May 9, 2021
aktuelno

Nikola Minić, inženjer arhitekture, tvorac novog logoa Kulturnog centra – Kikinda Online News

Na konkurs za izbor novog logoa Kulturnog centra Kikinda pristiglo je 37 radova, a komisija je nakon pravljenja užeg izbora od pet radova odlučila da rad pod šifrom “solid_inspector” bude izabran kao pobednički.
Za novi logo Kulturnog centra Kikinda izabran je rad Nikole Minića, inženjera arhitekture i studenta master studija Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. Pobednički rad Nikole Minića koji će biti nagrađen iznosom od 50.000 dinara, nakon postojećeg logoa od 2009. godine, izabran je kao rešenje koje definiše specifičan kulturni identitet grada, identitet ustanove i kulturnu raznolikost i kao takav u potpunosti ispunjava definisane uslove nagradnog konkursa.

Foto: Kulturni centar Kikinda, fejsbuk

-” Na konkurs je pristiglo 37 radova iz raznih delova naše zemlje, nakon čega žiri u sastavu arhitekte Aranke Blat, Marijane Mirkov, akademskog slikara i moje malenkosti u ime Kulturnog centra nije imao ni preterano lak, ali ni težak zadatak da izabere pobednika. Nakon otvaranja svih radova i uvidom u sve što je pristiglo, doneli smo odluku da novi logo Kulturnog centra bude rad Nikole Minića, injžinjera arhitekture. Njegov logo istakao se od ostalih kako svojim izgledom, tako i pričom koja ga prati” – izjavio je Marko Markovljev ispred Kulturnog centra Kikinda.

Foto: Kulturni centar Kikinda, fejsbuk

U obrazloženju stručnog žirija, navodi se da se kolorna šema logotipa razlikuje od inicijalne šeme postojećeg logotipa institucije. Cilj takve odluke jeste osvežavanje vizuelnog identiteta što je priroran korak u postojanju Kulturnog centra:

-” Hteo bih da se zahvalim Kulturnom centru Kikinda a samim tim i gradu Kikindi zato što su moje autorsko rešenje odabrali kao pobedničko za izradu logotipa i za promenu vizuelnog identiteta i ri-brending Kulturnog centra. Kulturni centar Kikinda, onako kako sam ja to video, baštini određene vrednosti na osnovu kojih sam i ja zasnovao to idejno rešenje i gde je u suštini akcenat bio na multikulturalnost, diverzitet i zajedništvo jedne multietničke sredine što je veoma bitno u vremenima kakvim danas živimo. To je za mene bila vrsta inspiracije i nekog kreaktivnog nadahnuća, na osnovu koga sam izradio idejno rešenje. Poenta je bila vizuelno predstaviti i to neko zajedništvo i esenciju ove zajednice, ali u isto vreme i to nekako osvežiti, dati mu neke veselije i vedrije boje i na kraju krajeva dati mu određenu dinamiku koja i kvanitetom i kvalitetom predstavlja ova ustanova svojim sadržajima” – izjavio je Nikola Minić, tvorac i pobednik idejnog rešenja za novi logotip Kulturnog centra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *