May 9, 2021
aktuelno

Duvački orkestar DVD-a bogatiji za dva instrumenta – Kikinda Online News

Najstariji Duvački orkestar kikindskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva od danas je bogatiji za dva moderna instrumenta – selmer i malu džepnu trubu u vrednosti od oko 70.000 dinara. Šefu kikindskog Duvačkog orkestra DVD-a Albertu Nađu instrumente je uručio muzičar iz Starih Banovaca, osamdesetosmogodišnji Svetomir Čučković koji je, kako kaže, na ovaj način želeo da učini dobro delo i pokloni ih onima kojima je to zaista potrebno:

-” Drugi put sam u Kikindi, a za Alberta Nađa i uspehe orkestra na čijem se čelu nalazi čuo sam i ja putem interneta. Pre izvesnog vremena, odlučio sam se da u dogovoru sa prijateljem nakon zanavljanja dva instrumenata, da ih poklonim nekome kome je to potrebno i da tako učinim dobro delo. I sam sam bio muzičar, trubu sam počeo da sviram od 1946. godine, pohađao Muzičku školu, završio srednju i višu Muzičku školu. Mogao sam da budem i profesor trube ali se nikada time nisam bavio. Nadam se da će ova dva instrumenta, od kojih je ova džepna truba namenjena više za mlađi uzrast, služiti kikindskom Duvačkom orkestru onako kako su služili i meni” – rekao je Slobodan Čučković.

Najmlađi šef kikindskog Duvačkog orkestra Dobrovoljnog vatrogasnog društva Albert Nađ zahvalio se Svetomiru Čučkoviću na uručenim instrumentima i tom prilikom uručio mu zahvalnicu za nesebičnu podršku daljem radu i postojanju Duvačkog orkestra DVD-a Kikinda:

-” Ovo je definitivno profesionalni instrument i moram da kažem da je defintivno ovo najbolja truba koju trenutno imamo u orkestru. Uspeli smo prošle godine nešto da zanovimo, menjali smo staro za novo i uspeli smo da dođemo do tri nove trube, ali je ovo definitivno najbolja koju sada imamo. Selmer je defitivno jedna od najboljih francuskih marki instrumenata. Posebno mi je zadovoljstvo što je to Svetomir sa svojom suprugom koja je inače po poreklu Norvežanka proveo u Diplomatiji 17 godina predstavljajući Norvešku, našu bratsku zemlju. Brojimo pedesetak različitih instrumenata, limenih i drvenih duvačkih starih 40 godina i potrebno je zanavljanje cele garniture instrumenata i ovo je zaista jedan doprinos koji će nam puno značiti u narednom periodu. Naš orkestar nije se okupljao od 25. oktobra, ali mislim da ćemo u narednom periodu učestvovati na Međunarodnom festivalu koji će se održati onlajn u Belorusiji” – poručio je Nađ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *