May 8, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za sredu, 14. april – Kikinda Online News

Danas je sreda, 14. april, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

– U Kikindi je trenutno aktivno 755 slučaja virusa COVID-19, pa ukupan broj obolelih na teritoriji celog okruga iznosi 5.420. U Kikindi je do sada revakcinisano više od 10.000 ljudi, a prve doze vakcine protiv kovida u seoskim mesnim zajednicama primilo je 800 meštana. Planirana je još jedna kampanja vakcinacije po seoskim opštinama.

 – Predsednik Građanske stranke Grka Srbije Vasilios Provelegios izjavio je danas da postoje opravdane indicije da će granični prelaz Promahonas između Bugarske i Grčke biti otvoren za građane Srbije koji nemaju boravak u Grčkoj već od 16. aprila.

On je za portal “Grčka i Srbija” rekao da je Srbija među pet zemalja koje nisu članice EU, a za koje će granice Grčke biti otvorene za nekoliko dana.

– Tokom “Prolećne akcije” Srbija Voz će putnicima starijim od 60 godina i mlađim od 26 ponuditi da za 100 dinara kupe legitimaciju SRB Plus koja omogućava 30 posto popusta na cenu vozne karte, saopštio je danas “Srbija Voz”.

Legitimacija SRB Plus važi godinu dana a popust se ostvaruje za neograničen broj vožnji u unutrašnjem saobraćaju.

– Nakon što su objavili prvi besplatni internet kurs o fenomenu epidemije za srednjoškolce na srpskom jeziku, Inicijativa “Digitalna Srbija”, Fondacija Petlja i UNICEF u Srbiji pripremili su još jedan interdisciplinarni kurs namenjen srednjoškolcima pod nazivom “Algoritamska umetnost”.

Kurs je nastao u mnogima neočekivanom spoju matematike i vizualne umetnosti koji je omogućila digitalna tehnologija.

 – Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji, raspisali su danas konkurs za dodelu sredstava nevladinim organizacijama koje pružaju podršku ženama žrtvama nasilja preko SOS telefona.

Potredsednice Vlade i predsednice Koordinacionog tela Zorane Mihajlović ističe da u borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama trebalo bi da smo svi zajedno.

– Ove godine, pravoslavni vernici u Srbiji imaće pet neradnih dana za vaskršnje i prvomajske praznike, pa zaposleni neće na posao od petka, 30. aprila, do utorka, 4. maja.

Prema Zakonu o državnim i drugim praznicima, u Srbiji se praznuju vaskršnji praznici počev od Velikog petka, zaključno sa drugim danom Vaskrsa.

– Fudbaleri “Kozare” iz Banatskog Velikog Sela poraženi su na svom terenu od gostujuće ekipe “Bečeja 1918” iz istoimenog mesta sa 4:1. Jedan pogodak za velikoselčane postigao je Milan Misić. “Sloboda” iz Novih Kozaraca slavila je u Starim Banovcima nad “Dunavom” sa 1:0. Jedini i po svemu sudeći odlučujući pogodak postigao je Nikola Galić. Ekipa “Slobode” za vikend će na svom terenu ugostiti “Slogu” iz Čonoplje, dok će “Kozara” “Jedinstvu” u Staroj Pazovi.

– U Srbiji sutra ujutro na severozapadu pretežno vedro, u ostalim krajevima umereno do potpuno oblačno, na istoku ponegde sa slabom kišom, na planinama istočne Srbije sa slabim snegom.

Tokom dana promenljivo oblačno i malo toplije, u većini mesta suvo samo ponegde kratkotrajna kiša ili pljusak. Uveče i tokom noći razvedravanje.

Izvor: Kikinda News, Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *