May 9, 2021
aktuelno

Iz ove kućice Jasmina Subin ispaljuje rakete: Grad Kikinda nastavlja da izdvaja sredstva za protivgradnu zaštitu – Kikinda Online News

Grad Kikinda nastaviće da izdvaja sredstva za protivgradnu zaštitu. To je danas istakao rukovodilac Odseka za poljoprivredu Gradske uprave Kikinda Dalibor Oličkov, prilikom obilaska jedne od protivgradnih stanica koja se nalazi nedaleko od porodičnog salaša Jasmine Subine u blizini Galada, a koja već četiri godine ispaljuje protvgradne rakete:

-“ Iako to izgleda kao jednostavan posao, on to svakako nije. Posao je sam po sebi vrlo odgovoran, idemo kada je kiša i nevreme, kada grmi, kad je blato i moraš da slušaš koordinate koje dobiješ i da dejstvuješ onda kada je to potrebno. Ovih godina zaista imamo puno posla, klima se evidentno promenila. Zbog velike odgovornosti posla neophodno je bilo proći obuku a osim toga za ovaj posao potrebna je i velika želja. Primanja su bila jako mala od strane Radarskog centra, a mene je oduvek zanimalo ko je taj čika koji ispaljuje rakete. Kada sam dobila priliku da se i sama time bavim, poželela sam da se uverim kako to sve funkcioniše. Stanica mi je blizu, odmah do mog salaša, mi smo u kućici iz koje dejstvujemo, a u slučaju da raketa ne ode, 15 minuta ne izlazimo zbog naše sigurnosti. Da nije pomoći Grada, mislim da bi se manji broj ljudi time bavio, jer svega 4.000 dinara mesečno dobijamo od Radaskog centra, tako da ovakva dodatna vrsta pomoći itekako mnogo znači. Do sada nisam imala nikakvih negativnih iskustava, i sve je funkcionisalo kako treba. Rakete koje dobijamo od Radarskog centra “Samoš” ima sasvim dovoljno” – rekla je protivgradni strelac Jasmina Subin.

Grad Kikinda za protivgradnu zaštitu ove godine opredelio je 4 miliona dinara, a od tog iznosa, 2,5 miliona opredeljeno je za deo nadoknada za protivgradne strelce, dok je 1,5 miliona dinara za nabavku novih raketa:

-“Smatramo da je veoma bitno izdvajati sredstva za protivgradne rakete, kako bismo spremni dočekali sezonu zbog čestih elementarnih nepogoda koje tiču na useve i poljoprivredna imanja. Prethodne godine, strelci su od Radarskog centra dobijali po 4.000 dinara, a od strane grada 8.000, tako da će taj iznos i ove godine ostati isti. Dobili smo informaciju od Radarskih centara da je preostali broj raketa od 123 od prošle godine, a dogovor je da ćemo nabavku novih prilagoditi u skladu sa potrebama” – dodaje Dalibor Oličkov, rukovodilac Odseka za poljoprivredu Gradske uprave Kikinda.

Na teritoriji grada Kikinde, deluju dva Radarska centra “Samoš” i “Bajša” sa po sedam radarskih stanica. Na radarskim stanicama angažovana su po dva lica, što znači da je ukupno 28 angažovanih lica na ispaljivanju protvgradnih raketa od strane Meteorološkog zavoda, koji se finansiraju iz budžeta grada Kikinde. U ponedeljak, u Gradskoj kući održan je sastanak predstavnika grada sa protivgradnim strelcima gde su razmenjivane ideje i sugestije u vezi predstojeće sezone, a sada sledi potpisavanje ugovora i obilazak terena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *