May 8, 2021
aktuelno

U Bolnici hospitalizovana 54 kovid pozitivna pacijenta, preminuo mlad Kikinđanin bez komorbiditeta – Kikinda Online News

Trenutno ukupan broj pacijenata koji se od zarazne bolesti COVID-19 leče u kikindskoj Opštoj bolnici je 54 od kojih se troje nalaze u jedinici intezivnog lečenja. Od toga, najstarija osoba ima 88 godina, a najmlađa 25. Pacijent starosti 25 godina nalazi se na Infektivnom odeljenju i danas se planira njegov otpust. Na Dečijem odeljenju u kovid delu nema dece čije je zdravstveno stanje zahtevalo hospitalizaciju. Jedan pacijent nalazi se na mehaničkoj ventilaciji, i podjednak je broj hospitalno lečenih sugrađana kod oba pola:

-” Što se tiče ambulantih pregleda koji nam je neki reper o stanju i situaciji isti je kao i ranije, od 35 do ove nedelje maksimalnih 45 pregleda. Nalazimo se na nekoj visoko zaravljenoj liniji” – izjavio je direktor Opšte bolnice Kikinda dr Mirko Stojisavljević.

U četvrtak, 25. marta u kikindskoj Opštoj bolnici pacijent star 45 godina preminuo je od virusa COVID-19. Reč je o osobi koja nije imala pridruženih oboljenja:

-” Pacijent je bio bez drugih pridruženih bolesti, komorbiditeta, tako da možemo slobodno da kažemo da je preminuo od kovida. Sve ostale smrti koje su nastupile su kod onih pacijenata sa propratnim bolestima u pogoršanju i osnovnim uzrokom od tih bolesti, kovid je samo doveo do pogoršanja. Poodavno nismo imali pacijenta koji je preminuo samo od kovida, sem ovog sada. Umiru ljudi, ali to nisu bolesti od upale pluća, da je kovid čist uzrok bolesti, da nije imao nikakvih drugih bolesti. Znači, kovid je doveo do pogoršanja stanja kod srčanih bolesnika, dijabetičara, i na kraju krajeva to su osobe do recimo 80 i nešto godina koje inače imaju arterosklerotske promene na krvnim sudovima, srcem i sve se to pogoršava kada dobiju upalu pluća, i da nije kovid” – dodaje Stojisavljević dalje navodeći da je oko 200 zdravstvenih radnika pri kikindskoj Opštoj bolnici primilo imunizaciju protiv kovida:

-” Ako tom broju dodamo vakcinaciju, 110 radnika ovog centra koji su preboleli koronu to je negde znači oko tri stotine od ukupnog broja od 530. Bio bih zadovoljan kada bi bilo 80, 90 odsto, ali situacije je takva kakva jeste. Pitanje obavezne vakcinacije ne možemo mi rešavati, to se rešava na vrhu, to je jedna stvar, a druga stvar, imate među zdravstvenim radnicima osobe sa pridruženim oboljenjima koji vakcinaciju ne mogu da prime zbog zdravstvenih problema. Negde oko 60 odsto je relativno prihvatljivo” – istakao je Stojisavljević.

Naš sagovornik dalje navodi da kiseoničke potpore ima sasvim dovoljno:

-“ Radili smo rekonstrukciju kiseoničke mreže pošto smo na jednom priključku mogli da prikačimo jedan kiseonik. Sada smo to razdvojili, tako da u sobi imamo tri priključka , tako da možemo da kažemo da smo poboljšali snabdevanje sa kiseonikom koji nikada i nije bio problem” – istakao je Stojisavljević osvrnuvši se i na rad ostalih službi:

-” Doktor Jakonić je otišao za Novi Sad, u Vojnu bolnicu da radi i i mi smo ostali bez ortopeda koji je radio godinama. Ostao je doktor Aškić i jedan kolega na specijalizaciji iz ortopedije. Ortoped specijalizant nema pravo ni da dežura, nema pravo ni pripravnosti – može, ali uz pomoć kolege koji je završeni specijalista i da je tu prisutan. Ortopedija radi praktično prepodne do 14 sati. Problem je rešen tako što svi pacijenti koji imaju ortopedske probleme, prelome i povrede i tako dalje, rešavaju hirurzi, što mogu, što je u njihovoj moći, odnosno što znaju. Sve ostalo šaljemo po dogovoru sa direktorima Bolnica i njihovim ortopedima, sa direktorom senćanske Bolnice i njihovim ortopedima i sa Kliničkim centrom za ortopediju, šaljemo tamo, u zavisnosti od kakvoj vrsti povrede se radi, tako da je to pokriveno, ne našim radom popodne nego Zrenjanin, Senta, Novi Sad. Zbog kvara koji nije bio velik, CT aparat nije radio nekoliko dana, a sad sve funkcioniše. Problemi oko dijagnostike su rešivi, pomažu nas i Senta i Zrenjanin, tako da nema problema” – završava dr Stojisavljević.

U Kikindi je trenutno aktivno 893 slučaja virusa COVID-19, pa je ukupan broj obolelih zaključno sa jučerašnjim danom 5.201.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *