May 9, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za ponedeljak, 29. mart – Kikinda Online News

Danas je ponedeljak, 29. mart a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

-Gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač, zamenica gradonačelnika Dijana Jakšić Kiurski i član veća Ljuban Sredić danas su u okviru radne posete posetili Mesne zajednice Bašaid i Banatsku Topolu kako bi se približnije upoznali sa svim realizovanim ativnostima u prethodnom periodu u  ova sela sa teritorije grada Kikinde, ali i koji su to gorući problemi sa kojima se susreću njihovi meštani. Radna poseta u narednom periodu obuhvatiće i obilazak ostalih sedam sela sa teritorije Kikinde.

– Zakonom o planskom sistemu Republike Srbije, počev od ove godine , lokalne samouprave sa teritorije naše zemlje u obavezi su da imaju realizovan plan razvoja grada, na period od sedam godina. Kako bi kvalitetna strategija potom i bila sprovedena u delo, neophodan je zajednički rad kako jedinica lokalne samouprave, tako i privrednih subjekata, institucija kulture, obrazovanja i medicine i nevladin sektor.

Prilikom predstavljanja Analize održivog razvoja u gradskoj kući, Saša Tanackov iz resora za privredu i investicije predočio je da je u prethodnom periodu od sedam godina realizovano 116 od 184 planirana projekta kao i da će za naredni period od sedam godina, broj radnih grupa sa četiri kakav je to bio slučaj prethodnih godina biti povećan na šest, gde će prema sektorima detaljno biti analizirano sve ono što je do sada urađeno, ali i odrediti dalje korake ka onome što tek treba da bude realizovano.

Foto: Čedomir Vujanić

– Građani kikindskog Mikronaselja danas su gradonačelniku Kikinde Nikoli Lukaču predali peticiju sa oko 1.800 sakupljenih potpisa u kojoj traže zaštitu od policije zbog sve učestalijih provala automobila, prodavnica, ali i zbog toga što su, kako je rekao jedan od stanara Mikronaselja Slobodana Zarića čuli da se ovim delom grada šetaju kriminalci:

-” Najveći problem je što smo čuli da neki kriminalci iz Beograda, neko ih je unajmio da dolaze. Dolazili su po stanovima, šetali su se po Mikronaselju. To nas je uzbudilo i uznemirilo i navelo nas da podnesemo peticiju za gradonačelnika Kikinde Nikole Lukača u nadi da će nam pomoći zajedno sa policijom. Nadamo se da će nas obilaziti češće, da problema neće biti. Osećamo da nam je bezbednost ugrožena, Pijaca u tom delu grada nam je dva puta obijena. Mikronaselje je uvek bilo mirno, tu živim četrdeset godina, nismo nikada imali nikakvih problema i nadam se da će nam gradonačelnik Kikinde izaći u susret i da će nam pomoći” – rekao je naš sugrađanin Slobodan Zarić.

Gradonačelnik Nikola Lukač rekao je da je za Kikindu, grad dobrih ljudi apsolutno neprihvatljivo da ga posećuju i opsedaju lica sa sumnjivim dosijeima, da se šetaju i da plaše građane Kikinde:

-” Predstavnici građana Mikronaselja doneli su ovu peticiju sa oko 1.800 potpisa. Zabrinutost građana je potpuno opravdana, a ja obećavam da ću razgovarati u ime svih građana Mikronaselja i naših sugrađana sa predstavnicima svih državnih institucija, sa kikindskom Policijom, kako bi se svi oni koji tu žive osećali sigurno i bezbedno. Grad Kikinda uvek je bio bezbedan grad, ne znam čime smo zaslužili da naši sugrađani angažuju osumnjičene za najteža krivična dela i da ih dovode ovde u Kikindu, da plaše pošten narod, i obećavam da ćemo zajedno sa policijom naći najbolje moguće rešenje. Učiniću sve što je u mojoj moći da zaštitim svakog građanina Kikinde” – poručio je Lukač.

– U Kikindi je trenutno aktivno 805 slučaja virusa COVID-19, pa je zaključno sa jučerašnjim danom, ukupan broj obolelih na teritoriji grada Kikinde 4.773.

– U periodu od 22. do 28. marta 2021. godine republičke inspekcijske službe Severnobanatskog upravnog okruga i inspekcijski organi lokalnih samouprava izvršili su ukupno 748 kontrola i to:
Grad Kikinda 481 kontrolu
Opština Kanjiža 150 kontrola
Opština Ada 30 kontrola
Opština Senta 47 kontrola
Opština Čoka 15 kontrola i
Opština Novi Kneževac 25 kontrola
Predmet upravnog nadzora inspekcijskih službi bila je kontrola objekata koji su i do sada procenjeni kao visoko rizični.

– Danas je održana I sednica Okružnog Štaba za vanredne situacije u 2021. godini, na kojoj su se razmatrali Izveštaji o radu za prethodnu 2020. godinu, planovi rada gradskog i opštinskih štabova na području Severnobanatskog upravnog okruga za 2021. godinu. Analizirao se stepen ostvarene saradnje gradskog i opštinskih štabova, razmatrale informacije o saradnji sa vojskom Srbije i policijom u cilju zaštite i spasavanja. Takođe, usvojen je Izveštaj o stanju preduzetih mera na odbrani od poplava za 2021. god kao i o odbrani od grada na području SBUO u 2021. godini.

– U Srbiju je danas stigla redovna isporuka Fajzerovih vakcina, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Na Institut “Torlak” danas je pristiglo 23.570 doza ove vakcine.

– Epidemiolog Predrag kon izjavio je danas da još nije doneta odluka o popuštanju mera.

“Videćemo”, rekao je on za B92.net i dodao da će se na sledećoj sednici kriznog šstaba analizirati epidemiološka situacija i u skladu sa njom odlučivati o popuštanju ili pooštravanju mera.

– Prioritetna imunizacija zaposlenih u ugostiteljsko-turističkoj privredi počeće krajem ove nedelje na inicijativu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, izjavila je resorna ministarka Tatjana Matić.

Ona je apelovala na zaposlene da iskoriste ovu mogućnost i prijave se na portalu E-uprave za vakcinaciju, posle čega će prioritetno dobiti termin za vakcinaciju.

– Predsednik Skupštine grada Kikinde Mladen Bogdan, za utorak, 30. mart sa početkom od 10 sati sazvao je 9. sednicu Skupštine grada i ista će se zbog epidemiološke situacije održati u Narodnom pozorištu. Usvajanje izveštaja o radu gradskog štaba za vanredne situacije za 2020. godinu, donošenje odluke o davanju saglasnosti na Statut Turističke organizacije grada Kikinde neke su samo od tačaka dnevnog reda.

– Ministarstvo privrede raspisalo je danas javni poziv malim, srednjim i mikro preduzećima i preduzetnicima, kao i zadrugama, za dodelu bespovratne pomoći kroz Program podrške malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme, za koji je opredeljeno bespovratno 1,55 milijardi dinara.

Program predstavlja kombinaciju povoljnih kredita i bespovratnih sredstava države u iznosu do pet miliona dinara po privrednom subjektu.

Javni poziv je otvoren dok se raspoloživa sredstva ne utroše, a najkasnije do 31. decembra ove godine.

Ministarstvo privrede sufinansira nabavku nove proizvodne opreme i opreme direktno uključene u proces proizvodnje razmenjivih dobara i izvođenje građevinskih radova u iznosu do 25 odsto neto vrednosti opreme, dok se 70 odsto neto vrednosti opreme koja se nabavlja finansira iz kredita banaka i lizing kompanija, partnera na programu, a pet odsto je učešće samog privrednog subjekta.

Sredstva se mogu koristiti za nabavku nove proizvodne opreme ili mašina, transportno-manipulativnih sredstava uključenih u proces proizvodnje i unutrašnjeg transporta, novih delova i specijalizovanih alata za mašine.

Takođe, za nabavku mašina i opreme za unapređenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata proizvodnje, građevinske mehanizacije za potrebe obavljanja građevinskih radova, a iznos odobrene bespovratne pomoći do 25 odsto od vrednosti opreme ne može biti veći od pet miliona dinara.

Visina bespovratnih sredstava koja se može dodeliti privrednom subjektu određuje se u odnosu na broj zaposlenih po evidenciji Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja : jedan zaposlen do milion dinara, dvoje do petoro zaposlenih do 2,5 miliona, šest i više više zaposlenih do pet miliona dinara.

Privredni subjekti zainteresovani za učešće u programu, zahtev za bespovratnu pomoć podnose zajedno sa kreditnim zahtevom u jednoj od banaka ili lizing kuće koja je partner na programu.

Banke i lizing kompanije, partneri ministarstva, u realizaciji programa su: Halkbanka, Poštanska štedionica, Prokredit banka, Kredi agrikol banka Srbija, Erste banka, Eurobanka, Intesa lizing i Unikredit lizing.

Oni su za učesnike ovog programa ponudile posebne, povoljnije, uslove kredita, koji ne moraju biti obezbeđeni hipotekom na nekretninama, već pre svega zalogom na opremi koja se nabavlja.

Program se realizuje u cilju podrške investicijama i podsticaju bržem privrednom razvoju.

Ministarstvo privrede je za potrebe efikasne i transparentne realizacije navedenog programa razvilo softverski sistem koji podržava sve procese koji uključuju, između ostalog i prijem i obradu zahteva za dodelu bespovratnih sredstava potencijalnih korisnika u elektronskom obliku.

Takođe, softverska aplikacija IS ministarstva opremljena je alatima koji omogućuju automatsko preuzimanje podataka od drugih državnih organa (APR, Poreska uprava, CROSO) čime se skraćuje vreme potrebno za dodelu bespovratnih sredstava, a na minimum se svodi ljudska greška prilikom popunjavanja zahteva za dodelu bespovratnih sredstava.

– U Srbiji se sutra očekuje toplo vreme, iznad većeg dela zemlje promenljivo oblačno, na severu, zapadu i jugozapadu ponegde slaba, kratkotrajna kisa, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHZS).

Vetar slab, promenljiv.Najniža temperatura od jedan do osam stepeni, a najviša od 14 do 18.U Beogradu promenljivo oblačno i toplo.

Izvor: Kikinda News, Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *