May 8, 2021
aktuelno

Epidemiološka situacija u pogoršanju: U Bolnici 49 kovid pozitivnih pacijenata – Kikinda Online News

Sa 727 aktivnih slučajeva virusa COVID-19 i ukupnog broja od 4.601 obolelog sugrađanina na teritoriji Kikinde zaključno sa jučerašnjim danom, epidemiološka situacija je u pogoršanju. Od zarazne bolesti COVID-19 u kikindskoj opštoj bolnici trenutno je hospitalizovano 49 kovid pozitivnih pacijenata, među kojima se nalazi i jedna trudnica koja je juče porođena carskim rezom. Od ukupnog broja hospitalizovanih, 32 osobe su osobe muškog pola, najmlađa pacijenktinja ima 28 godina a dva pacijenta su 37 i 38 godina starosti. Najstariji pacijent ima 87 godina. Sem troje pacijenata koji se nalaze na respiratoru i jednog sedamdesetčetvorogodišnjaka, ostali su u stabilnom stanju.

-” Znali smo da je kovid pozitivna, postoji jedna posebna sala za operacije ne samo za porođaje već i za ostale pacijente i tu intervenciju smo obavili juče. Mada i pre ove intervencije, porođena je još jedna kovid pozitivna pacijentkinja. Bebe su dobro i negativne su. Među obolelima od kovida za sada nema medicinskih radnika, od kako je jedan medicinski radnik hospitalno lečen,a potom i otpušten” – priča direktor Opšte bolnice Kikinda Mirko Stojisavljević dodajući da su tri pacijenta intumbirana, odnosno nalaze se na respiratoru, dodajući da će najverovatnije još jedan pacijent star 74 godine koji se nalazi u dosta teškom stanju takođe biti intubiran:

-” Ostali pacijenti su 43 i 44 godine i šezedesetpetogodišnjak sa komorbiditetima – odnosno srčani bolesnik i dijabetičar” – izjavio je Stojisavljević dalje navodeći da se sa pogoršanjem epidemiološke situacije povećava i broj pregleda u febrilnoj ambulanti Opšte bolnice:

-” Febrilna ambulanta je u pogoršanju što se tiče broja pregledanih pacijenata, on premašuje broj od 35. U protekle dve nedelje od kovida nije niko preminuo, sve su to pacijenti koji imaju komorbiditete, gde je došlo do pogoršanja njihovog zdravstvenog stanja, uglavnom su to srčani bolesnici. U zadnjih dve nedelje, lečeno je tri kovid pozitivna deteta, a trenutno ih nemamo na hospitalnom lečenju” – poručio je Stojisavljević.

Sagledavajući celokupnu epidemiološku situaciju koja će sigurno trajati još celu ovu godinu prema rečima Stojisavljevića nije dobra za potpuno obustavljanje pregleda pacijenata, ali svakako i iziskuje nešto drugačiji režim rada u narednom periodu:

-” Obustavljaju se redovne operacije, radiće se od današnjeg dana pa, u zavisnosti od situacije, samo hitna stanja i maligniteti koji uve imaju prednost što se tiče i same dijagnostike i terapije. Što se tiče ambulantnog pregleda za sad ga ostavljamo da radi redovno, zakazivanja rade redovno, jer ovo nema smisla – ovo će trajati i trajati, a ljudi boluju i o drugih bolesti. Radimo praktično bez infektologa, jedan je otišao u penziju koji je bio na bolovanju, drugi je na bolovanju, tako da sam doktorku Tijanu Marčetu imenovao za načelnika. Ona je tu od samog početka epidemije i sada je načelnik Infektivnog odeljenja” – završava Stojisavljević uz konstataciju da je jedino pridržavanje svih mera i vakcinacija izlaz iz celokupne epidemiološke krize.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *