May 9, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za petak, 26. mart – Kikinda Online News

Danas je petak, 26. mart a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

– Jednoglasnom odlukom stručnog žirija, Dragana Mladenović, laureatkinja je književne nagrade “Dušan Vasiljev” za 2020. godinu za  knjigu poezije “Femicid i druge pesme” u izdanju Kulturnog centra Novog Sada. Žiri u sastavu Dunja ilić, Ivan Radosavljević i Srđan Srdić odluku o ovogodišnjoj dobitnici nagrade doneli su jednoglasno, a prvi čovek grada Kikinde Nikola Lukač uručio je Plaketu sa likom slavnog kikindskog i srpskog ekspresionisitičkog pesnika kao i novčani iznos.

– Ministarstvo unutrašnjih poslova je 24. marta raspisalo konkurs za prijem 1.400 polaznika u Centar za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici, gde će nakon završene obuke, isti obavljati poslove uniformisanih policijskih službenika. Od potražnje 1.400 polaznika za osnovnu policijsku obuku, raspisan je konkurs za prijem 18 kandidata za potrebe PU u Kikindi. Prijavljivanje traje do 8. aprila putem sajta MUP-a.

– U dvorištu Katoličke crkve u Banatskoj Topoli danas je organizovana akcija sadnje 60 mladica sibirskog bresta, kao donacija SVM-a. Ovom događaju  prisustvovali su Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde, Šandor Talpai, pomoćnik gradonačelnika, Stevan Iličić, član Gradskog veća zadužen za ekologiju i Norbert Odri, potpredsednik omladinskog Foruma SVM-a ali i mladi iz Kikinde, Ade i Sente.

– U Kikindi je zaključno sa jučerašnjim danom aktivno 752 slučaja virusa COVID-19. Vakcinisano je 11.899 osoba, a obe doze vakcina primilo je 9.691 lice.

 – Prvi pacijenti u Kliničkom centru Vojvodine (KCV) primili su novi lek protiv kovid-19 Bamlanivimab, koji sprečava dalje širenje infekcije, odnosno progresije bolesti iz blage u tešku kličku sliku, rekla je za Tanjug direktorka KCV-a Edita Stokić.

“Na taj način se smanjuje broj hospitalizacija zbog komplikacija kovid- 19 virusne infekcije i sprečava se razvoj scenarija teškog oblika bolesti. Ovu terapiju mogu da prime pacijenti stariji od 65 godina ili oni stariji od 55 godina, a imaju pridružene bolesti poput kardio-vaskularnih, arterijske hipertenzije ili hroničnu opstruktivnu bolest pluća”, navela je Stokićeva.

 – U Srbiji sutra ujutro se očekuje slab mraz, a u toku dana sunčano i toplo, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHZS).

Vetar slab, jugozapadni, uveče u Vojvodini u skretanju na severozapadni i u pojačanju.

Izvor: Kikinda News, Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *