May 18, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za ponedeljak, 5. april – Kikinda Online News

Danas je ponedeljak, 5. april, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

Kao i sve obrazovne institucije u gradu i zemlji, Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Kikindi svoj Dan škole i studenata 4. april obeležila je skromno, zapravo onako kako to i dozvoljavaju epidemiološke prilike. Organizovana je izložba likovnih radova i pojedine studentske aktivnosti u onlajn okruženju, a studentu generacije za školsku 2017/2018 godinu sa prosekom 9,92 Aleksandri Kovačević iz Nakova svečano je uručena diploma u amfiteatru ove obrazovne institucije:

-” Nije bilo teško, zato što uz rad i trud ne mogu ni rezultati da izostanu. Upisala sam ovu školu zato što me privlači rad sa decom i rad u vrtiću. Završila sam smer vaspitač dece predškolskog uzrasta i sviđa mi se ovaj smer. Volela bih da radim u vrtiću, u Predškolskoj ustanovi, da se zaposlim u struci. Po završetku osnovnih studija upisala sam master, sada sam prva godina, sve ispite sam položila iz zimskog semestra i nadam se da ću nastaviti da nižem uspehe. Uslovi za učenje zbog epidemiološke situacije nisu bili teški, ali je zahtevnije zato što moramo duže da sedimo uz računare i mnogo je lakše kada se nastava odvija uživo sa profesorima, ali okolnosti su jednostavno takve kakve jesu” – rekla nam je Aleksandra.

Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Kikindi Dan škole i ujedno Dan studenata zbog epidemiološke situacije obeležila je skromno,uz pridržavanje svih epidemioloških mera:

-” Mi ove godine nemamo organizovanu svečanost niti svečanu dodelu diploma, sem ove koju smo danas uručili studentu generacije Aleksandri Kovačević i na neki način ipak obeležavamo ovaj dan. Odradili smo neke aktivnosti koje će se promovisati onlajn – to je izložba slika u kojoj su učestvovala deca predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta koju je pripremio kolega Milorad Stepanov. U pripremi je i promo film koji je pripremio profesor Slobodan Balać, da se eto, na neki način obeleži ovaj dan, gde će se takođe promovisati i u neku stranu i naša škola, s obzirom na to da nas uskoro očekuje i upis. Ove godine studenti koji su završili osnovne, specijalističke i prva generacija master studenata prima diplome, a što se tiče samog upisa, priprema se kao da će biti realizovan u redovnim uslovima, konačan broj mesta se još uvek očekuje, upisujemo 120 studenata, a završava njih 70” – rekla je direktorica VŠSSOV Angela Mesaroš Živkov.

-Institut za javno zdravlje Vojvodine saopštio je danas da je u protekla 24 sata na teritoriji pokrajine registrovano 579 novih slučajeva infekcije korona virusom i da se epidemiološka situacija ocenjuje kao vanredna, sa stabilizacijom trenda obolevanja na visokim nivoima.

U strukturi novih slučajeva 497 ili 85,8 odsto je dokazano brzim antigenskim testom, a ti pacijenti, predstavljaju rezervoare zaraze koji u bliskom kontaktu sa drugim osobama mogu preneti virus i dovesti do pojave većeg broja novoobolelih.

Manji broj novoobolelih je potvrđen PCR testom nakon negativnog brzog testa.

Najveći broj novoobolelih je registrovan u Novom Sadu, 132, među kojima, takođe dominiraju pacijenti potvrđeni brzim antigenskim testom.

Među novoobolelima i dalje dominira radno aktivno stanovništvo, a među njima najveći deo čine osobe uzrasta 30 do 50 godina.

Institut ovu situaciju smatra krajnje nepovoljnom i očekuje produženje epidemijskog talasa.

Institut smatra da u narednom periodu treba dodatno posvetiti pažnju poštovanju predloženih opštih mera zaštite na svakom mestu i potrebi vakcinacije što većeg broja ljudi.

U ovom trenutku broj registrovanih aktivnih slučajeva u AP Vojvodini je 20.431.

Najveći broj registrovanih aktivnih slučajeva je u Novom Sadu, 4.957, u Pančevu više od 1.600, u Subotici ih je trenutno više od 1.300, Zrenjaninu više od 1,200, dok je u ostalim opštinama trenutno manje od 1.000 registrovanih aktivnih slučajeva.

Institut apeluje na sve da se nastavi sa neophodnim striktnim sprovođenjem proglašenih mera kontrole prenošenja bolesti kako bi se umanjile posledice trenda rasta broja obolelih i omogućilo funkcionisanje zdravstvenog sistema.

Institut poziva građane da se vakcinišu u narednom periodu, navodi se u saopštenju.

U Kikindi je trenutno aktivno 860 slučajeva virusa COVID-19, pa ukupan broj obolelelih zaključno sa jučerašnjim danom iznosi 5.076.

– Krizni štab za zaštitu od zarazne bolesti kovid-19 predložio je nove mere za suzbijanje epidemije, koje važe od jutros u šest časova.

Bitna novina je da svi objekti i ustanove kojime je rad dozvoljen imaju jedinstveno dozvoljeno radno vreme od 6 časova ujutro do 22 časa, saopšteno je iz Vlade Srbije

– Najnovijom odlukom Republičkog i Lokalnog kriznog štaba predviđeno je da ugostiteljske usluge mogu biti pružane samo u otvorenom delu objekata s tim da korisnici usluga moraju sve vreme boravka nositi zaštitne maske, izuzev momenata kada konzumiraju hranu ili piće. Zaposleni moraju nositi zaštitne maske, naročito prilikom pripreme hrane i pića i usluživanja, a između stolova mora biri razmak od najmanje dva metra, s tim da se taj razmak računa između osoba koje sede za različitim stolovima. Za stolom ne može sedeti više od pet lica, a ukoliko ne postoje stolovi i stolice za sedenje na otvorenom delu, rastojanje između svih prisutnih lica na otvorenom delu mora biti takvo da na svakih devet metara kvadratnih može boraviti samo jedno lice. Otvoreni deo objekta mora fizički biti udaljen od javne površine u smislu da se mora postaviti fizička prepreka, barijera između tog dela i javne površine tako da između korisnika usluga i lica na javnoj površini bude razmak od minimum 3 metra. Odlukom Lokalnog kriznog štaba ne može se izvoditi muzičko scenski program, odnosno muzika uživo, i radno vreme je svakog dana od 6 do 22:00 časa.U istom intervalu mogu da rade apoteke, objekti trgovine na malo i slično, vežbaonice, spa centri, teretane i drugi objekti namenjeni za sport i rekreaciju, pozorišta, bioskopi, muzeji, galerije, otvorene i zatvorene pijace, dok apoteke, benzinske pumpe, ugostiteljski i drugi objekti koji dostavljaju hranu, veterinarske ordinacije i slično mogu da rade bez ograničenja.

 • U periodu od 29. marta 2021. godine do 04. aprila 2021. godine republičke inspekcijske službe Severnobanatskog upravnog okruga i inspekcijski organi lokalnih samouprava izvršili su ukupno 608 kontrola i to:
  Grad Kikinda 418 kontrola
  Opština Kanjiža 94 kontrole
  Opština Ada 30 kontrola
  Opština Senta 30 kontrola
  Opština Čoka 15 kontrola i
  Opština Novi Kneževac 21 kontrolu
  Predmet upravnog nadzora inspekcijskih službi bila je kontrola objekata koji su i do sada procenjeni kao visoko rizični.

– Predsednica vlade Ana Brnabić veruje da bi život u Srbiji mogao da se vrati u normalu do jula, sa sve većom imunizacijom koja se očekuje u narednom periodu.

“U ovom trenutku dali smo 2,6 miliona vakcina, oko 1,5 miliona građana je dobilo makar jednu dozu, to je 26 odsto stanovništva. Revakcinisanih imamo 1.086.286, što je oko 19 odsto punoletne populacije. Smatramo da je oko 15 odsto populacije zaštićeno, do te brojke smo došli računajući revakcinisane osobe, koje su prvu dozu dobile pre najmanje pet nedelja”, rekla je Brnabić gostujući na TV Prva.

– Od oktobra će početi uvođenje dualnog obrazovanja u visokoškolske ustanove, najavio je danas prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, saopštilo je to Ministarsrtvo.

On je to rekao u video poruci na studentskoj onlajn konferenciji posvećenoj ovoj temi.

Ministar spoljnih poslova Kipra Nikos Hristodulidis je danas u Beogradu rekao da gradjani Srbije od 1. aprila uz negativan PCR test mogu da putuju na Kipar.

“Shodno odlukama kiparske Vlade, od 1. aprila gradjani odredjenih zemalja uključujući Srbiju i Grčku moći će da posećuju Kipar. Potrebno je samo da prilože negativan PCR test”, rekao je on novinarima.

– Institut Torlak danas je potpisao Sporazum o transferu tehnologija s Ruskim fondom direktnih investicija i ruskom farmaceutskom kompanijom Generijum o procedurama i tehnologijama neophodnim za proizvodnju ruske vakcine Sputnjik Ve u Srbiji, saopštio je ministar i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju s Rusijom Nenad Popović.

“Od ovog trenutka za Torlak su otvoreni podaci vezano za proizvodnju vakcine Sputnjik Ve koju je razvio najrenomiraniji ruski institut za virusologiju Gamaleja. Radi se o osetljivim i poverljivim podacima koje mogu da razmene samo partneri koji imaju ogromno međusobno poverenje”, kazao je Popović.

– U Galeriji Kulturnog centra otvorena je izložba “All we need” i biće otvorena do 12. aprila.

-U Srbiji se sutra ujutro očekuje iznad većeg dela zemlje hladno i vedro sa slabim prizemnim mrazem, a naoblacenje sa severa i zapada tokom dana proširiće se na celo područje uslovljavajući u nižim predelima kišu, a u višim susnežicu i sneg. saopštio je Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHZS).

Vetar slab i umeren, severozapadni, u zoni fronta povremeno jak.

Izvor: Kikinda News, Tanjug, Beta, FoNet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *