May 8, 2021
aktuelno

Gusan Živa pobednik 35. Svetskog prvenstva u nadmetanju guskova u Mokrinu – Kikinda Online News

U velikom finalu tradicionalnog, 35. po redu Svetskog prvenstva u nadmetanju guskova u Mokrinu, osmogodišnji iskusni gusan Živa, vlasnika Miloša Kovačića za svega sedamnaest minuta očerupao je tri godine mlađeg gusana Bataka vlasnika Nikole Nikića i osvojio prvenstvo.

-” Guske volim od malih nogu, od moje osme godine. Prve godine kada je nadmetanje počelo da se održava, 86` smo bili prvi i imali smo dosta pokušaja, dva-tri polufinala, jedno finale u mlađim kategorijama gde sam osvojio dosta titula, ali evo na jubilarnom 35. nadmetanju smo se vratili na prvo mesto” – rekao je četrdesetsedmogodišnji profesionalni sportista, a sadašnji trener, Miloš Kovačić, vlasnik gusana Žive koji je odneo pobedu i tom prilikom otkrio tajnu kako odnegovati šampiona:

-” Gusan Živa je kao čovek, on oseti sve. Batak je njega prošle godine pobedio, Živa je kod mene došao prošle godine, nisam imao vremena da ga spremim. Ima oko 8,5 – 9 kilograma sad kada je u sportskom, a kada je leti onda ima i deset kilograma. Nisam siguran da li će Živa ponovo učestvovati, pre sam za njegovu šampionsku penziju. Računao sam na drugog guska Šnajdera koji je izgubio u četvrtfinalu, za osamnaest minuta. Možda ga i pustim u takmičenje, zavisi od okolnosti i spremnosti” – dodao je Kovačić.

Ove godine, zbog poznate epidemiološke situacije izostao je prigodan program u sklopu svetski poznate guščarske manifestacije kao i promocija najstarije i najteže guske i samim tim prvenstvo je održano na način primerenoj aktuelnoj situaciji, uz nešto manji broj meštana i u skladu sa preporukama Kriznog štaba.

-” Zadovoljni smo kako je sve prošlo, očekivanja su opravdana i na nivou dugogodišnjeg standarda a određen broj ljudi ipak se skupio da prisustvuje ovom nesvakidašnjem događaju. Takmičenje je počelo 2. i 3. januara a u sve tri kategorije bilo je ukupno 108 takmičara, ali bez gusana iz inostranstva. Svi guskovi su sa stanista Mokrina. Trudili smo se da suzimo program koliko god smo mogli i da ga obeležimo u okviru standardnih postulata u sve tri kategorije” – dodao je Živica Terzić, predsednik Udruženja “Belo Pero” iz Mokrina. Kod jednogodišnjaka pobednik je gusan Drobi vlasnika Davora Ladičorbića, a kod dvogodišnjaka titulu je odneo gusan Mekani vlasnika Vujadina Miščevića iz Mokrina. Za vlasnike tri najbolja gusana osim pehara, obezbeđene su vredne novčane i robne nagrade.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *