May 18, 2021
aktuelno

Testiranje sportskih klubova za kvalitetniji trenažni proces – kikinda Online News

Pokrajinski zavod za sport i medicinu sporta u saradnji sa Gradom Kikindom zvanično su krenuli sa realizacijom prvog dela najavljene dogovorene saradnje koja podrazumeva testiranje sportskih klubova i školske dece kroz trenažni proces uz stručno osposobljavanje trenera. Testiranje će trajati dva dana u hali SC “Jezero”, a danas su na programu oba kikindska ženska odbojkaška kluba i ženski rukometni klub, dok će sutra biti testiran džudo klub “Partizan”, u muškoj i u ženskoj kategoriji, i muški košarkaški klub “Velika Kikinda”.

Testiranje obuhvata pre svega proveru motoričkih sposobnosti, ali i brzine, agilnosti, snage i gipkosti svih učesnika sporta, sa jedinstvenim ciljem, da se postigne uključenje u trenažni proces, a kako bi detaljnom analizom dobijenih rezultata oni bili podignuti na još viši nivo, kaže dr Branislav Strajnić, šef odeljanja za sportsku dijagnostiku Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta:

-” Ono što ćemo danas raditi jeste svakako motoričko i psihološko testiranje i analiza telesnog sastava. Rezultati se popravljaju treningom. Napravićemo danas presek stanja, da li će to biti loše, dobro, prosečno ili srednje, to sve zavisi od samih rezultata. Međutim, u samom trenažnom procesu, tokom testiranja dolazi do poboljšanja svega toga. Ako se negde u tom kinetičkom lancu vidi da nešto “škripi”, to je na trenerima i samim sportisitima da poprave. Obuhvatili smo uzrast od 15 godina do seniorskog uzrasta i svi ovi testovi prilagođeni su tom godištu. Ispod 15 godina radi se druga materija testova sa sportistima tako da je sve ovo prilagođeno njima. U sledećem koraku saradnje sa gradom Kikindom, dogovoreno je da se uđe i u osnovne i srednje škole, nadamo se već u aprilu ili maju, u zavisnosti od epidemiološke situacije” – izjavio je dr Strajnić.

Petar Blažić, pomoćnik direktora Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta dodaje da će dobijeni rezultati biti odličan reper trenerima i stručnim štabovima klubova o fizičkoj spremnosti sportista:

-” Po dogovorenoj saradnji od pre dve nedelje došli smo da odradimo taj prvi deo, vezan za sportske klubove. Što se tiče samog testiranja, imamo našu bateriju testova koju smo radili i sa ostalim klubovima, mislim pre svega na superligaše, radimo motoričke sposobnosti, brzinu, agilnost, izdržljivost, snagu, gipkost i to je ono što jedan trener, odnosno članovi stručnog štaba mogu da vide kakvi su sportisti i sportistkinje u trenutnom trenažnom procesu. Mi možemo posle određenog vremena između 6 meseci i godinu dana da ponovo dođemo i vidimo kakvi su rezultati, odnosno da li su bolji, jer ovo je jedna provera inicijalnog stanja pripremljenosti sportistkinja i sportista” – dodao je Blažić.

Dragan Pecarski član Gradskog veća za sport i omladinu ukazao je na značaj testiranja za sve sportiste:

-” Ovo će biti od izuzetnog značaja pogotovo za ova četiri kluba koja su uzeta u obzir za testiranje. Nadam se da ćemo kroz dalju saradnju istestirati i ostale klubove i da će ovakva saradnja biti nastavljena i u narednom periodu. Po dobijanju detaljne analize, znaće se šta treba raditi od određenih stvari na poboljšanju motoričkih sposobnosti i automatski boljih rezultata” – istakao je Pecarski.

Grad Kikinda, koji je prepoznatljiv kao grad sporta će i u narednom periodu ulagati dosta sredstava ne samo u poboljšanje sportske infrastrukture, već i u stručnom radu sa decom i sportistima najavio je gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač:

-” Krenućemo sa testiranjem dece, značajno nam je da dobijemo te rezultate i da ih prikažemo kako trenerima, tako i sportskim klubovima i deci koja treniraju naravno, možda i njihovim roditeljima, da bi unapredili kako stručni rad sa decom, ali i poboljšali uslove kvaliteta na treninzima. Na trenizima se i bavljenjem sportom dolazi do željenih rezultata, ali i do određene forme. Naravno, kasnije kada budemo testirali decu škoslkog uzrasta kao što smo i rekli od 4. do 7. razreda, onda ćemo dobiti i rezultate kako se naša deca bave sportom i da li je taj intezitet dovoljan za taj uzrast i sasvim sigurno daće nam smernice prilikom dalje saradnje sa Pokrajinskim zavodom za sport i medicinu sporta da bi naše trenere osposobili za još kvalitetniji rad” – istakao je Lukač.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *