May 9, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za sredu, 31. mart – Kikinda Online News

Danas je sreda, 31. mart, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

– Pokrajinski zavod za sport i medicinu sporta u saradnji sa Gradom Kikindom zvanično su krenuli sa realizacijom prvog dela najavljene dogovorene saradnje koja podrazumeva testiranje sportskih klubova i školske dece kroz trenažni proces uz stručno osposbljavanje trenera. Testiranje će trajati dva dana u hali SC “Jezero”, a danas su na programu oba kikindska ženska odbojkaška kluba i ženski rukometni klub, dok će sutra biti testiran džudo klub “Partizan” i u muškoj i u ženskoj kategoriji i muški košarkaški klub “Velika Kikinda”.

Grad Kikinda, koji je prepoznatljiv kao grad sporta će i u narednom periodu ulagati dosta sredstava ne samo u poboljšanje sportske infrastrukture, već i u stručnom radu sa decom i sportistima najavio je gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač:

-” Krenućemo sa testiranjem dece, značajno nam je da dobijemo te rezultate i da ih prikažemo kako trenerima, tako i sportskim klubovima i deci koja treniraju naravno, možda i njihovim roditeljima, da bi unapredili kako stručni rad sa decom, ali i poboljšali uslove kvaliteta na treninzima. Na trenizima se i bavljenjem sportom dolazi do željenih rezultata, ali i do određene forme. Naravno, kasnije kada budemo testirali decu škoslkog uzrasta kao što smo i rekli od 4. do 7. razreda, onda ćemo dobiti i rezultate kako se naša deca bave sportom i da li je taj intezitet dovoljan za taj uzrast i sasvim sigurno daće nam smernice prilikom dalje saradnje sa Pokrajinskim zavodom za sport i medicinu sporta da bi naše trenere osposobili za još kvalitetniji rad” – istakao je Lukač.

– U Kikindi je zaključno sa jučerašnjim danom 4.847 Kikinđana obolelo od zarazne bolesti COVID-19. Trenutno je aktivno 820 slučajeva.

– Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je da je na konsultacijama sa medicinskim delom Republičkog kriznog štaba odlučeno da se za sada ništa ne menja po pitanju mera, a da se nova procena izvrši u četvrtak.

“Imali smo konsultacije. Lažna je ta dilema ”ili ili”, već i zdravstvo i ekonomija. Ali, sada moramo dati prednost zdravsvu, jer imamo veliki broj pozitivnih, pacijenata na respiratoru”, rekao je Tiodorović,

Tiodorović: Bez otvaranja restorana, možda bašte

O otvaranju restorana ne možemo da govorimo u ovoj situaciji, eventualno o otvaranju bašti na otvorenom, ali i to ne pre nego što prođe još nekoliko dana, izjavio je epidemiolog i član Kriznog štaba dr Branislav Tiodorović.

“Tek sledeće nedelje možemo govoriti o tome, ako se stvarno cifre promene, ako budu daleko manje, da će se eventualno razmišljati o malim skupovima, ali ne o svadbama od 200, 300, 500 ljudi”, rekao je Tiodorović za RTS.

Tiodorović: Naše mere su recipročne

Epidemiolog Branislav Tiodorović upozorio je da naši građani iz dijaspore koji će narednih dana doći u zemlju predstavljaju potencijalnu opasnost i dodao da su mere koje su uvedene recipročne.

Tiodorović je u emisiji “Upitnik” na javnom servisu rekao da su epidemiolozi u Srbiji skretali pažnju na opasnost od dolaska naših građana iz inostranstva, ali je dodao da neće doći tako veliki broj kao pre godinu dana.

– Grad Kikinda spada u 50 lokalnih samouprava u Srbiji koje su kroz Program „Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi – faza 2“, dobile tzv. „paket podrške“. “Zahvaljujući njemu, pravimo veliki iskorak ka stvaranju službeničkog sistema koji će omogućiti profesionalno usavršavanje zaposlenih kao i ocenjivanje njihovog rada. Na zajedničkom sastanku sa predstavnicima Saveta Evrope, koji sprovodi Program, i kolegama iz drugih lokalnih samouprava, govorili smo o rezultatima primene i pozitivnim pomacima u funkcionisanju uprave. Raduje nas što ćemo imati priliku da nastavimo da radimo na profesionalizaciji lokalne uprave, što je jedini ispravan način za uspostavljanje efikasne lokalne uprave koja radi u korist građana i privrede” – poručeno je iz gradske uprave.

Program „Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi – faza 2“, vredan je 4 miliona evra i zajednički ga finansiraju Evropska unija i Savet Evrope a sprovodi Savet Evrope u saradnji sa @MDULS i @SKGO.

– Realno je da za dva, tri meseca započne dugo očekivana izgradnja fabrike vode rekao je Svetislav Vukmirica, pomoćnik gradonačelnika grada Kikinde na devetoj sednici Skupštine grada navodeći da je završetak radova očekivan za dve do dve i po godine. Vukmirica je najavio i prvu fazu rekonstrukcije Bolnice za mesec dana.

– Upis dece u prvi razred osnovne škole za školsku 2021/22. godinu počinje sutra, a roditelji mogu elektronskim putem da zakažu termin za upis i testiranje budućeg prvaka pokretanjem usluge eZakazivanje na portalu eUprava, koja je dostupna od 22. marta.

Upis učenika traje do 31. maja, ali škole mogu da vrše upis i posle tog datuma, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Sva potrebna dokumenta škola pribavlja elektronskim putem – izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o prebivalištu, uverenje o pohađanju pripremnog predškolskog programa i potvrdu o obavljenom lekarskom pregledu, odnosno lekarsko uverenje.

Ukoliko je pregled obavljen kod privatnog lekara, potrebno je da roditelj to uverenje donese u školu.

U prvi razred upisuje se svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina.

U školskoj 2021/22. godini upis u prvi razred obavezan je za svu decu rođenu od 1. marta 2014. do 28. februara 2015. godine.

Vakcine kineske laboratorije Sinofarm i Sinovak su se pokazale sigurnim i efikasnim protiv kovida-19 ali su potrebni dodatni podaci, saopštili su danas stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Tu procenu je napravila Savetodavna strateška grupa stručnjaka za vakcinaciju (SAGE), telo SZO, koja se sastala od 22. do 25. marta. Ti stručnjaci zaduženi su da daju preporuke po pitanju vakcinacije.

Ukupno 20 volontera iz gradova i opština širom Srbije će tokom naredna tri meseca obilaziti stanovnike neformalnih romskih naselja i informisati ih o tome kako mogu da se prijave za vakcinaciju, gde mogu da se vakcinišu i zašto je važno da to učine, saopšteno je danas.

Akciju će sprovoditi Asocijacija mladih volontera Srbije, koju su osnovali Romi i Romkinje volonteri Ujedinjenih nacija, a tokom kampanje obići će stanovnike neformalnih romskih naselja u 18 gradova i opština u Srbiji.

– Fudbaleri “Slobode” poraženi su u 25. kolu Srpske lige Vojvodina na svom terenu u Novim Kozarcima od ekipe OFK “Vršac” sa 2:0. Fudbaleri “Kozare” izgubili su na gostovanju u Novom Sadu od ekipe “Mladosti” sa 3:1. Jedan gol za velikoselčane postigao je Milan Misić. “Sloboda” iz Novih Kozaraca sa 16 bodova i pretposlednjoj poziciji na tabeli putuje u Suboticu ovog vikenda ekipi “Bačke 1901″, dok će ” Kozara” kao šesnaestoplasirana ekipa na tabeli i sa 25 bodova za vikend na svom terenu dočekati ekipu “Feniksa 1995” iz Stare Pazove.

– Na zapadu i jugozapadu Srbije sutra će biti pretežno suncano i toplo, a u ostalim krajevima promenljivo oblačno.

Vetar slab, promenljiv. Najniza temperatura od 0 do 9 C, a najviša od 18 do 23 C. U toku noći ponegde kratkotrajna kiša ili pljusak, a u Vojvodini i pojačanje severozapadnog vetra, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Izvor: Kikinda News, Tanjug, Beta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *