May 8, 2021
aktuelno

Grad Kikinda pomogao porodici Stepanov iz Iđoša za nabavku nove opreme – Kikinda Online News

Porodično gazdinstvo Stepanov iz Iđoša je uz pomoć Grada Kikinde dobijenim sredstvima u iznosu od 100.000 na prošlogodišnjem konkursu i uz dodatna sredstva uspela da obezbedi mašinu za usitnjavanje svog otpada koje se nalazi u vinogradu i voćnjaku posle orezivanja. Bogdan i Jelena Stepanov, vlasnici poljoprivrednog gazdinstva i vinogradari saglasni su da im je veoma dobro došla ovakva vrsta pomoći, s obzirom na to da su odbačeni lastari problem u vinogradu, posle orezivanja:

-“ Očekujemo još dve do tri operacije, prvo ručno izvlačenje, pošto ne postoji mašinska forma za to, zatim pakovanjem uklanjanje ili spaljivanje, ako za to postoje uslovi, kojih kod nas nema, znači morali bismo to da nosimo na deponiju ili nekome ko bi gra koristio kao ogrev. Mašina kao takva, sve ono što biljka odbaci, mašina samelje, pretvara u štapićastu formu koja može da ostane i u vinogradu da postane ogransko đubrivo, a tako usitnjena može da služi i kao ogrev” priča nam Bogdan Stepanov, vinogradar i vlasnik poljoprivrednog gazdinstva i vinarije “Kepul” dodajući da on i njegova supruga Jelena od ovog posla ne žive, ali da je ipak reč o hobiju koji daje sve lepše rezultate:

-” Vinogradarstvom se bavimo od 2015. godine, u želji da iskoristimo odličan teroar koji imamo u Iđošu, zasad je ukupne površine oko hektara, s tim da kada se odbiju pristupni putevi, to je nešto malo više od jutra, podeljenjo u dve parcele u površinsom odnosu 2:3. Na dve petine zasada je rajski rizling, nemački klon, jedan izuzetno dobar klon, a u druge tri petine je beli borgundac, ili pino blan, sa dva do tri posto srpskog klona tamjanike, izuzetno aromatične koja mu daje taj muskantni ton. Ne živimo od ovoga, ali je hobi koji sve više volimo i koji nam daje sve lepše rezultate uz našu ljubav i rad i odlučili smo da posadimo još jedan hektar vinograda, na samom ulasku u selo,a najverovatnije će to biti dve sorte – jedna domaća, bela Morava i Kaberne Fran – crvena sorta koja se izuzetno dobro pokazala na banatskom teroaru” – izjavio je Bogdan Stepanov.

Njegova supruga Jelena, kaže da će za mesec dana za sve zaljubljenike ” pića bogova” biti otvorena degustaciona sala u sklopu same vinarije, a za dve do tri godine u ponudi će biti i nova vrsta vina dok se izneguje čokot:

-” Ove godine nismo izlagali vina iz prostog razloga što nije bilo takmičenja zbog trenutne situacije. Jedina nagrada koju smo ovde lokalno osvojili je od Udruženja “Šasla” povodom Svetog Trifuna – četiri medalje od toga je Merlot dobio zlatnu medalju, a ostalo su tri srebra. Ove godine uveli smo nešto novo u našu vinariju, odnosno imamo vina pravljena od sorti merloa i od sorte robus koji imamo u manjem delu zasada u Kikindi. Ove godine imamo dva nova vina “Grožđe sa Fruške Gore” i jako smo zadovoljni kako smo tehnološki iznegovali ova vina. Trenutno proizvodimo dve sorte vina – beli borgundac gde se na godišnjem nivou proizvede oko 1600 litara, rajski rizling oko 900 litara godišnje, 800 litara merloa i 400 litara robusa i ona se za sada nalaze samo na lokalnom tržištu. Vina izlažemo u krugu prijatelja i poznavalaca kao i na manifestacijama, sajmovima i u vidu bazara – svuda gde smo pozvani” – rekla nam je Jelena.

Dalibor Oličkov, rukovodilac Odeska za poljoprivredu GU prilikom obilaska poljoprivrednog gazdinstva porodice Stepanov istakao je da je Grad Kikinda juče raspisao nove javne pozive za podršku poljoprivrednim proizvođačima:

-” Danas smo imali priliku da obiđemo gazdinstvo Stepanov i uverimo se šta je to što su kupili prethodne godine uz subvencionisanje grada Kikinde kroz program podrške poljoprivrednim gazdinstvima i smatramo da će ova mašina mnogo olakšati posao u budućnosti. Raspisano je 16 javnih poziva i za tu namenu izdvojeno je 15 miliona i 200 hiljada dinara. Sve mere koje su se pokazale kao dobre i interesante u prethodnom periodu smo zadržali, poput osiguranja useva gde smo dodali i osiguranje životinja,zatim kreditnu podršku, nabavku novih saadnica, bušenje novih bunara,nabavku sistema kap po kap i tako dalje, a tu su i nove mere poput nabavke folija i dela konstrukcija za plastenike. Mera na koju smo stavili poseban akcenat je mera podrška mladima u ruralnim područjima, jer smatramo da je veoma važno pomoći mladima koji žele da unaprede svoju poljoprivrednu proizvodnju i žele d ostanu u svojim rodnim mestima” – ukazao je Oličkov.

Sve informacije mogu se pronaći na zvaničnom sajtu grada Kikinde kikinda.org.rs , u najnovijem broju “Kikindskih novina” kao i lično u Gradskoj kući u Kancelariji 70/71.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *