May 18, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za petak, 2. april – Kikinda Online News

Danas je petak, 2. april, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

– Krizni štab predložiće vladi nove mere koje predviđaju da ugostiteljski objekti sa baštama počnu da rade od ponedeljka, u tačno definisanim uslovima, a rad svih ostalih uslužnih delatnosti, prodavnica i teretana biće produžen do 22 sata, izjavio je danas pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Kada je reč o tržim centrima tek će biti odlučeno tokom vikenda ili početkom nedelje da li će ponovo biti otvoreni, rekao je Gojković na konferenciji za medije u Palati Srbija.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba Zoran Gojković izjavio je danas da će kafići i ugostiteljski objekti, ako se situacija ne pogorša, od ponedeljka moći da primaju goste, ali isključivo u baštama, a ne i unutrašnjosti objekta.

Gojković je na konferenciji za novinare rekao da to važi od ponedeljka. Stariji osnovci i srednjoškolci do daljnjeg ostaju na onlajn nastavi.

– Za hrišćane koji poštuju gregorijanski kalendar danas je Veliki petak, a zbog pandemije korona virusa u verske objekte širom sveta može da udje ograničen broj vernika, dok masovnih hodočašća uobičajenih u sedmici uoči Uskrsa nema.

U Jerusalimu su prošle godine bile na snazi oštre mere, na obredima su bili jedino malobrojni sveštenici, za razliku od ranijih godina kada bi se na svetim mestima u tom gradu okupile desetine hiljada hodočasnika.

Hram Vaskrsenja Hristovog, na mestu na kojem je prema verovanju Hrist raspet, ove godine je otvoren za posetioce, ali se očekuje nekoliko desetina ljudi pošto oni nisu pozivani da dodju.

Izrael ima jednu od najuspešnijih kampanja vakcinacije u svetu, zbog čega su ponovo otvoreni restorani, hoteli i verski objekti. 

Foto: Instagram/@gradonacelnikkikinde

– Gradonačelnik Kikinde je sa svojim saradnicima, u okviru radnog sastanka, razgovarao sa Dušanom Glišinim, načelnikom Policijske uprave Kikinde, na temu peticije, koju su podneli žitelji Mikronaselja zbog narušavanja mira od strane pojedinih kriminalnih grupa. U okviru sastanka, dogovorena je pojačana kontrola, u cilju što veće opšte bezbednosti svih žitelja, Mikronaselja, kao i građana koji žive i rade na teritoriji Grada Kikinde.

Foto: Pixabay (ilustracija)
Foto: Kikinda News

– Poslednjeg dana marta, raspisan je oglas za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu grada Kikinde. Zemljište koje je predmet oglasa izdaje se na period od 15. aprila do 31. oktobra. U okviru oglasa izdaje se približno 51 hektar poljoprivrednog zemljišta od čega je 5,1 obradivog zemljišta, dok se ostalo koristi za košenje ili ispašu, a na oglas mogu da se jave pravna ili fizička lica, nosioci poljorivrednih gazdinstava uz proprtnu dokumentaciju najkasnije do 8. aprila do 15 sati najavio je rukovodilac Odseka za poljoprivredu Gradske uprave Kikinda Dalibor Oličkov:

-” Potrebno je dostaviti formular koji je dostupan na zvaničnom sajtu grada kikinda.org.rs ili u Uslužnom centru Gradske uprave Kikinda, fotokopiju lične karte ukoliko je fizičko lice nosilac poljoprivrednog gazdinstva, ili izvod iz Privrednog registra za pravna lica, uz potvrdu o aktivnom statusu poljoprivrednog gazdisntva. Dokumentacija može da se dostavi lično ili poštom na pisarnicu Gradske uprave Kikinda i rok za podnošenje ponuda je 8. april do 15 časova. Dan nakon podnošenja prijava 9. aprila u 10 časova biće otvaranje prikupljenih zatvorenih ponuda i ponuđači koji su ponudili najveću cenu po hektaru imaće rok od pet dana da uplate navedeni iznos. Početna cene za livade i pašnjake je 4.805 dinara, za obradiva zemljišta 24.027 dinara dok je iznos početne cene za neobradiva zemljišta 2.877 dinara” – izjavio je Oličkov dodajući da se najaktraktivnije lokacije nalaze oko nekadašnje kasarne, gde se nalaze ujedno i najveće površine koje služe za otkos, površine od 1 do 3 hektara.

(Kikinda News)

– Narodna biblioteka „Jovan Popović“ povodom Međunarodnog dana dečje
knjige odlučila je da nagradi svoje najvernije i najaktivnije korisnike, one kojima je Biblioteka “druga kuća”, a čitanje nezamenjivo iskustvo i izvor zadovoljstva. Da u eri vladavine savremenih tehnologija u godini pandemije kultura čitanja ipak opstaje, to pokazuju upravo deca, najverniji članovi biblioteke. Nagrađeno je ukupno dvanaestoro dece od predškolskog uzrasta pa sve do đaka petih razreda osnovne škole koja su u prethodnoj godini pročitala najveći broj knjiga. Reč je o deci koja su pročitala preko osamdeset izdanja: Lenka Zavišić, Nemanja Selaković, Alisa Srdić, Vlada Ćutilo, Ognjen Đomparin, Lena Bikić, Petra Ćirić, Mirna Marić, Dajana Đenge, Vasil Ronto, Vukašin Miškeljin i Marko Adamović Zbog trenutno veoma nepovoljne epidemiološke situacije svečana dodela nagrada neće biti upriličena.

U narednom periodu Biblioteka će raditi svakog radnog dana od 8 do 20 časova i subotom od 8 do 13 časova. Maske su i dalje obavezne, kao i poštovanje fizičke distance. Korisnicima biblioteke i dalje se preporučuje da pregledaju katalog knjiga biblioteke putem sajta https://kibiblioteka.org.rs/ kako bi se na taj način informisali o naslovima koje Biblioteka poseduje, dok se putem broja telefona 0230/421-458 može i dalje proveriti da li je određeni naslov dostupan. Dosadašnja mogućnost produženja postojećeg zaduženja telefonskim putem i dalje postoji.

– Prema informacijama koje su dobijene od Zavoda za javno zdravlje u Kikindi pregled aktivnih slučajeva obolelih od Covid-a 19 po lokalnim samoupravama 01. aprila 2021. godine je sledeći:
Grad Kikinda 864 aktivnih slučajeva;
Opština Novi Kneževac 108 aktivna slučaja;
Opština Senta 175 aktivnih slučajeva;
Opština Čoka 105 aktivna slučaja;
Opština Ada 164 aktivnih slučajeva;
Opština Kanjiža 123 aktivna slučaja.

– Zaključno sa 30. martom, u Kikindi je ukupno vakcinisano 12.361 lice a od tog broja 10.298 je primilo obe doze vakcine protiv kovida. U Adi je ukupno vakcinisano 2.516, a revakcinisano je 1.796, u Kanjiži prvu dozi vakcine primilo je 2.752 lica dok je drugu dozu primilo njih 1.844. U Senti je ukupno vakcinisano 3.958 lica, a od toga revakcinisano je 2.785, u Čoki je vakcinisano 1.202 a od toga revakcinisano je 821 lice dok je u Novom Kneževcu ukupno vakcinisano 1.469 lica, a od tog broja revakcinisano je 1.278 osoba. U celom Severnobanatskom upravnom okrugu ukupno je vakcinisano 24.258 lice, dok je obe doze vakcine protiv kovida primilo njih 18.822.

 – O osobama sa autizmom treba misliti svaki dan i mi kao društvo treba da ih razumemo i da im obezbedimo bolju integraciju, poručila je ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević u razgovoru sa predsednicom Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom Vesnom Petrović.

Kisić i Petrović razgovarale su danas povodom obeležavanja Svetskog dana autizma o načinima za unapređenje dosadašnje uspešne saradnje u cilju obezbeđivanja boljih uslova života osoba sa autizmom, kao i njihovih porodica.

– Radi realizacije mera aktivne politike zapošljavanja, Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je 13 javnih poziva/konkursa, putem kojih će kroz direktnu finansijsku podršku poslodavcima i nezaposlenim licima biti uključeno više od 18.000 nezaposlenih lica. Za ove namene opredeljeno je 5.750.000.000,00 dinara, od čega se 550.000.000,00 dinara izdvaja za osobe sa invaliditetom.

Kao i prethodnih godina težište će biti na teže zapošljivim kategorijama lica u koje spadaju: mladi do 30 godina starosti, bez završenog srednjeg obrazovanja, stariji od 50 godina, Romi, osobe sa invaliditetom, dugoročno nezaposleni, korisnici novčane socijalne pomoći i žrtve porodičnog nasilja.
Većina javnih poziva/konkursa biće otvorena do 30. novembra 2021. godine, dok je rok za podnošenje zahteva za mere namenjene osobama sa invaliditetom 31. decembar tekuće godine.

Javni poziv za dodelu subvencija za samozapošljavanje biće otvoren do 17. maja 2021. godine, a rok za podnošenje zahteva potencijalnih izvođača javnih radova ističe 10. maja. Zahtevi za učešće u merama podnose se nadležnim organizacionim jedinicama Nacionalne službe za zapošljavanje, prema mestu rada lica ili sedištu poslodavca, neposredno, putem pošte ili elektronskim putem. Sve informacije dostupne su u svakoj organizacionoj jedinici i na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje – www.nsz.gov.rs.

– Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin pozvao je danas sve koji žele da profesionalnu karijeru ostvare u policiji i tako budu na usluzi svojoj zajednici i zemlji, da se prijave na konkurs za polaznike Centra za osnovnu policijsku obuku, koji je nedavno raspisan.

Obilazeći polaznike 28. i 29. klase Centra koji se nalaze na obuci u Sremskoj Kamenici, Vulin je ukazao da je da će jedan broj polaznika, koji prođu konkurs i završe obuku, obavljati posao pozornika, saopšteno je iz MUP-a.

– Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zrenjaninu uhapsili su A. K. (1996) iz Kikinde, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćeno držanje opojnih droga.

Policija je, prilikom kontrole, pronašla i oduzela paket sa oko 55 grama materije za koju se sumnja da je marihuana.

Osumnjičeni je, uz krivičnu prijavu, priveden osnovnom javnom tužiocu u Zrenjaninu.

– U Srbiji se sutra očekuju oblačno i hladnije vreme, mestimično kiša, na jugu i pljuskovi sa grmljavinom, u višim planinskim predelima sneg, saopštio je Republički hidrometeorološki zavo Srbje (RHZS).

Vetar slab i umeren, severozapadni.

Izvor: Kikinda News, Tanjug, Beta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *