May 8, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za petak, 19. mart – Kikinda Online News

Danas je petak, 19. mart, a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

– U Kikindi je trenutno aktivno 592 slučaja virusa COVID-19, pa je ukupan broj obolelih 4.266. Među obolelima u dve kovid ambulante u Svetosavskoj ulici i u Mikronaselju je sve veći broj dece, gde se na dnevnom nivou registruje od dvoje do osmoro kovid pozitivnih slučajeva, dok kod starije populacije broj novozaraženih varira između 40 i 60. Iz Doma zdravlja podsećaju da tokom vikenda radi samo kovid ambulanta u Svetosavskoj ulici broj 53 od 7 do 20 časova.

Član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa Branislav Tiodorović izjavio je da će pooštrene epidemiološke mere verovatno biti produžene i da je predlog medicinskog dela štaba da budu na snazi do 29. marta.

“Naš predlog će biti da mere koje imamo sada budu na snazi do 29. marta, a šta će biti na samom Kriznom štabu, videćemo. Mi u ovom trenutku moramo sve svesti na ono neophodno, a to su hrana, lekovi, gorivo, kako bismo sačuvali živote ljudi, jer bez zdravlja i ljudi nema ni ekonomije”, kazao je epidemiolog Tiodorović za današnji “Kurir”. On je naglasio da medicinski deo Kriznog štaba zna da “nekoliko dana” pooštrenih mera nije rešenje, da neće dati dovoljan rezultat i da je zato potrebno mere produžiti.

 – O merama koje će važiti na granici tokom katoličkog Uskrsa, kada se očekuje dolazak velikog broja građana Srbije iz inostranstva, raspravljaće se na sledećoj sednici Kriznog štaba, kaže epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović.

On je za Tanjug rekao da su mere na granici tokom praznika važna tema i da se mora na sledećoj sednici precizirati.

– Kako saznajemo od načelnika Severnobanatskog upravnog okruga Milivoja Linjačkog propisane mere lokalnog ali i republičkog Kriznog štaba se poštuju u Kikindi i u ostalih pet opština iz okruga, a za sada se niko od vlasnika ugostiteljskih, trgovinskih i drugih objekata nije oglušio o donetim odlukama i napravio prekršaj. Glavni predmet pojačanog upravnog nadzora na čijim poslovima je angažovano četrdesetak inspektora inspekcijske službe, jeste kontrola svih onih objekata koji su i do sada procenjeni kao visoko rizični: “ Kontrole svih inspekcijih službi i nadležnih organa se obavljaju veoma intezivno u prethodnih par dana, odnosno od momenta kako su propisane mere stupile na snagu. Mi smo samo u poslednja dva dana imali oko stotinak pregleda kontrolnih objekata raznih delatnosti– od ugostiteljskih objekata, mega marketa, bukvalno na svakom javnom mestu gde to možemo da učinimo u toku dana i gde inspekcijske službe mogu da stignu. Poslednjih par dana nemamo nikakvih nepravilnosti, mere se mahom poštuju, pa tako i nije bilo elemenata za kazne, sve ostalo je preventivno, što se u inspekcijskom nadzoru poslodavcima i kaže.Pošto na teritoriji okruga još uvek nemamo Komunalnu policiju, oni inspektori koji uoče nepravilnosti mogu da pokrenu krivični ili prekršajni postupak i to dalje ide na naš sud i odluku“, objašnjava Linjački i dodaje da svaka inspekcija počev od lokalnih, pa sve do republičkih i pokrajinskih osim domena svojih nadležnosti koje se obavljaju i u redovnom postupku, dodatno vrši kontrole i za poštovanje svih propisanih epidemioloških mera, kao i za sva odstupanja od istih: “ Za dane vikenda, četrdesetak inspektora je radilo na terenu, a broj novoobolelih i situacija su jednostavno takvi gde je neophodna pojačana kontrola inspekcijskih službi i nadležnih organa” priča Linjački  napominjući da prostora za opuštanje i za malu brigu nema, jer su, kako kaže, brige ipak velike: “ Ako se tendencija povećanog broja zaraženih koja dominira prethodnih dana nastavi i u danima koji slede, mi ćemo doći u jedan zaista veliki problem, gde zdravstveni sistem neće moći da se podupre i da zbrine sve zaražene. Na teritoriji celog Severnobanatskog okruga hospitalizovano je 43 pacijenata, od kojih se dvoje u teškom stanju nalazi na respiratoru” – upozorava Linjački.

– Mlađi osnovci od prvog do četvrtog razreda naredne nedelje pohađaće nastavu u školama, saznaje Tanjug. Takva odluka je doneta na današnjem sastanku premijerke Ane Brnabić i medicinskog dela Kriznog štaba.

Lokalni krizni štabovi imaju mogućnost da u sredinama gde broj zaraženih eksponencijalno raste predloži da sve škole pređu na onlajn nastavu.

– Probni završni test za učenike osmog razreda biće odložen, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Probni završni test, koji je planiran za 26. i 27. mart, odložiće se za petak 9. i subotu 10. april.

 – Sindikat obrazovanja Srbije ponovo je danas pozvalo da se u ustanovama obrazovanja pređe na onlajn nastavu jer je opšta sitaucija sa epidemijom korona virusa sve teža i jer je zbog sve većeg broja zaposlenih koji su na bolovanju, izvođenje nastave dovedeno u pitanje.

U pismu premijerki Ani Brnabić, ministru prosvete Branku Ružiću i Kriznom štabu, Sindikat ističe da se odlukom da niži razredi u osnovnim školama i sve predškolske ustanove nastave rad u neposrednoj nastavi, kao i učenički i studentski domovi, zaposleni i đaci stavljaju u neravnopravan položaj i izlažu riziku od zaražavanja.

– Direktorica PU “Dragoljub Udicki” iz Kikinde Kristina Drljić apelovala je na roditelje i staratelje naših najmlađih sugrađana da bez preke potrebe ne dovode decu u vrtiće. Drljić se ujedno i zahvalila onim roditeljima i starateljima koji to već odavno čine.

 – Danas je počeo da radi Centar za Kovid mere gde se mogu naći najnovije verzije naredbi i uredbi i gde privrednici mogu dobiti tačne podatke o ograničenjima koje ove mere podrazumevaju sa aspekta delatnosti koju obavljaju, saopštilo je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

To će omogućiti da se na jednom mestu dobiju informacija o tome da li pojedini objekti smeju da rade, do koliko sati, u kom obimu, sa kojim kapacitetom, ali to je i mogućnost da privrednici postavljaju pitanja ukoliko im neka mera nije jasna, a odnosi se na njihovo privredno društvo.

– Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovrala je danas sa predstavnicima muzičara o posledicima i efektima pandemije kovid-19 na ovu industriju, a na sastanku je dogovoreno da se što hitnije nastave razgovori i da se pronađu načini i modaliteti podrške države muzičarima.

Sastanku su prisustvovali potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i ministar finansija Siniša Mali, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

– Nakon poduže pauze, u kikindskom Domu zdravlja sa radom je počela Ambulanta za oralnu hirurgiju. Rekonstruisane su stara ambulanta uz apataciju hiruške sale za intervencije, postavljena je nova hiruška stolica i nabavljena je nova oprema, sredstvima lokalne samouprave u iznosu od 1,5 miliona dinara. Prve intervencije očekuju se već od naredne nedelje.

– Proleće na severnoj Zemljinoj polulopti počinje sutra u 10 časova i 37 minuta, saopšteno je iz Astronomskog društva “Ruđer Bošković”.

U isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen.

Izvor: Kikinda News, Tanjug, Beta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *