May 6, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za utorak, 13. april – Kikinda Online News

Danas je utorak, 13. april, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

– Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović, izjavio je da je za uklanjanje svih mera zabrane okupljanja i za uklanjanje svih ostalih mera neophodno da na dnevnom nivou broj zaraženih bude dvocifren, odnosno da ih bude manje od 100.

Tiodorović je za Blic kazao da je prvi cilj da broj novozaraženih na dnevnom nivou bude ispod 100.

– Sa 717 aktivnih slučajeva virusa zaraze COVID-19 epidemiološku situaciju nadležni pri kikindskom Zavodu za javno zdravlje ocenjenju i dalje krajnje nepovoljnom, uz sasvim očekivano produženje talasa epidemije. Na teritoriji celog Severnobanatskog upravnog okruga aktivno je 1387 slučaja. Nakon Kikinde gde se beleži najviše zaraženih, na drugom mestu je Opština Senta gde je trenutno aktivno 211 slučaja, a u Adi 206. U Opštini Kanjiža aktivno je 107 slučaja zaraze, u Čoki 82, dok je Novi Kneževac sa 64 aktivna slučaja u ovom momentu Opština sa najmanjim brojem zaraženih. Za pacijente sa simptomima korona virusa rade dve kovid ambulante – u Mikronaselju, pored male Pošte kao i u Svetosavskoj ulici broj 53. Kako saznajemo od nadležnih iz Doma zdravlja, situacija po broju pregleda je povoljnija nego prethodnih dana, s tim da sada dominira broj kontrolnih pregleda, dok je broj pacijenata koji su se prvi put javili u neku od Kovid ambulanti osetno manji.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Škodrić najavila je da će do 5. juna svi penzioneri u Srbiji dobiti pakete vitamina koje je obezbedila država.

Ona je navela da je isporuka prvih 300.000 paketa sa cinkom i vitaminima C i D3 počela u ponedeljak. “Do 5. juna svi penzioneri u Srbiji dobiće vitamine na kućnu adresu”, kazala je danas direktorka RFZO za Prvu televiziju.

 – Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišao je danas u Adi novoizgrađene pristupne saobraćajnice i rekonstruisani most na Tisi, koji predstavlja najkraću vezu između Ade i Kikinde, a koji je nakon više od decenije čekanja dobio upotrebnu dozvolu.

“Ada ima čime da se ponosi. Uspeli smo da rešimo jednu odiseju mosta na Tisi i nakon petnaestak godina i brojnih pronevara bivših vlasti, nepravilnosti i tužbi, ovaj objekat privedemo nameni”, rekao je Mirović.

 – Poslanici Skupštine Srbije razmatraće narednog utorka predloge zakona o merama pomoći i podrške građanima i privredi za ublažavanje posledica pandemije korona virusa.

Pred poslanicima će se naći Predlog zakona o Privremenom registru punoletnih državljana Srbije kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije izazvane virusom korona.

 – Ukupno 30 škola u Srbiji dobiće 65 uređaja za digitalne biblioteke, koje će biti na raspolaganju učenicima i nastavnicima, a za 250 pedagoških asistenata biće uručeni laptopovi kako bi mogli direktno da rade sa decom, poručio je danas ambasador i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici.

On je u Krnješevcima, u opštini Stara Pazova, odakle je krenula distribucija laptopova i tableta, rekao da će u saradnji sa Unicefom i Ministarstvom prosvete biti isporučeno ukupno 2.200 uređaja, radi prevazilaženja digitalnog jaza dece iz ugroženih i siromašnih grupacija, te romske dece.

– Očuvanje mentalnog zdravlja nacije jedan je od glavnih izazova tokom pandemije, ocenio je danas državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Ðerlek i upozorio da ćemo problem tek imati kada se završi priča sa korona virusom.

“Zdravstveni sistem se već sprema za borbu za očuvanje mentalnog zdravlja”, rekao je Ðerlek u parlamentu na skupu “Godinu dana kasnije Srpsko-američki odnosi u pandemiji” na kojem su govorili i ambasador SAD Entoni Godfri, predsednik parlamenta Ivica Dačić, potpredsednica vlade Zorana Mihajlović.

– Odbojkaši klub OK “KI-0230” u sredu, 14. aprila na treninzima mlađih kategorija ugostiće dve čuvene bivše seniorske reprezentativke Tijanu Malešević i Natašu Krsmanović. Iz kluba su izrazili nadu da će pristup devojčicama u klubu koji ne podrazumeva samo redovno treniranje i takmičenje imati još veći efekat na njihovu svestranost, uspešnost i sportsko usmerenje.

– U Srbiji će sutra biti oblačno i hladno, mestimično sa kišom, u brdsko-planinskim predelima sa snegom.

Kratkotrajni sneg moguć je i u nizim predelima centralne Srbije, saopštio je RHMZ.

Izvor: Kikinda News, Tanjug

Izdvojena fotografija: Narodni muzej Kikinda/Fejsbuk stranica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *