May 9, 2021
aktuelno

Banatski kulturni centar u saradnji sa gradom Kikindom raspisao konkurs za tri prve knjige mladih autora – Kikinda Online News

Grad Kikinda i Banatski kulturni centar od danas, raspisuju konkurs za objavljivanje tri prve knjige mladih autora do 35 godina najavljeno je danas u Gradskoj kući. Konkurs koji će trajati do 1. juna se odnosi na autore koji žive na teritoriji grada Kikinde, na autore iz Srbije i na autore iz dijaspore. Autori konkurišu sa rukopisima poezije, proza, esej, književna kritika, naučni i istraživački radovi od kojih će žiri odabrati tri rukopisa za objavljivanje u ediciji “Prva knjiga” Banatskog kulturnog centra. Žiri radi u sastavu Milena Živkov (prof. srpskog jezika i književnosti, članica GV za obrazovanje i kulturu i pobednica konkursa 2019. godine), Senka Mudrinić organizatorka programa Kulturnog centra Kikinda i pobednica konkursa 2014. kao i Radovan Vlahović, književnik i direktor BKC-a.

-” Prošle godine smo napravili malu pauzu, zbog cele situacije vezane za epidemiju kovida 19, ali ove godine nastavljamo na moje veliko zadovoljstvo. Žiri ove godine radi u drugačijem sastavu, a velika je čast biti na čelu istog gde sam 2019. godine i sama osvojila nagradu. Ova nagrada otvara neke nove mogućnosti, nova vrata u svet književnosti i nadam se, da će mnogima promeniti život kao što je to bilo i u mom slučaju” – poručila je Milena Živkov, ispred Gradskog veća za kulturu i obrazovanje. Žiri će na konkurusu BKC-a koji se duže od deset godina realizuje uz podršku grada nastojati da odabere po jedan rukopis u sve tri kategorije:

-” Kao neko ko je nakon ovog konkursa počeo sa pisanjem i ko je dobio priliku da objavi svoju prvu knjigu, zahvalila bih se Radovanu Vlahoviću na divnoj ideji koju neguje godinama unazad, kao i gradu Kikindi uz čiju podršku je ovo moguće realizovati. Ovakve konkurse treba negovati i ovakve stvari jer mladi dobijaju priliku da se afirmišu kao pisci. Nadamo se lepim rukopisima” – dodaje Senka Mudrinić, organizatorka programa Kulturnog centra Kikinda i jedna od laureatkinja ovog konkursa 2014. godine.

Rezultati konkursa biće objavljeni 1. jula, a knjige će biti objavljene do kraja oktobra 2021. godine i pojaviće se na Međunarodnom beogradskom sajmu knjigu, ukoliko epidemiološke prilike to budu dozvolile:

-” Zahvalio bih se gradu Kikindi koji je iznova prepoznao ovaj konkurs i ideju za objavljivanje knjiga prvih autora. Matica Srpska svojevremeno je imala ediciju “Prva knjiga”, kada je sa početkom ratova devedesetih, utihnulo zajedno sa institucijom mladih autora, tako da smo mi pre dvanaest godina, kada smo se i pojavili sa konkursom na srpskoj književnoj sceni to je bila novina i prijatno i veliko iznenađenje. Od onda do danas, objavili smo preko dvadeset knjiga i mogu slobodno da kažem da su svi ti mladi autori i danas veoma uspešni” – dodaje Radovan Vlahović, književnik i direktor Banatskog kulturnog centra.

Za sve dodatne informacije o konkursu obratiti se na e-mail banatskikulturnicentar@gmail.com ili na telefon 063-644-369.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *