May 8, 2021
aktuelno

Lepa simbolika u Banatskoj Topoli: Posađeno 60 mladica sibirskog bresta za 60 đaka prvaka – Kikinda Onlien News

U dvorištu Katoličke crkve u Banatskoj Topoli danas je organizovana akcija sadnje 60 mladica sibirskog bresta, kao donacija SVM-a. Ovom događaju prisustvovali su Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde, Šandor Talpai, pomoćnik gradonačelnika, Stevan Iličić, član Gradskog veća zadužen za ekologiju i Norbert Odri, potpredsednik omladinskog Foruma SVM-a ali i mladi iz Kikinde, Ade i Sente.

Program koji je danas organizovan u Banatskoj Topoli, prema rečima potpredsednika omladinskog Foruma SVM-a Norberta Odria, samo je deo projekta koji se organizuje u celoj Vojvodini i kojim je obuhvaćeno 11 lokalnih samouprava:

-” Inicijativa i ideja ovog programa proizilazi iz našeg omladinskog Foruma Saveza Vojvođanskih Mađara, u dogovoru sa predsednikom Skupštine AP Vojvodine smo došli do ideje koju smatramo da je dobra i da je treba realizovati. Broj sadnica je 1.400, a važno je istaći da je ovaj projekat smišljen na takav način da pedstavlja jednu simboliku, odnosno odgovara broju đaka koji će biti upisani u prvi razred osnovne škole koji nastavu pohađaju na mađarskom jeziku. Cilj je da podignemo svest o tome koliko nam je važan broj upisane dece u prvi razred osnovne škole, uz važan aspekt kao što je zaštitta životne sredine” – izjavio je Odri.

Grad Kikinda, kao i ceo region Banata spada u jedan od najnepošumljenijih oblasti u Evropi i svaka sadnica nam izuzetno znači rekao je gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač:

-” Ono što je pokrenuto od resornog ministarstva, javnog preduzeća “Vojvodina šume” i “Srbija šume”, Pokrajinske vlade, resornih sekretarijata i naravno, grad Kikinda u ovoj godini ćemo do pred kraj aprila meseca imati skoro 17.000 novoposađenih sadnica. To je kao vetrozaštitini pojasevi, i partnerno uređenje i naravno popuna drvoreda, tako da će toliko broj sadnica biti posađen na teritoriji grada Kikinde. Veliku zahvalnost dugujemo mladim ljudima koji su danas učestvovalu u akciji, omladinskom Forumu Saveza vojvođanskih Mađara koji su došli na ideju da u Sajanu i Banatskoj Topoli zajedničkim snagama relaizuju jednu lepu akciju” – završava Lukač.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *