May 6, 2021
aktuelno

Podrška ženama u borbi protiv raka dojke tokom pandemije – Kikinda Online News

Povodom 20. marta, Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, kompanija Avon i Fond B92, zajedno sa lekarima i stručnjacima, podsetili su na značaj različitih tipova podrške koji doprinose izlečenju od raka dojke, a koje je neophodno pružiti i u uslovima pandemije korona virusa.


Na panelu na temu “Podrška ženama u borbi protiv raka dojke tokom pandemije”, koji je ove godine organizovan onlajn, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, istaknuto je da, iako je pažnja javnosti tokom protekle godine opravdano bila usmerena na epidemiološke mere, prevenciju i lečenje kovida-19, ne treba zaboraviti da je rak dojke još uvek jedan od najčešće dijagnostikovanih malignih tumora kod žena.

Takođe, stručnjaci podsećaju da je rak dojke vodeći uzrok prevremene smrti među ženama u Srbiji.

Prim. dr Snežana Šušnjar iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije kaže da su studije pokazale da pacijenti sa aktivnim malignitetima imaju veći rizik od razvoja teže kliničke slike i smrtnog ishoda ako obole od korona virusa.

Šušnjar je rekla da su lekari prilagodili terapijske protokole radi bezbednije primene onkološke terapije, kako bi omogućili smanjenu učestalost dolazaka u bolnicu, bez uticaja na efikasnost lečenja.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, tokom jedne godine registrovano je 4.561 novoobolelih i 1.691 žena koje su izgubile bitku za život.

Prim. dr Verica Jovanović, šefica Kancelarije za skrining raka i koordinatorka za rano otkrivanje raka dojke rekla je da stopa oboljevanja od raka dojke kod žena u Srbiji iznosi 72,1 na 100.000, a stopa umiranja 20,0 na 100.000 žena.

Naglasila je da se otkrivanjem raka dojke u ranoj fazi bolesti stvara mogućnost za njegovo efikasno lecenje, a da je unapredenje informisanja žena o značaju ranog otkrivanja tog oboljenja zadatak celokupnog društva.

Skrining raka dojke je namenjen zdravim ženama, koje ne osećaju tegobe i treba ga sprovoditi na što većem broju žena. Preporučuje se redovan skrining, od 50 do 69 godina života, jednom u dve godine“, kaže Jovanović.

Obeležavanje Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke otpočelo je 2013. godine, na inicijativu kompanije Avon i Fonda B92, a uz podršku Ministarstva zdravlja Srbije.

U martu se tako već dugi niz godina, na nacionalnom nivou, ističe značaj ranog otkrivanja raka dojke kroz različite aktivnosti posvećene borbi protiv ovog oboljenja.

Kako se navodi, pored pokretanja kampanja za podizanje svesti o važnosti prevencije, kompanija Avon nastoji da u borbi protiv najčešćeg malignog oboljenja kod žena doprinese i podrškom projektima organizacija koje se bave problemom raka dojke i obezbeđivanjem potrebne opreme.

Prošlogodišnja donacija od više od 3,5 miliona dinara kompanije Avon bila je namenjena podršci ženama koje su se suočile sa mastektomijom, a u saradnji sa Fondom B92 obezbeđeno je više od 1.300 specijalnih ortopedskih grudnjaka za žene širom Srbije.

“U planu nam je da nastavimo sa aktivnostima za podizanje svesti o raku dojke i važnosti redovnih pregleda. Ujedno, svoju podršku pružićemo i kroz donacije kojima želimo da pomognemo ranu dijagnostiku, i ostaćemo otvoreni za saradnju sa nevladinim sektorom za podršku realizaciji njihovih projekata”, rekla je direktorka kompanije Avon za Jadranski region Danijela Šantić.

Izvor: (Tanjug)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *