April 22, 2021
aktuelno

Dnevni rezime za četvrtak, 4. mart – Kikinda Online News

Danas je četvrtak, 4. mart a ovo je kratak pregled najvažnijih vesti.

– U gradu Kikindi trenutno je aktivno 342 slučaja virusa COVID-19 pa je zaključno sa jučerašnjim danom 3.694 obolelih građana na teritoriji grada. “U dogovoru sa epidemiološkom službom od ove nedelje pojačan je nadzor nad decom školskog uzrasta viših razreda osnovnih škola i srednjoškolcima, a od ponedeljka do srede testirano je 54 pacijenta od kojih je sedam bilo pozitivno” – rekla je za TV Kikindu pedijatar, načelnica Dečijeg i Školskog dispanzera dr Vesna Tomin.

– Tokom prethodnog dana u Vojvodini je registrovano 713 novih slučajeva korona virusa, od kojih je najviše u Novom Sadu – 206, saopštio je danas Institut za javno zdravlje Vojvodine.

U Pokrajini je trenutno aktivno 8.766 slučajeva.

– U okviru redovnih aktivnosti Saveta za bezbednost saobraćaja i republičke Agencije za bezbednost saobraćaja Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde i predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja i Miroslav Dučić, u resoru komunalna infrastruktura i vanredne situacije i zamenik predsednika Saveta za bezbednost saobraćaja posetili su dve osnovne škole u Kikindi – OŠ „Žarko Zrenjanin“ i OŠ „Đura Jakšić“ kako bi đacima prvacima podeliti knjige „Pažljivkova pravila“, kao i edukativni materijal na temu „Bezbednost u saobraćaju“.

– Sekretarijat za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj GU Kikinda nastavio je akciju sadnje. Ovoga puta, predstavnici Sekretarijata zajedno su sa korisnicima Centra za pružanje usluga socijalne zaštite ,,Naša kuća“ iz Kikinde radili su na parternom uređenju dvorišta samog kompleksa oko zgrade uz edukaciju o tome zašto je bitno i kako treba saditi drvo. U dvorištu ove ustanove posađeno je 20 sadnica kako lišćara, tako i četinara:

-“ Osim ove aktivnosti koje ćemo imati u dvorištu, tu je i orezivanje i vađenje suvih stabala. Ovo je druga akcija od početka ove godine, radimo sa sadnicama koje smo dobili od Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine, a dalji nastavak aktivnosti biće realizovan sredstvima grada. Naredna akcija je na gradskom trgu, a takođe danas se radi na pejzažnom uređenju Gradskog stadiona OFK ,,Kikinde 1909″. Osim ove, planirane su akcije na uređenju Dečijeg i Školskog dispanzera, ali i popune uličnih drvoreda i sadnice koje će biti podeljene seoskim mesnim zajednicama. Uz ovu, naredne nedelje počinje realizacija dugo očekivane akcije, atarski putevi odnosno podizanje vetrozaštitinog pojasa Mokrin – Padej. Vrednost ovog projekta je oko 12 miliona dinara sredstvima Ministarstva za zaštitu životne sredine“ – rekla je Miroslava Krnić, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj GU Kikinda.

– Grad Kikinda i u narednom periodu usmeriće dodatnu pažnju na porodice sa troje i više dece. To je jedan od glavnih zaključaka radnog sastanka pomoćnika pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Radoša Pejovića sa gradonačelnikom Kikinde Nikolom Lukačem i njegovim saradnicima, načelnikom Severnobanatskog upravnog okruga i predstavnicima Centra za socijalni rad koji je danas održan u Gradskoj kući. Pomoćnik pokrajinskog sekretara potom je sa prvim čovekom grada i njegovim timom obišao Centar za socijalni rad u Semlačkoj ulici u Kikindi, ali i obišao zgradu mesne zajednice Uglješe Terzina koja će u narednom periodu biti rekonstruisana i pretvorena u novu zgradu Centra za socijalni rad. Svoju posetu završio je obilaskom doma Nakovčanke Jasmine Bucalo koja se osam godina bavi hraniteljstvom.

Foto: Instagram/@gradonacelnikkikinde

– Na prvom sastanku projektanata i JP “Urbanizam” Vojvodina usaglašavani su stavovi oko bitnih pitanja za buduću izradu projektno-tehničke dokumentacije za projekat brze saobraćajnkce Sombor – Kikinda.

– Srbija je našla odličan balans u borbi protiv kovida i toga da država funkcioniše koliko-toliko normalno, ocenio je sinoć pokrajinski sekretar za zdravlje i član Kriznog štaba za borbu protiv korone Zoran Gojković.

Gojković je u emisiji “Pravac” na TV Vesti najavio da će sledeća sednica Kriznog štaba biti u petak u 15 sati.

 – Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je do jutros vakcinisano više od milion građana Srbije, što je ocenila kao veliki uspeh i dodala da se Srbija ubrzano približava broju od 1.600.000 ukupnih vakcinacija.

Ona je istakla da je time ispunjen cilj vlade i da smo došli do oko 95 odsto vakcinisanih od ukupno prijavljenih iz prioritetnih kategorija.

– Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj bi trebalo da se raspravlja o detaljima u vezi sa akcijom borbe protiv organizovanog kriminala u Srbiji biće održana u subotu u 18.00 sati, potvrđeno je Tanjugu.

Sednica je trebalo da bude održana u petak, 26. februara, ali je odložena zbog formalno pravnih problema, kako bi se obavila dodatna veštačenja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je prošle subote da će građani Srbije, cela Evropa i ceo svet biti šokirani kada budu čuli detalje istrage protiv organizovane kriminalne bande.

– Predsednik Aleksandar Vučić uručio je danas Zlatne medalje za zasluge zdravstvenim radnicima za izuzetne zasluge i doprinos u borbi protiv epidemije korona virusa, koji su, povodom Sretenja, odlikovani Ukazom predsednika od 12 februara. “Beskrajno vam hvala na svemu što ste uradili za našu zemlju, koja uvek zaslužuje najviše, a od vas je to i dobila. Gledaćemo da bar nešto od onoga što se za zemlju dali, vratimo, a ova odlikovanja su jedan mali dug i znak da država zna šta ste učinili i da to ne sme da se zaboravi”, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Nacrtom strategije obrazovanja do 2030. godine predviđeno je uspostavljanje državne onlajn osnovne škole i gimnazije.

Predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS) Radivoje Stojkovoć kaže da onlajn nastava ima opravdanja da se organizuje samo u izezetnim slučajevima, poput epidemije virusa korona, ali i da osnivanje drzavne onlajn škole ne treba da ostane u strategiji.

– Ministarstvo zaštite životne sredine objavilo je preliminarnu rang listu projekata pošumljavanja koji će biti podržani sa ukupno 99,9 miliona dinara, objavljeno je na službenoj internet stranici.

Za sredstva koja se preko javnog konkursa dodeljuju iz Zelenog fonda u konkurenciji je bilo 52 projekta a na listi dobitnika novca je 38 projekata pošumljavanja gradova i opština.

– Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će pomoć u okviru trećeg paketa države dobiti i nezaposleni, a za to je izdvojeno oko 250 milijardi dinara.

Naveo je da država želi da pomogne i onima koji su, nažalost, izgubili posao tokom pandemije korona virusa.

“Što se tiče modaliteta pomoći za nezaposlene, brzo ćemo izaći sa predlogom, već uveliko radimo na tome sa Nacionalnom službom za zapošljavanje”, rekao je Mali za TV Vesti.

Ministar je naveo da država pomaže svim građanima, i nezaposlenima na KiM i u centralnoj Srbiji, kao i privredi i da pokriva sve koji su osetili negativne posledice pandemije.

Izvor: Kikinda News, Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *