May 8, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za četvrtak, 15. april – Kikinda Online News

Danas je četvrtak, 15. april, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

– U Srbiji je u poslednja 24 sata potvrđen 2.971 novi slučaj korona virusa, od 14.565 testiranih uzoraka, a preminulo je 35 osoba.

Na bolničkom lečenju nalazi se 7.341 pacijenata, od kojih je 259 na respiratorima, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

– Epidemiološka situacija u Kikindi i dalje se ocenjuje kao vanredna sa trendom stabilizacije oboljevanja.
U Kikindi je aktivno 719 slučaja virusa kovid 19, pa ukupan broj obolelih zaključno sa jučerašnjim danom iznosi 5.457. Na dnevnom nivou u kovid ambulantama registruje se trideset novozaraženih, a kada je reč o starosnoj strukturi, radi se o radno aktivnom stanovništu uzrasta od 30 do 50 godina. U kikindskoj Opštoj bolnici na hospitalnom lečenju nalazi se 56 pacijenata, od kojih se dvoje pacijenata starije životne dobi sa komorbiditetima nalaze sa mehaničkoj ventilaciji. Evidentan je pad broja obolelih među srednjoškolcima i mlađoj populaciji.  Nadležni i dalje pozivaju na pridržavanje svih preventivnih mera bez ikakvih odstupanja i vakcinaciju kao izlaz iz epidemiološke krize.

– U Srbiji je dosad dato više od tri miliona doza vakcina.Ukupno je data 3.020.401 doza vakcina, a revakcinisano je 1.212.997 osoba. Što se tiče Kikinde, obe doze vakcine protiv kovida primilo je 11.000 lica što čini 25 odsto odrasle populacije.

– Kompanija “Tisza Automotive” i “Zoppas” vođeni primerima stranih kompanija kao vid podrške zaposlenim radnicima koji su se vakcinisali odlučili su da na račune radnika zaposlenih u ove dve firme bude uplaćen bonus u iznosu od 6.000 dinara: “Stimulisanje zaposlenih da se vakcinišu od strane poslodavaca principijelno je dobro i najavljuje promenu stava o zdravlju radnika, koje je dugo bilo zapostavljeno, ocenio je danas za Tanjug potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (ŠŠ) Duško Vuković.

“Iako izaziva određene kontroverze, ja mislim da je to dobar primer. To je pozitivina praksa. U principu govori o tome da poslodavac oseća veliku dozu odgovornosti prema zdravlju radnika. To je najava pozitivnog odnosa poslodavaca”, rekao je Vuković.

– Sednica Kriznog štaba, na kojoj će biti analizirana aktuelna epidemiološka situacija, biće održana sutra, potvrđeno je Tanjugu u vladi.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je u sredu da je epidemiološka situacija bolja nego pre 10 dana, što ohrabruje, ali ne sme da nas opusti.

– Vlada Srbije dala je danas saglasnost da se svima koji samostalno obavljaju umetničku ili drugu delatnost u kulturi, utvrđenu od strane reprezentativnog udruženja, isplati bespovratna novčana pomoć radi ublažavanja posledica pandemije, jednokratno za period od dva meseca, objavilo je Ministarstvo kulture.

Ministarstvo kulture i informisanja dodeljuje bespovratni pomoć u iznosu koji premašuje 230 miliona dinara, objavljeno je na instagram nalogu.

– Prvi onlajn Sajam preduzetništva Vojvodine biće održan 22. i 23. aprila na platformi Novosadskog sajma – ExpoOnline.rs.

Taj događaj namenjen je mikro, malim i srednjim preduzećima, a kreirali su ga Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam i Novosadski sajam.

– Prijavljivanje punoletnih građana za isplatu novčane pomoći u iznosu od 60 evra odvijaće se od 28. aprila do 15. maja preko portala eUprave za trezor, na adresi idp.trezor.gov.rs i preko kontakt centra.

 – U Srbiji sutra ujutro hladno sa slabim mrazom, ponegde po kotlinama kratkotrajna magla, a u toku dana pretežno sunčano i malo toplije, ali i dalje sveže.

U toku noći na jugu naoblačenje s kišom, u planinama sa snegom.

Foto: Fejsbuk

Izvor: Kikinda News, Tanjug, FoNet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *