May 8, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za četvrtak, 18. mart – Kikinda Online News

Danas je četvrtak, 18. mart a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti koje su obeležile današnji dan.

Foto: Tanjug

 – Vojna akademija danas je obeležila 171. godinu postojanja, a svečanosti su prisustvovali rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik Goran Radovanović i načelnik Vojne akademije general-major Bojan Zrnić.

Obeležavanje jubileja, 170 godina od osnivanja Vojne akademije, koje je bilo planirano prethodne godine, nije bilo moguće održati zbog pandemije koronavirusa.

– Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović uputio je povodom 18. marta – Dana Vojne akademije, čestitku kadetima, slušaocima Kursa za rezervne oficire i profesionalnim pripadnicima Vojske Srbije na službi i školovanju u Vojnoj akademiji.

“Nastavljajući tradiciju Artiljerijske škole, naša Vojna akademija već nepuna dva veka školuje i obučava buduće oficire kontinuirano doprinoseći jačanju Vojske Srbije i jačanju naše Srbije”, naveo je Stefanović u čestitki.

– Odluka o najmlađim osnovcima i na koji će način pohađati nastavu biće doneta sutra nakon razgovora članova Vlade Srbije sa medicinskim delom Kriznog štaba, potvrđeno je Tanjugu u Vladi.

Inicijativa da se još jednom razmotri prelazak najmlađih osnovaca na onlajn nastavu pokrenuli su premijerka Ana Brnabić i ministar prosvete Branko Ružić, koji su saglasni sa ocenom da taj predlog treba još jednom razmotriti zbog problema koje imaju roditelji, jer moraju na posao, a deca ne mogu da ostanu sama kod kuće.

– Udruženja, odnosno organizacije civilnog društva mogu da se do 29. marta jave na konkurs za finansijsku podršku projektima iz oblasti sprečavanja korupcije u ovoj godini, koji je objavila Agencija za sprečavanje korupcije.

Opšti cilj konkursa, kako je saopšteno iz Agencije, jeste podrška učešću civilnog društva u aktivnostima usmerenim na prevenciju korupcije u društvu.

Tekst konkursa, s uputstvima i obrascima za prijavu objavljen je na internet stranici agencije www.acas.rs.

– U Srbiji je u poslednja 24 sata potvrđeno 5.346 novih slučajeva kroona virusa na osnovu 18.017 testiranih uzoraka, a preminulo je 30 osoba.

Kako je objavljeno na zvaničnom sajtu Covid-19.rs, na respiratorima su 222 pacijenta, 13 više nego juče. U Kikindi je trenutno aktivno 532 slučaja, pa zaključno sa 17. martom ukupan broj obolelih na teritoriji grada iznosi 4.205. Situacija u okrugu prema broju aktivnih slučajeva je sledeća: Novi Kneževac 98, Senta 93, Čoka 65, Ada 79 i Kanjiža 52. Prema poslednjim informacijama iz kikindske Bolnice na hospitalnom lečenju je 41 pacijent koji se leči od kovida, među kojima se nalazi i jedno dete. U kovid ambulantama Doma zdravlja registruje se između 40 i 50 novoobolelih, a povećan je i broj kovid pozitivne dece saznajemo od direktorice te zdravstvene ustanove dr Biljane Marković. Kako kaže, broj novih slučajeva zaraze kod dece varira između dvoje do osmoro na dnevnom nivou.

– U Kikindi je ukupno vakcinisano 18.707 lica raspoloživim cepivima, a od tog broja 10.484 su prve doze i 8.223 revakcina saznajemo od glavne sestre Doma zdravlja Mire Pećanac. Interesovanje za imunizaciju u Kikindi je u Udruženju penzionera i dalje je veliko i dominira starosna struktura uzrasta od 30-60 godina. Punkt za imunizaciju danas je radio do 13 sati, a u toku jučerašnjeg ali i današnjeg dana obavljane su revakcinacije koje će biti nastavljene već sutra na istom mestu. Imunizacija se nastavlja prema prethodno dostavljenim spiskovima u smislu prvih doza, ukazala je Pećanac. Procene su da će do kraja marta prve doze vakcina protiv kovida primiti polovina punoletnih sugrađana.

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da svi iz medicinskog dela Kriznog štaba za borbu protiv korone, čiji je član, znaju dobro da ovih pet-šest dana pooštrenih mera “nije rešenje” i da “nećemo imati rezultat posle, u nedelju ili ponedeljak, koji će nam reći sad možemo da popustimo mere”.

“Moraćemo sigurno da produžimo mere i u onoj sledećoj nedelji”, rekao je Tiodorović danas za TV Prva. On je rekao da medicinski deo Kriznog štaba stalno traži kontiunirano sprovodjenje mera u potpunosti.

“I da smo to do sad uradili, da smo makar to uradili posle Sretenja, da smo zatvorili zimovališta, skijališta… jer niko u Evropi osim nas i Republike Srpske i Bugarske nema otvorena skijališta”, naglasio je Tiodorović.

Prema njegovim rečima, “da smo sproveli mere makar 14 dana u potpunosti mi bismo sada bili u boljoj situaciji”.

“Taj balans izmedju zdravstva i ekonomije je bitan, nema zdravlja bez ekonomije, ni ekonomije bez zdravog čoveka, potrebno ga je uskladiti”, rekao je Tiodorović.

Vakcina britansko-švedske komanije AstraZeneka protiv korona virusa je “sigurna i efikasna” i “nije povezana” sa većim rizikom nastanka ugrušaka krvi, saopštila je danas Evropska agencija za lekove (EMA).

“Odbor je došao do jasnog naučnog zaključka: Ta vakcina je sigurna i efikasna”, rekla je izvršna direktorka EMA Emer Kuk na videokonferenciji. Evropska agencija je dodatno ispitivala vakcinu AstraZeneka pošto je više zemalja EU obustavilo njenu primenu zbog pojave tromboze kod pojedinih osoba koje su je primile.

Danas je i britansko regulatorno telo za lekove saopštilo da nema dokaza da vakcine AstraZeneka i Fajzer/Biontek izazivaju trombozu.

– Srbija je danas sa Sinofarmom potpisala Ugovor za nabavku novih dva miliona doza vakcina te kompanije, a potpisvanju su prisutvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasadorka Kine Čen Bo.

Vučić je u razgovoru sa rukovodstvom kompanije Sinofarm putem video linka istakao da je najveći broj građana u Srbiji vakcinisan upravo ovom vakcinom i naglasio važnost potpisivanja novog ugovora za novih 2 miliona vakcina, saopštila je pres služba predsednika.

– Povodom 20. marta, Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, kompanija Avon i Fond B92, zajedno sa lekarima i stručnjacima, podsetili su na značaj različitih tipova podrške koji doprinose izlečenju od raka dojke, a koje je neophodno pružiti i u uslovima pandemije korona virusa.

Na panelu na temu “Podrška ženama u borbi protiv raka dojke tokom pandemije”, koji je ove godine organizovan onlajn, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, istaknuto je da, iako je pažnja javnosti tokom protekle godine opravdano bila usmerena na epidemiološke mere, prevenciju i lečenje Covida-19, ne treba zaboraviti da je rak dojke još uvek jedan od najčešće dijagnostikovanih malignih tumora kod žena.

 – Predsednik građanske stranke Grka Srbije Vasilios Provelegios izjavio je danas da će uslovi za ulazak u Grčku ostati isti, odnosno da će moći da se uđe uz negativan PCR test, potvrdu o primljenoj vakcini protiv korona virusa ili uz brzi antigenski test koji će se raditi na samoj granici.

On je za Tanjug rekao da misli da će 14. maja granice Grčke biti otvorene za sve, u zavisnosti od epidemiološke situacije.

Izvor: Kikinda News, Tanjug, Beta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *