata.

– Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da građani Srbije od danas mogu ponovo slati račune za nagradnu igru “Uzmi račun i pobedi”, a da će važiti oni računi koji su izdati od 1. aprila.

Mali je rekao da će prvo kolo ovogodišnje nagradne igre biti od 15. maja do 25. juna, a da će drugo kolo biti u septembru ili oktobru.

 – Na naplatnim stanicama na auto-putevima u Srbiji nema zadržavanja vozila, kao ni na graničnim prelazima za putnička vozila, saopštilo je danas JP ”Putevi Srbije”.

Prema informacijama Uprave granične policije u 17 sati, na graničnom prelazu Sremska Rača, na izlazu, zadržavanje za teretna motorna vozila je 60 minuta.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas da je od sada omogućeno da gradjani iskažu interesovanje za vakcinisanje protiv korona virusa i u turističkim agencijama prilikom ugovaranja aranžmana.

Matić je navela da će ova inicijativa Kancelarije za IT i eUpravu, agencijama pružiti mogućnost da svojim zainteresovanim putnicima ponude mogućnost zakazivanja termina za vakcinaciju.

 – U Srbiji će se sutra naoblačenje s kišom koje je zahvatilo južne, tokom prepodneva prosiriti na centralne, a posle podne i na ostale predele.

Na planinama će padati sneg. Na severu Vojvodine biće suvo uz postepeno naoblacenje, a kisa se ocekuje uvece i tokom noci, saopštio je RHMZ.

Izvor, foto: Kikinda News, Tanjug/ instagram @marsilki

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *