May 8, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za petak, 12. mart – Kikinda Online News

Danas je petak, 12. mart, a ovo je kratak pregled vesti koje su obeležile današnji dan.

– Na predlog medicinskog dela struke, republički Krizni štab doneo je odluku da za vikend sve bude zatvoreno, izuzev prehrambenih objekata, apoteka i benzinskih pumpi, saopštio je posle sednice pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Takođe, sve kulturne manifestacije su ovog vikenda suspendovane.

“Tokom vikenda se neće održavati ništa što je vezano za kulturu”, rekao je Gojkvoić dodajući da će pojedine sportske manifestacije održati, ako otkazivanje ne dozvoljava sistem takmičenja, ali bez publike.

Gojković je rekao i da se sledeće nedelje nastavlja onlajn nastava u srednjim školama, kao i da će na onlajn nastavu preći i stariji razredi osnovnih škola.

Epidemiološka situacija je vanredna, rekao je Gojković.

– Medicinski deo Kriznog štaba tražio je danas da se mera zatvaranja, koja će važiti za vikend, poruduži i traje 14 dana ili 21 dan, preneo je novinarima pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković i dodao da će se o eventualnom produženju zatvaranja odlučivati u ponedeljak.

Gojković je odgovarajući na pitanja medija posle sednice Kriznog štaba rekao da taj zahtev nije nikakva tajna, kao i da će tokom vikenda biti obavljene konsultacije, dok će odluka o eventualnom produženju mera biti doneta u ponedeljak.

 – Vlada Srbije, na predlog Kriznog štaba, usvojila je danas nove mere po kojima se od večeras u 21.00 čas do ponedeljka u 6.00 sati ujutru zatvaraju svi ugostiteljski objekti i prodavnice sem prodavnica prehrambenih delatnosti, apoteka i pumpnih stanica.

Od ponedeljka, učenici viših razreda osnovnih škola prelaze na onlajn nastavu, dok se za učenike srednjih škola ovaj vid nastave produžava i na narednu sedmicu, saopštila je vladina Kancealrija za saradnju sa medijima.

– Od posledica korona virusa u Opštoj bolnici u Kikindi preminuo je pacijent starosti 74 godine koji je najmanje desetak dana bio u teškom stanju. On je najpre bio na kiseoničkoj potpori, a potom i na respiratoru. Osim njega još dva pacijenta obolela od kovida 19 su u teškom stanju, ali nisu na respiratoru, saopšteno je iz ove ustanove. Prema podacima lokalnog Kriznog štaba trenutno su zaražene 472 osobe.

– U Srbiji je u poslednja 24 sata od korona virusa preminulo 26 osoba, a potvrđeno je 4.668 novih slučajeva na osnovu 16.831 testiranog uzorka.

Broj novozaraženih je porastao u odnosu na prethodni dan kada ih je bilo 4.595, a testirano je manje građana.

– U Srbiji je do sada, prema najnovijim podacima vlade, data 1.881.651 doza vakcine protiv korona virusa.

Kako se navodi, do sada je drugu dozu vakcine primilo 699.626 ljudi.

Građani Srbije vakcinisani su ruskim “Sputnjikom Ve”, kineskim “Sinofarmom”, vakcinom koje su razvile američka kompanija “Fajzer” i nemački “Biontek”, kao i vakcinom britansko-švedske kompanije “Astrazeneka” i Univerziteta u Oksfordu.

– Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas građanima da će sledeća nedelja biti “zanimljiva” i da će građanima “prikazati mnogo papira i dokaza”.

On je to objavio na svom Instagramu i dodao da će “Srbija pobediti lopove i mafiju”.

– Pitanje vakcinacije postaje ključno pitanje nacionalne bezbednosti, jer se time čuvaju životi i zdravlje ljudi, ali i ekonomija, istakao je predsednik AleksandVučić i ukazao da je upravo zato važno što će Srbija proizvoditi i kinesku vakcinu, u novoj fabrici koja će biti izgrađena, uz pomoć UAE i Kine.

On je dodao da se do dogovora o pomoći u izgradnji fabrike došlo zahvaljujući tome što su između UAE i Srbije uspostavljeni najbliži mogući odnosi, tako da oni žele da imaju prijatelje za Zapadnom Balkanu, a posebno poštuju Srbiju.

– U ponedeljak 15. marta biće isplaćena posebna novčana naknada za februar ove godine, saopštila je Nacionalna služba za zapošljavanje.

Novac ce biti uplačen na tekuće racune korisnika kod poslovnih banaka, navodi se u saopštenju NSZ.

– Za dve godine od osnivanja Fond za nauku odobrio je za finansiranje 177 naučnih projekata na kojima je angažovano više od 800 istraživača, saopšteno je danas.

Od marta 2019. godine Fond je otvorio pet programa za finansiranje naučnih projekata koji podižu kapacitete mladih istraživača, omogućavaju rešavanje problema koje je izazvala pandemija COVID-19, povezuju naučnike u Srbiji sa srpskom naučnom dijasporom i pomažu kreiranje novih tehnoloških dostignuća uz pomoć veštačke inteligencije koja će olakšati svakodnevni život ljudi.

– Juče uveče, oko 19 časova u dvorištu porodične kuće pedesetsedmogodišnje D.L. u Banatskom Velikom Selu dogodila se velika tragedija u kojoj je ova nesrećna meštanka izgubila život u kotlarnici za centralno grejanje prilikom loženja vatre.  Kako je naveo izvor blizak istrazi žena je izašla iz kuće i otišla u kotlarnicu kako bi založila vatru radi grejanja. Ukućani su u to vreme  bili u kući, a kako se pedesetsedmogodišnja žena nije vratila oko dvadeset minuta,  sin je otišao da vidi zbog čega se toliko dugo zadržala. Međutim, kada je ušao u kotlarnicu zatekao je beživotno telo majke. Sin je pozvao Hitnu službu, ali je lekar, nažalost po dolasku mogao samo da konstatuje smrt  nesrećne žene koja je po svemu sudeći nastupila od zadobijenih opekotina. Iz kikindske Policije samo su potvrdili da je došlo do tragedije u kojoj je nastradala žena, a uzrok, detalji i kako je uopšte došlo do toga da vatrena stihija zahvati ženu nisu saopštavani.

Danas je održan završni deo Gradske smotre recitatora „Pesniče naroda mog“ u organizaciji Kulturnog centra Kikinde. Žiri je prethodna tri dana ocenjivao recitatorske sposobnosti naših najmlađih sugrađana, uzrasta od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola, srednjeg uzrasta od petog do osmog razreda, a danas i učenike srednjih škola. Na Zonsko takmičenje koje će se održati 20. marta u Čoki u Domu Kulture sa početkom od 10 sati plasirali su se:

Mlađi uzrast ( 1. – 4. razred osnovne škole)

Jovan Stevančev učenik drugog razreda OŠ. ,,Vasa Stajić“ iz Mokrina, David Mohači, učenik trećeg razreda OŠ. ,,Vuk Karadžić“, Jovana Živojinov, učenica trećeg razreda OŠ. „Đura Jakšić, učenice četvrtog razreda OŠ. ,,Đura Jakšić“ Iva Ćojanović i Milica Pjević kao i Lena Davidović, učenica črtvrtog razreda OŠ. ,,Žarko Zrenjanin“.

Srednji uzrast (5. – 8. razred osnovne škole)

Učenice šestih razreda Gordana Ristić i Bojana Ostojić iz OŠ. ,,Vasa Stajić“ iz Mokrina, Anđela Mitrović i Nikolina Alijović iz sedmog i Anastazija Palfi iz osmog razreda OŠ. ,,Đura Jakšić“.

Stariji uzrast ( učenici srednjih škola, od 1. do 4. razreda)

Sonja Psodorov učenica drugog razreda SSŠ „Miloš Crnjanski“, Aleksandra Varadinac i Julija Golušin učenice trećeg razreda SSŠ ,,Miloš Crnjanski“, Zorana Krčmarov iz četvrtog razreda KUD „Mokrin“ kao i Božidar Kojić, učenih završnog razreda gimnazije „Dušan Vasiljev“.

– U Galeriji Kulturnog centra Kikinda večeras je otvorena izložba “Sećanje na Dževa”, likovnih radova posvećena Dušanu Kerkezu Dževu. Radovi su plod četvrte po redu kolonije održane u Banatskom Velikom Selu u čast prerano preminulog umetnika i likovnog stvaraoca. Otvaranju je prisustvovala Milena Živkov, većnica za kulturu i obrazovanje GU Kikinda.

  • Glumica Darinka Dara Čalenić preminula je noćas u 87. godini, nakon duge i teške bolesti, saopšteno je iz Kino-Teatra.

Sahrana će biti održana u krugu najuže porodice, u Novom Sadu.

Dara Čalenić rođena je 18. jula 1934. godine u Novom Sadu, gde je završila osnovnu školu, gimnaziju i Srednju glumačku školu pri Srpskom narodnom pozorištu. Prvi angažman dobila je 1949. godine u Narodnom pozorištu u Kraljevu, zatim prelazi u pozorišta u Užicu i Somboru, a 1954. postaje članica Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

U Savremeno pozorište u Beogradu prešla je 1960. godine, a 1964. u Jugoslovensko dramsko pozorište. Godine 1974. prelazi u slobodne umetnike. Penzioniše se 1988. godine.

Na sceni je odigrala preko 40 glavnih uloga, među kojima su Puk, Hermija (San letnje noći), Izabela (Hajde da se igramo), Lizi (Bludnica dostojna poštovanja), Alison (Osvrni se u gnevu), Petrunjela (Dundo Maroje), Anžela (Iza zatvorenih vrata), Bobočka (Filip Latinović), Fineja (Mudra glupača), gospođa Šampinjon (Silom muž), Emili Dikinson (Lepotica Amhersta), Lizistrata (Lizistrata), Kolombina (Maskerata), Izota (Savonarola i njegovi prijatelji).

Na televiziji je učestvoivala u mnogim dramskim emisijama, raznim serijama, zabavnom i dečijem programu. Na filmu je odigrala veliki broj uloga (Kad budem mrtav i beo, Gospođa ministarka, Rafal u nebo, Mačak pod šlemom, Siroma sam, al’ sam besan, Vetar je stao pred zoru, Čuvar plaže u zimskom periodu, Silom otac, Put oko sveta, i drugi).

Dobitnica je nagrade za glumačko ostvarenje na Sterijinom pozorju 1965. (Izota u Savonaroli i njegovim prijateljima).

Nagrađena je 2006. zlatnom plaketom i diplomom Sterijinog pozorja “za izuzetnu glumačku ličnost i pomoć mladima”. Godine 1975. godine dobila je nagradu Avala filma za najbolju debitantsku ulogu u filmu Pop Ćira i pop Spira.

Od 1970. godine živela je u Americi (Njujork, Boston/Kembridž), gde je igrala u drami I. Bergmana “Persona”, koju je režirao njen suprug, ugledni profesor filma na Harvardu Vlada Petrić, koosnivač i Harvardovog filmskog arhiva (Harvard Film Archive).

U Beograd se vratila 2014. godine, gde poslednje godine života provodi sa svojim suprugom.

Od 2004. godine, ustanovljene su dve specijalne (novčane) nagrade na Sterijinom pozorju, za najbolju glumicu i glumca do 30 godina iz fonda “Dara Čalenić”.

Ministarstvo kulture uputilo saučešće

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministar kulture i informisanja Maja Gojković uputila je telegram saučešća povodom smrti glumice Darinke Dare Čalenić.

“Sa tugom sam primila vest o smrti naše glumice Darinke Dare Čalenić. Uživala je veliku naklonost publike, plenila je svojim vedrim duhom i energijom. Prepoznatljiva po svom izrazu i poštovana, biće upamćena po brojnim zapaženim ulogama koje će čuvati sećanje na umetnicu i ženu koja je zračila svojom pojavom. Darinka Dara Čalenić ostaje značajna figura u istoriji naše kinematografije. U ime Ministarstva kulture i informisanja i u svoje lično ime, upućujem izraze najdubljeg saučešća”.

Izvor: Kikinda News, Tanjug, Beta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *