May 9, 2021
aktuelno

Zlatni faksimil Miroslavljevog jevanđelja prvi put pred Kikinđanima – Kikinda Online News

U sklopu obeležavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika u Galeriji Kulturnog centra večeras je otvorena izložba najznačajnijeg ćiriličnog spomenika slovenske pismenosti “Božansko nadahnuće – Miroslavljevo jevanđenje”. Naši sugrađani u prilici su da sve do 26. februara vide zlatni faksimil jevanđelja kao i da pogledaju dokumentarni film o nastanku najboljeg faksimila na svetu po pitanju štampe zlata, ali i poveza i pratećih knjiga:

-” Zlatni faksimil Miroslavljevog jevanđelja je poslednji rezultat viševekovnog truda srpskih monaha, vojnika, bankarskih službenika, naučnika i izdavača i ono je trenutno najbolji faksimil na svetu po pitanju štampe zlata, po pitanju poveza i pratećih knjiga i analize jedinstvenih ukrasa jevanđelja. Ono što je prvi put predstavljeno u Kikindi i što će vaši sugrađani biti u prilici da vide jedinstvene ukrase Miroslavljevog jevanđelja po čemu i jeste jedinstveno u istoriji svetske kulture i zato se nalazi pod zaštitom UNESK-a. Tu je mogućnost da se i sazna nešto više o Mirosavljevom jevanđelju koja je i svojevrsna istorija srpskog naroda. Sama knjiga stara je 850 godina i delila je sudbinu našeg naroda. U drugoj prostoriji neprestano će se puštati dokumentarni film o istorijatu Miroslavljevog jevanđelja, nosioca nagrada na svetskim festivalima” – kaže Veljko Topalović, jedan od priređivača zlatnog faksimila Miroslavljevog jevanđelja.

Izložba posvećena najznačajnim spomeniku ćirilične pismenosti je realizovana pod pokroviteljstvom Grada Kikinde, a gradonačelniku Kikinde Nikoli Lukaču je ovom prigodom uručen pečat kneza humskog Miroslava. Zamenica gradonačelnika Kikinde Dijana Jakšić Kiurski ukazala je na značaj realizacije ovakve izložbe u našem gradu:

-” Ovakva vrsta spomenika ima i veliki značaj u kurtuloroškom smislu. Pored ostalih rukopisa koji su pisani ćiriličnim pismom kao što su Dušanov zakonik, brojne povelje i žitije svetitelja, Miroslavljevo jevanđelje upisuje se u riznicu naše srpske i svetske intelektualne baštine. Ovo nam ostaje u zavet i obavezu da čuvamo nešto ovako vredno i tri osnovne stvari koje su u simbolici ovog velikog dela, a to su naša vera, naše pismo i naš jezik” – dodala je Jakšić Kiurski.

-” Prava je retkost da možemo da u svojim rukama držimo Miroslavljevo jevanđelje, da vidimo kako ono izgleda, a originalni primerak se čuva u Narodnom muzeju i izlaže se svega deset dana godišnje. Za tih desetak dana, ono što možete da vidite ako imate sreću je jedna od okrenutih strana. Ovde možete da listate jevanđelje, da vidite kako sve to izgleda i kako je to izgledalo pre osam vekova. Pozivamo sugrađane koji žele da svrate do Kulturnog centra i da prisustvuju zaista jednoj od najznačajnjih izložbi u Kulturnom centru”- dodaje organizator programa Marko Markovljev.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *